שתף קטע נבחר

 

הטלפון האלחוטי: הדור הבא

גם בעידן הסלולרי, הטלפון האלחוטי בבית עדיין לא אמר את המילה האחרונה. הדור הבא הוא טלפון ביתי חכם, שגולש באינטרנט, מפעיל את מערכת הבידור, נועל את הדלת ושולט במצלמות האבטחה. מתוך "ידיעות אחרונות"

יותר ויותר אנשים, בארץ ובעולם, לא רואים עוד צורך בטלפון נייח וקווי אלא מסתפקים בסלולרי, גם כשהם נמצאים בבית. אבל הטלפון הביתי לא עומד להיעלם.‭

 

"המהפיכה שעוברת על שוק הסלולר, עם המעבר לטלפונים חכמים, תגיע בקרוב גם למכשירים הביתיים‭,"‬ מעריך עופר אליקים, מנכ"ל DSPG הישראלית. ביצוע שיחה תהיה רק אחת הפונקציות של הטלפון הביתי החכם, שעליו נוכל להתקין ולהפעיל יישומים שונים, ממש כמו בסמארטפון סלולרי.

 

אליקים יודע על מה הוא מדבר: הרכיבים שמייצרת החברה שלו ‭,DSPG‬ נמצאים ב‭65-‬ אחוז מהטלפונים האלחוטיים ברחבי העולם. בארה"ב נהנית החברה משליטה מוחלטת, של יותר מ‭95-‬ אחוז מהשוק. "אנחנו מוכרים בערך מיליון שבבים בכל יום‭,"‬ מעיד אליקים.

 

"פיתוח של שבב זה תהליך שלוקח בערך שלוש שנים. כדי לדעת מה לפתח, לאיזה כיוון הולך השוק, אנחנו עובדים ביחד עם יצרניות טלפונים וחברות תקשורת‭."‬ ממש כמו טאבלט למעשה אין בעיה לשלב בטלפונים הביתיים שירותים ורכיבים שנמצאים כיום בטלפונים סלולריים מתקדמים: אומנם, כשנמצאים בבית אין ממש צורך ב‭,GPS-‬ אבל DSPG מציעה ליצרניות טלפונים מערכת שלמה שכוללת גם בלוטות‭WiFi ,'‬ ומעבד מולטימדיה, וגם את רכיבי התוכנה שמפעילים אותם, כמובן.

 

הטלפונים הביתיים החכמים יוכלו בעתיד הקרוב להגיע במגוון צורות וגדלים. אחד הרעיונות הוא לרכב על הפופולריות של מחשבי הלוח, הטאבלטים: הטלפון יופעל באמצעות מסך מגע גדול, שאותו נוכל לנתק מתחנת העגינה כשנרצה לשבת איתו על הספה, למשל.

 

מכשיר כזה צפוי לכלול גם חיבור לרשת האלחוטית, כך שאפשר יהיה לגלוש דרכו באינטרנט, לצפות בתכני מדיה, לשחק בו כמו בקונסולת משחק - ועוד שלל אפשרויות, כיד הדמיון הטובה של כותבי היישומים עבורו. הטלפון יוכל לתפקד גם בתור שלט-רחוק לטלוויזיה ולמערכת הקולנוע הביתי או כשלט שיפעיל מערכות של בית חכם.

 

הסנוניות הראשונות של עידן הטלפון הביתי החכם כבר פה. אורנג‭,'‬ שמציעה, בין השאר, שירותי טלפון לבית, הציגה מכשיר ביתי שמתחבר גם אל תחנות רדיו באינטרנט: ברגע שמניחים את השפופרת על מעמד מיוחד היא הופכת לרמקול, כך שבין השיחות אפשר להאזין לתחנות רדיו.

 

בחנויות אפשר למצוא כבר היום טלפונים אלחוטיים לבית שמשמשים גם כמכשיר ניטור לחדר הילדים, ופוטרים את ההורים מהצורך לקנות מערכת מיוחדת שתעקוב אחר נשימותיו של התינוק הנם בעריסתו. פוליקום משלבת בטלפונים שלה, שמיועדים כיום בעיקר לאנשי עסקים, גם חיישני תנועה: אם בעל המכשיר נפל לפתע, הטלפון יוכל לזהות זאת ולשלוח התראה לשירותי החירום.

