שתף קטע נבחר
 

קטנות בצלחת: גרעינים

כמה קלוריות יש במאה גרם גרעינים שחורים, מה הקשר בין השכלה לפיצוחים, איך קוראים למותג הגרעינים הכי פופולרי בארצות הברית, ומה קורה לילד שאוכל קילו גרעינים בלי לפצח? כל התשובות לשאלות שלא שאלתם מעולם על פיצוחים

שמש העמים: מקור צמח החמנית הוא בצפון ודרום אמריקה. בני האינקה, שסגדו לשמש, השתמשו בפרח המרשים בטקסים דתיים. האינדיאנים, לעומתם, זיהו את הפוטנציאל הקולינרי והחלו להשתמש בזרעים למאכל.

 

ושמתי את זרעך כחול הים: בפרח חמנית אחד יש בין 1,000 ל-2,000 זרעים.

 

צפיפות אוכלוסין: גרעיני החמנית צומחים בפרח בצורת ספירלת פיבונאצ'י - סדרה לוגריתמית שנפוצה בטבע ומטרתה למנוע צפיפות יתר בשטח נתון.


(צילום: index open)

 

זרעים של בריאות: זרעי חמנית עשירים בסיבים תזונתיים ובמינרלים כמו אבץ, קלציום, מגנזיום וסלניום (מינרל העשוי לסייע במאבק נגד תאים סרטניים בגוף האדם). הם מהווים מקור טוב מאוד לחומצות אמינו, ויטמין E ולוויטמינים מקבוצת B. הם לא מכילים כולסטרול ועשירים בפיטוסטרולים (phytosterols) שנאבקים בכולסטרול ובכך מיטיבים עם מערכת הדם. למרבה הצער, לא מדובר בדיוק באותם גרעינים שהישראלי הממוצע מפצח מול משחק הכדורגל בטלוויזיה - אלא לגרסה הלא קלויה ולא מומלחת שלהם.

 

דיאטה: במאה גרם של גרעיני חמנייה קלופים ולא מומלחים יש כ-570 קלוריות. במאה גרם של גרעינים שחורים קלויים ומומלחים יש כ-540 קלוריות.

 

 

פיזיקה גרעינית: הגרעינים השחורים הם הפיצוחים הכי פופולריים בקרב הישראלים - ומהווים למעלה מ-40% מהפיצוחים הנמכרים בארץ. בסקר שערך מכון ברנדמן ב-2005, נצא מתאם בין רמת ההשכלה של קוני הפיצוחים לגובה הקנייה: יותר השכלה - פחות פיצוחים.


(צילום: נדב פלדמן)

 

זברה: למרות סיווגם הכללי כ"גרעינים שחורים", הרי שישנם שלושה סוגים של זרעי חמנייה – שחורים, מפוספסים ולבנים.

 

אל תסתכל בקנקן: אצלנו זרעי החמנייה הלא קלופים, קלויים ומומלחים הם הנשנוש המנצח, אבל הגויים מעדיפים בדרך כלל לנשנש את הגרעינים שלהם ללא קליפה - אלא דווקא מצופים בשוקולד במיני צבעים, במנטה, בדבש ואפילו ברוטב ברביקיו.

 

אמנות הפיצוח: כדי לקלף זרעי חמנייה באופן תעשייתי מבלי לפגוע בגרעינים משתמשים במכונת אוויר צנטריפוגלית. הזרעים מוזרמים לתוך מסלול שבו נושב אוויר במהירות גדולה ומעיף אותם בעוצמה כנגד לוח מתכת. כתוצאה מהפגיעה הקליפות מתנפצות. כיוון שהקליפות קלות יותר הן עפות לצדדים ואילו הזרעים נופלים לתוך מיכל איסוף.  

