אין מתוק בלי מלח: פירות כמו שלא הכרתם
כולם אוהבים אבטיח עם גבינה בולגרית, אז למה לעצור שם? נעמי אבליוביץ' מחברת מנגו עם פלפל חריף, מלון עם בצל ודובדבנים עם עראק - ונותנת שלושה מתכונים שלוקחים את הפירות למקומות לא צפויים בהחלט
באחד מהימים החמים בשבוע שעבר נכנסנו לאוטו ליום בצפון. בפועל יצא שחלק נכבד מהיום בילינו באוטו עם שקית של רוגלך (יש לי עקב אכילס, מודה באשמה) ובקבוק מים. מכל התכניות לטיול בצפון וקניות גליליות, בעיקר הכרנו שוב ומקרוב את כביש 6, נפלאות הג'י.פי.אס ומה טוב מזגן בקיץ. בדרך עצרנו לקנות אבטיח, ניסיון שכשל כשהתברר שבאבטיחים אין גרעינים, ואנחנו דווקא גרעינים רצינו. פתאום התחשק לי אבטיח עם מלח. נזכרתי איך פעם פירות נתפסו אצלי כמשהו מתוק, לארוחת בוקר, כקינוח, בשייק או מאפה. אבל הרי מה היתה פלטת גבינות ללא דבש הפירות? ופרוסות מלון ללא מעטפת של פרושוטו? אבטיח קיצי ללא גבינת פטה מלוחה?
הנושא עלה בסיומה של ארוחת צהריים נשכחת, כשחברה, בנונשלנטיות גמורה, פיזרה מלח ים גס על פרוסה של אבטיח אדום, נעצה בו מזלג ונגסה. לקחתי שנייה ועוד אחת, ואז הגיעה התובנה. יש אנשים שסוחטים לימון מעל הכול וכאלה שעבורם קינמון מוסיף המון. יש המכורים לפלפל גרוס ויש לשמן זית. תקרית האבטיח לא היתה אירוע מבודד, ולא הפעם הראשונה שתפסתי את חברתי הטובה עם מלח ים ביד ומוכנות לזרייה על כל מה שבא, כולל מיטב פירות העונה.
אם חושבים על זה, מתוק ללא מלוח זה כמו לבן בלי שחור, אהבה בלי שנאה, ושלום בלי מלחמה. אין דבר כזה. הנה שלושה מתכונים עם פירות, שהם גם מתוקים, אבל לא רק.
גספאצ'ו מלון
לספרדים יש גרסה של מרעננת לגספאצ'ו עם מלונים.
המרכיבים:
2 מלונים בגודל בינוני
2 בצלים, קצוצים דק
1 כוס יין לבן חצי יבש, באיכות טובה
1/2 כוס שמן זית מעולה
1 כפית זרעי שומר, קלויים קלות במחבת יבשה
1/2 כפית פפריקה מעושנת
1 פלפל צ'ילי, קצוץ דק (אפשר להשתמש גם בטבסקו, לחריפות)
מעט מיץ לימון סחוט טרי, לפי הטעם
מלח ים, לפי הטעם
פלפל לבן גרוס טרי, לפי הטעם
אופן ההכנה:
- מחממים מחבת. כשהמחבת חמה מוסיפים שמן זית. כשהשמן חם מוסיפים את הבצל הקצוץ ומטגנים באיטיות על להבה נמוכה, עד שהבצל מתקרמל ומקבל גוון עמוק, אך לא נשרף. מניחים בצד.
- פורסים וקולפים את המלון ומסירים את הזרעים. חותכים לקוביות ומניחים במעבד מזון עם להב מתכת. מערבלים עד שמתקבל נוזל חלק ודליל.
- מוסיפים את היין ושמן הזית ומערבלים 2-3 דקות, עד שהנוזלים מתאחדים.
- מעבירים לכלי הגשה ומוסיפים את זרעי השומר, הפפריקה המעושנת, צ'ילי קצוץ. מתבלים במלח ופלפל ולימון, לפי הטעם.
- מוזגים מהמרק לקערות אישיות, מניחים כף בצל מטוגן, מזליפים מעל מעט שמן זית ופפריקה ומגישים.
גספאצ'ו מלון (צילום: נעמי אבליוביץ')
סלסת מנגו, גמבה ובצל סגול
סלט צבעוני ומרענן בניחוח מקסיקני. ליום חם. את הטעם המעושן נותנת מחית צ'יפוטלה שעשויה מפלפלי חלפיניו מעושנים (אפשר למצוא בקופסת שימורים כמעט בכל סופר).
המרכיבים:
2 מנגו, בשלים, חתוכים לקוביות בגודל 1 ס"מ
1 בצל סגול, קצוץ דק
1 פלפל אדום (גמבה), חתוך לקוביות בגודל 1 ס"מ
חופן עלי כוסברה טריים, שטופים וקצוצים
2 כפות סויה
1/2 לימון, סחוט טרי
2 כפות שמן זית
1/2 1 כפית מחית של פלפל צ'יפוטלה (לחילופין אפשר להשתמש בטבסקו או פלפל צ'ילי קצוץ דק)
אופן ההכנה:
- שמים בקערה את כל רכיבי הסלט והרוטב, מערבבים היטב בעדינות ומגישים מייד.
סלסת מנגו (צילום: נעמי אבליוביץ')
גזוז דובדבנים ושקדים
משהו מתוק לקינוח. מתכון שיכול לשמש אפריטיף, משקה מרענן או קינוח קל בסוף ארוחה של קיץ. אפשר להכין את הגזוז בגרסה מתוקה לילדים, או להוסיף מעט עראק וגבעולי תימין, לגדולים.
המרכיבים (ל-4 אנשים):
500 גרם דובדבנים בשלים ויפים, שטופים ומגולענים.
1-2 כפות דבש
רוזטה שקדים
1 ליטר מי סודה
מספר גבעולי תימין
עראק (לא חובה)
אופן ההכנה:
- מחממים מחבת. מניחים את הדובדבנים כשצדם החתוך פונה כלפי מטה.
- מנמיכים את הלהבה ומבשלים את הדובדבנים עד שהם מתרככים ומגירים נוזלים, כ-15-20 דקות. מוסיפים את הדבש ומערבבים לסירוגין, ושומרים שהנוזלים לא יישרפו.
- מסירים את הדובדבנים המבושלים מהאש ומניחים בצד להתקרר.
- מכינים את משקה הרוזטה: בקנקן עם מי הסודה מוהלים את הרוזטה למתיקות המועדפת. מניחים את גבעולי התימין ומוסיפים את העראק (אם רוצים).
- מניחים בכוסות ההגשה חופן מהדובדבנים המבושלים ומוזגים מעל את משקה השקדים. אפשר לקשט עם תימין או דובדבנים טריים.
גזוז דובדבנים ורוזטה (צילום: נעמי אבליוביץ')
- נעמי אבליוביץ' היא ארכיטקטית, גסטרונומית, עיתונאית וצלמת אוכל. לאתר של גסטרונומי