 

בחברת יורוקום, נציגת ‭,Vtech‬ יונידן ופנסוניק, יודעים לספר על חידושים נוספים בדור הבא של הטלפונים - למשל, מכשיר עם צג וידיאו השולט במצלמות האבטחה של הבית ומאפשר לזהות את הבאים ולפתוח את דלת הכניסה כשמדובר באורחים רצויים.

 

יש גם אלחוטיים עם חיבור בלוטות‭,'‬ שניתן לחבר אליהם אוזנייה או להעביר מידע ממכשיר אחר או אליו, לצורך גיבוי. מכשירים אחרים כוללים חיבור USB לצורך ניהול וגיבוי אנשי הקשר השמורים בהם.

 

הקלף של אינטל

שוק הטלפונים הביתיים כה חשוב ומרכזי, עד שאפילו ענקית כמו אינטל לוטשת אליו עיניים. יצרנית המעבדים, המעוניינת להרחיב ולגוון את תחומי הפעילות שלה, הציגה טלפון-טאבלט ביתי שמופעל באמצעות מעבד Atom שלה - בדומה למעבדים שנמצאים במחשבי הנטבוק.

 

מכשיר כזה הוא כבר לא סתם טלפון ביתי, אלא יכול לתפקד בתור מחשב קטן. הוא צריך גם מערכת הפעלה, רצוי כזו שתאפשר התקנה והפעלה של יישומים. ב‭DSPG-‬ כבר עשו את ההתאמות הדרושות למערכת אנדרואיד של גוגל, כך שהיא תעבוד גם עם טלפונים ביתיים.

 

בינתיים, אינטל הכריזה ביחד עם נוקיה על מערכת ההפעלה Meego המיועדת לטלפונים חכמים ולטאבלטים, שכוללת גם תמיכה בשיחות טלפון. אינטל אף הציגה חנות מקוונת ליישומים שמיועדים למכשירים מבוססי ‭.Atom‬

 

גם סקייפ מעוניינת להרחיב את הפעילות שלה ולהיכנס אל הטלפונים בבתים ובארגונים. לפני שנים כבר הציעה טלפונים אלחוטיים שמתחברים אל המחשב או ישירות לסקייפ, אבל המחירים היו גבוהים והביצוע מסורבל. בסקייפ לא ויתרו ושמים כיום דגש דווקא על שירות שיחות הווידיאו: אפשר לחבר מצלמות מיוחדות אל הטלוויזיות החדשות ובעזרתן לנהל שיחות וידיאו מהבית, על מסך גדול ובאיכות תמונה טובה.

 

חברת אסוס הרחיבה את משפחת מוצרי ה‭EEE-‬ שלה גם לתחום הזה, ומציעה טלפון וידאו, שמזכיר קצת קיוסק מידע דיגיטלי. המכשיר מופעל באמצעות מסך מגע בגודל 7 אינץ' וכולל חיבור אל רשת אלחוטית וסוללה, לצורך ניידות, אם כי אפשר לחבר את המכשיר לרשת גם באמצעות כבל.

 

אלא שבמקרה הזה, החסרונות מעיבים על היתרונות: זמן השיחה האפשרי ללא חיבור לחשמל הוא רק כ‭20-‬ דקות והמכשיר שוקל מעל ‭1.5‬ ק"ג - כך שניידות היא לא הצד החזק שלו. המכשיר מיועד לשיחות רק באמצעות סקייפ, אבל דרך השירות אפשר להתקשר גם אל טלפונים ניידים ונייחים.

 

הקופסה החכמה

חברות טלפון כבר מציבות בבתי הלקוחות מעין מרכזיה קטנה, או כמו שבאורנג' בחרו לקרוא לה ‭.Smart Box -‬ קופסה כזו כוללת את החיבור לאינטרנט, יוצרת רשת אלחוטית ביתית, אפשר לחבר אליה שלוחות טלפונים אלחוטיים בטכנולוגיית Dect ועוד.