 

תפסת מרובה: השיטה לפיצוח גרעינים הנפוצה בארץ היא "אחד-אחד". כלומר, המפצח לוקח גרעין בודד, מכניס אותו לפה, מפצח ויורק את הקליפה. אולם במקומות אחרים בעולם נהוגה שיטת ההעמסה, לפיה המפצח לוקח חופן של גרעינים, מכניס את כולם לפה בבת אחת, אוגר אותם בלחי, ומפצח אותם בזה אחר זה. אם אתם רוצים להרחיב את האופקים ולהתמקצע בשיטה זו, בלינק הזה תמצאו מדריך וידאו מצולם. בהצלחה!

 

מחקר גרעיני: 80 אחוז מהישראלים נוהגים לקנות פיצוחים באופן קבוע, 45 אחוז מהם - אחת לשבוע, לקראת שבת. ממחקר שערך American Journal of Allergy and Clinical Immunology הסתבר כי 69 אחוזים מהילדים הישראלים נוהגים לאכול פיצוחים באופן קבוע - זאת לעומת 10 אחוזים בלבד מהילדים הבריטים. רוב הבריטים, אגב, מתייחסים לגרעינים כאל מזון לציפורים ומכרסמים.


(צילום: index open)

  

יורקים ובוכים: המותג מספר אחת והיצרן הגדול ביותר של גרעינים בארצות הברית נקרא "David". הסלוגן שלהם הוא "Eat. Spit. Be Happy". בסקר שערכה החברה הסתבר כי 46% מהצרכנים אוהבים לפצח גרעינים תוך כדי שהם צופים בטלוויזיה. 32% אוהבים לעשות זאת תוך שהם צופים במשחקי ספורט. 20% ענו שהם אוהבים לפצח תוך כדי שהם לא עושים שום דבר אחר. אחד מקהלי היעד המרכזיים של החברה הוא נהגי משאיות, שנוהגים לפצח גרעינים בניסיון לא להירדם על ההגה.

 

זרעי הפורענות: יום לאחר משחק הכדורגל בין גרמניה לסרביה במסגרת המונדיאל הנוכחי הגיע לחדר המיון בבית החולים רמב"ם ילד בן 7, שסבל מסתימת מעיים. הסתבר כי הילד אכל כמעט קילוגרם של גרעיני אבטיח, אבל מרוב מתח במשחק, הוא שכח לפצח אותם ובלע את הגרעינים כמו שהם. שבוע לאחר מכן הגיעה לאותו חדר המיון ילדה בת 9, שגם היא סבלה מאותה הבעיה בדיוק.

 

שקט, משחקים: איצטדיון וינטר שברמת גן הוא איצטדיון הכדורגל היחידי בארץ שאוסר על הכנסת גרעינים לתחומיו.


(צילום: index open)

 

קולים בקלות: אם אתם רוצים להכין את הגרעינים השחורים שלכם בעצמכם, הנה המתכון:

 

גרעיני חמניות קלויים עם מלח

המרכיבים:

1 כוס גרעיני חמניות טבעיים לא קלופים

2 ליטר מים

1/8 כוס מלח

 

אופן ההכנה:

  1. בקערה גדולה שמים את המים ומערבבים עם המלח. משרים את גרעיני החמניות במים המומלחים למשך לילה.
  2. למחרת מסננים את הגרעינים ומייבשים אותם היטב בעזרת מגבת או בשמש.
  3. מפזרים שכבה אחידה של גרעינים על תבנית מרופדת בנייר אפייה ומכניסים לתנור שחומם ל-150 מעלות.
  4. אופים כ-30 עד 40 דקות, או עד שהגרעינים מזהיבים. מדי פעם יש לנער את התבנית, ובהזדמנות זו לבדוק את אחד הגרעינים ולראות האם הוא מוכן לאכילה.
  5. לאחר שהגרעינים נקלו כהלכה, מוציאים אותם מהתנור ונותנים להם להצטנן לטמפרטורת החדר. מאחסנים בכלי אטום היטב.

 

 

מי נהג לאכול שניצל מצופה זהב? איפה נולד הקרמבו ומה זה "תפוח פיניקי? עוד דברים שלא ידעתם על האוכל שלכם

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מזון לציפורים
צילום: index open
מומלצים