מכתשים קונה חברה אמריקנית בכמיליארד דולר
מכתשים אגן הופכת לטבע של ההדברה. החברה הישראלית מקבוצת אי. די. בי. תשלם יותר ממיליארד דולר ותהפוך לבעלת השליטה באלבאו, יצרנית חומרי ההדברה הגנריים הפרטית הגדולה בעולם. עם השלמת הרכישה, בחודשים הקרובים, תהפוך מכתשים אגן לחברת האגרוכימיה הגנרית הגדולה בעולם
"זהו יום חג למכתשים", אמר היום (א') יו"ר החברה, אברהם ביגר, במסיבת עיתונאים בתל-אביב. לדברי ראשי החברה, העסקה תצא לפועל בחודשים נובמבר-דצמבר ובעקבותיה תהפוך מכתשים ליצרנית האגרוכימיה הששית בגודלה בעולם ולחברת האגרוכימיה הגנרית הגדולה בעולם.
בשבועות האחרונים מקיימים ראשיה של חברת האגרו-כימיה מכתשים - המנכ"ל ארז ויגודמן, היו"ר אברהם ביגר, יו"ר כור החדש ליאור חנס ומאחורי הקלעים גם בעל השליטה נוחי דנקנר - מגעים לרכישת אלבאו (Albaugh) האמריקנית, תמורת סכום דימיוני של בין 800 מיליון למיליארד דולר. תנאי העיסקה סוכמו ותלויים בבדיקות נאותות. דירקטוריון מכתשים ואי. די. בי. אישר את העסקה.
לאחרונה החלו ראשי מכתשים לבחון דרכי מימון שונות לעסקה מול כמה בנקים זרים וישראלים, כאשר אם המגעים אכן יבשילו, תשלום העסקה יבוצע באמצעות מזומן ומניות.
אלבאו היא יצרנית חומרי ההדברה הגנריים הפרטית הגדולה בעולם, והיא נמצאת בבעלותו המלאה של המייסד דניס אלבאו, איש עסקים מאייווה. הנהלתה הראשית של החברה יושבת במדינת מיזורי שבארה"ב, כאשר מחזור המכירות המוערך שלה במדינה נע סביב 500-600 מיליון דולר.
בין מוצריה המרכזיים של אלבאו נמנה קוטל העשבים הנמכר בעולם - גלייפוסט, שעל הפצתו ברחבי ארה"ב אמון מערך הפצה הפרוס על פני 50 מדינות במדינה. בבעלותה של אלבאו גם כמה חברות־בנות,הפועלות במרכז ובדרום אמריקה.
לאחרונה רכשה אלבאו את חברת אטנור (Atanor) מארגנטינה תמורתה 116 מיליון דולר, כאשר לפני כן רכשה שתי חברות ממקסיקו - קופר וקאפרוקיום (Copper ו-Cuproquim).
אלבאו מחזיקה מפעלי ייצור במדינות מתפתחות כמו סין וארגנטינה. בתשובה לשאלה האם העסקה עלולה לגרום לעברת ייצור לחו"ל ענה מנכ"ל מכתשים, ארז ויגודמן: "לעסקה יש סינרגיה של כ-60 מיליון דולר בשנה, אך תתבטא בעיקר בהגדלת מכירות ורק בצמצום עלויות ייצוא. כרגע אין מחשבה על העברת ייצור, לאחר ביצוע העסקה נצטרך לחשוב במה ניתן להתייעל אך אין מחשבה מיידית או קונקרטית בנושא הזה".
"העסקה תהפוך את החברה ליותר מאוזנת מבחינת סל המטבעות", המשיך ויגודמן. "מכיוון שבמקום 45% מכירות בדולר והשאר באירו נגיע ל-60% בדולר ו-40% באירו. היא גם תגדיל את המכירות בחצי הכדור הדרומי של כדור הארץ, מה שיקטין את הפער במכירות בין רבעונים שונים של השנה".
הגדלת נתח השוק
מבחינת מכתשים אגן, מטרת הרכישה היא להגדיל את נתח השוק שלה בארה"ב - המדינה החקלאית הגדולה בעולם. עד כה מכתשים לא הצליחה לפרוץ את השוק האמריקאי, ולראיה, ב־2009 הסתכמו מכירותיה בצפון אמריקה כולה ב־402 מיליון דולר בלבד, בעוד שבאירופה הסתכמו מכירותיה ב־940 מיליון דולר, ובדרום אמריקה ב־540 מיליון דולר. רכישת אלבאו צפויה להביא את מכתשים לחציית רף ההכנסות של 3 מיליארד דולר.
יש לציין כי זהו איננו המפגש הראשון בין מכתשים אגן לאלבאו. ב־2006 ניהלה מכתשים מו"מ לרכישת אלבאו תמורת כ־800 מיליון דולר, אך המו"מ לא הבשיל בסופו של דבר לידי עסקה.
מכתשים, שנוהלה אז על ידי שלמה ינאי ונשלטה בידי משפחת ברונפמן, שינתה מאז את מבנה הבעלות (נרכשה על ידי קבוצת אי.די. בי) והחליפה בינתיים גם מנכ"ל, אולם המשיכה לעקוב ולשמור על קשר עם החברה האמריקנית.
בספטמבר 2008 מכתשים אף הודיעה על כוונתה לבצע רכישה חוזרת של מניות אלבאו בהיקף של 100 מיליון דולר, אולם בסופו של דבר תוכנית זו לא יצאה אל הפועל.
ירידה בקצת הצמיחה
מכתשים אגן, הנסחרת תחת שווי שוק של 6.3 מיליארד שקל, מוחזקת על ידי קונצרן כור (47%). לפי נתוני החברה, נתח השוק של המוצר שלה להגנת הצומח עמד ב־2008 על 5%, כשלגבי 2009 אין עדיין נתונים בדו"חות. ב־2009 הסתכמו הכנסותיה של מכתשים ב־2.2 מיליארד דולר, ירידה של 10% לעומת היקף המכירות ב־2008.
בשנה האחרונה רשמה מכתשים ירידה בשיעור הצמיחה שלה, בעיקר בעקבות התגברות התחרות בענף שהביאה לירידה בקצב פקיעת הפטנטים, ממנו נהנתה מכתשים כחברה גנרית. בתחילת 2009 החליט ויגודמן לוותר על תפקיד מנכ"ל קבוצת שטראוס לטובת ניהול מכתשים אגן. הבאתו של ויגודמן לחברה היתה יוזמה אישית של נוחי דנקנר, שהעריך את פעילותו בשטראוס, אותה הפך לחברת קפה גלובלית גדולה באמצעות שורה של רכישות אסטרטגיות גדולות ושינויים מבניים פנימיים.
עם כניסתו של ויגודמן לתפקיד התברר כי אחת ממטרותיה של מכתשים היא לבצע רכישה משמעותית של אחת החברות הפועלות בשוק, למרות שברקע היו הערכות כי החברה בסופו של דבר תימכר במסגרת מגמת הקונסולידציה בשוק האגרו-כימיה.
בדצמבר 2008 ביצעה מכתשים אגן שתי עסקאות: הראשונה - רכישת 90% ממניותיה של חברת רוקיטה (Rokita) הפולנית, חברה בעלת מחזור של 50 מיליון דולר בשנה. העסקה השנייה היתה רכישת הבעלות המלאה בחברת מאגאן יו (Magan Yu) הסרבית.
שתי הרכישות נחשבות לקטנות, לפחות ביחס לעסקאות שהחברה בחנה בעבר כמו למשל רכישת אלבאו, נופארם האוסטרלית ואריסטה היפנית (שבסוף 2007 נרכשה ע"י קרן פרמירה תמורת 2.2 מיליארד דולר).