 

"זה אכן הכיוון שאליו הולכות חברות התקשורת, אבל עם קופסאות חכמות יותר‭,"‬ אומר יגאל ברקת, מנהל אגף השיווק למגזר הפרטי בבזק, "קופסאות שאפשר לחבר אליהן כל טלפון ‭.Dect‬ נושא נוסף הוא המעבר ל‭- WiFi-‬ הטווח של רשת אלחוטית בתקן N מתחרה בזה של טכנולוגיית ה‭,Dect-‬ כך שאפשר יהיה לחבר אל קופסה כזו גם טלפון שכולל חיבור WiFi ולהשתמש בו בקו הביתי. חברות התקשורת יוכלו להציע גם מרכזייה ביתית. בעזרת קופסה כזו נוכל להקצות קו טלפון אל כל מכשיר Dect בבית‭."‬

 

אליקים רואה עוד צעד קדימה: "בעתיד הלא-רחוק נראה גם מכשירים משולבים. בטלפונים הסלולריים ישלבו גם שבבים של ‭,DECT‬ וכשניכנס עם המכשיר הביתה השיחות יעברו דרך הקופסה החכמה וקו הטלפון הביתי‭."‬

 

למה שחברות הסלולר יוותרו על השיחות במכשיר הנייד ויעבירו אותו אל הקו הביתי? חלק מהחברות מציעות את שני השירותים, כמו אורנג' בישראל וחברות תקשורת אחרות בעולם. נוסף על כך, הקליטה של ה‭Dect-‬ בתוך הבית טובה יותר משל הסלולר במקומות בהם יש בעיות קליטה. אפשר להניח שחברות הסלולר יאתרו מקור הכנסה נוסף ויציעו שירותים משולבים, כמו העברת שיחות בין הקווים והמכשירים השונים.

 

קופסה חכמה יכולה לכלול גם חיבור בלוטות‭,'‬ למשל, ואז אין כלל צורך בתשתית של קו טלפון בבית. תארו לעצמכם שלא תזמינו קו מבזק או הוט, אלא תקנו קופסה כזו, תחברו אליה עם בלוטות' את הטלפון הסלולרי, והשיחות יעברו אל טלפונים אלחוטיים שמפוזרים בין חדרי הבית.

 

מוטי אלמליח, מנכ"ל יורוקום תקשורת דיגיטלית, מעריך כי "המהפיכה הקרובה בתחום הטלפונים הדיגיטליים תהיה טלפונים המבוססים על איחוד טכנולוגיות. כך, למשל, שימוש באפליקציית הבלוטות' תאפשר לקודד את טלפון ה‭Dect–‬ הביתי לטלפון הסלולרי והמשתמש יוכל לבחור אם להוציא את השיחה דרך קו רגיל או סלולרי, להיות נייד ובמקביל להישאר מחובר לשתי הטכנולוגיות‭."‬

 

היכולות של הטלפונים החכמים יבואו לידי ביטוי גם בטלפונים הנייחים שמיועדים לארגונים, חלקם כבר נמצאים על שולחנות עבודה ברחבי העולם. פוליקום מציעה, בין היתר, טלפונים הכוללים צגי מגע, עם אפשרות לנהל שיחת וידיאו מהמשרד, ללא צורך בחדר שמוקדש במיוחד לשיחות ועידה, ואפילו דפדפן פנימי - כולל אפשרות להפעלת יישומים שונים כמו תצוגת מזג אוויר, עדכוני חדשות ועוד.

 

בטלפון עסקי אפשר לשלב מראש גם את כל ספר הטלפונים של הארגון או החברה ולחבר אותו גם אל תיבת ה- Outlook ושרת האקסצ'יינג' הארגוני. אפשר גם להתחבר אל שירות ה- Communicator של מייקרוסופט - מסנג'ר פנים-ארגוני, שמאפשר גם לקיים שיחות קוליות בין השלוחות ומגיע גם בגרסה שמתאימה לטלפונים סלולריים.

 

גם כאן סקייפ מתאמצת להשתלב, והתשתית במקרה שלה זמינה ונוחה יותר: ברוב הארגונים עובדים עם טלפונים שמתחברים אל הרשת להעברת השיחות ‭,(VoIP)‬ לכן אפשר להוסיף גם את השירות של סקייפ ולנהל שיחות בעלות נמוכה.

 

ההתלהבות שבה מדברים בכירים בתעשיית התקשורת הדיגיטלית על החידושים הללו רק ממחישה נקודה אחת: הטלפון הביתי הישן והטוב עוד לא אמר את המילה האחרונה. רחוק מזה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים