שתף קטע נבחר

 

העליון בארה"ב: אין להגביל את הזכות לשאת נשק

ברוב של חמישה מול ארבעה קיבל בית המשפט העליון את טענת ארבעה תושבי שיקגו, שטענו כי האיסור לשאת נשק בתחומי העיר נוגד את החוקה האמריקנית. הפסיקה מהווה ניצחון לארגונים השמרניים למען הזכות לשאת נשק

ניצחון לנושאי הנשק. בית המשפט העליון בארצות הברית קבע כי מדינות וערים לא יוכלו לאסור החזקת אקדחים ורובים. בית המשפט הודיע הערב (ב') כי ההחלטה התקבלה ברוב דחוק של חמישה שופטים שמרנים מול ארבעה שופטים ליברלים, שהתנגדו. 

 

פסיקת העליון תביא לביטול איסור על נשיאת אקדחים בתחומי העיר שיקגו, שנועד להגן על שלום האזרחים והיה תקף במשך 28 השנים האחרונות. הפסיקה למעשה תומכת בפירוש מסוים של החוקה האמריקנית, לפיו התיקון השני לחוקה מתיר לכל אזרח להחזיק ברשותו ולשאת על גופו נשק - זכות גורפת ברחבי ארה"ב שאינה נתונה לשיקולן של מדינות ועיריות.

 

עד כה יושם התיקון לחוקה רק על-ידי הממשלה הפדרלית המרכזית ולא במדינות השונות. בארה"ב מתנהל מאבק פוליטי עיקש בין שמרנים הדורשים לשאת נשק לבין ליברלים, המתנגדים בטענה שכלי הנשק בידי אזרחים גורמים למקרי מוות מיותרים.


ההודעה על החלטת בית המשפט העליון, היום (צילום: AP)

 

לפי הערכות - כ-90 מיליון מתוך 300 מיליון אזרחי ארה"ב מחזיקים בכלי נשק אחד לפחות, ובסך הכל כ-200 מיליון כלי נשק נמצאים בידי האזרחים. זהו השיעור הגבוה ביותר בעולם של אחזקת נשק בידי אזרחים. נתון מדאיג נוסף נוגע למספר ההרוגים בתקריות בהן מעורבים רובים ואקדחים, העומד על כ-80 בני אדם מדי יום. 34 מתוכם הם מקרי רצח.

 

ניצחון לעותרים ולארגוני הנשק

הפסיקה הזו מהווה ניצחון לארבעה אזרחי שיקגו שהגישו את העתירה, ומאחוריהם עמדו שני ארגונים מקומיים למען הזכות לשאת נשק וארגון הנשק הלאומי (NRA), שהוא הלובי החזק ביותר בארה"ב. איסור נשיאת האקחים היה אחד מדרכי ההתמודדות של הרשויות בשיקגו עם הפשע המשתולל ומדובר באיסור הגורף ביותר על נשיאת נשק בארה"ב.

 

שופט העליון השמרן סמואל אליטו כתב בשם הרוב שהתיקון השני לחוקה "מתייחס בצורה שווה לשלטון הפדרלי ולמדינות". בית המשפט

העליון קבע כבר לפני שנתיים כי התיקון השני לחוקה מגן על זכותם של אזרחים להחזיק כלי נשק להגנה עצמית בביתם, וההחלטה הנוכחית מתווספת לפסיקה הקודמת.

 

בית המשפט העליון בארה"ב לא פירש באופן סופי את התיקון השני לחוקה מאז אושררה ב-1791. השאלה הבסיסית שעמדה לדיון בשנת 2008 וגם כעת, היתה האם התיקון מגן על זכות הפרט לשאת כלי נשק או האם יש לקשור את הזכות הזו לשירות בכוחות הביטחון. בתיקון השני לחוקה נכתב כי "מיליציה מוסדרת היטב היא חיונית לביטחונה של מדינה חופשית, אין לפגוע בזכותם של אנשים לשאת כלי נשק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים