שתף קטע נבחר

 

תיקון לחתימה אלקט': המדינה תהיה גורם מאשר

הערב (ב') תיקנה הכנסת את חוק חתימה אלקטרונית מ-2001 והפכה את המדינה לגורם מנפיק ומאשר של חתימות אלקטרוניות. במרכז הדיון עמדה השאלה האם המדינה תתחרה בגורמים פרטיים אשר כבר פועלים כגוף מאשר

הכנסת אישרה הערב (ב') את תיקון חוק חתימה אלקטרונית, שיאפשר למדינה להיות גורם מאשר של חתימה מסוג זה, ולנפק חתימות אלקטרוניות מאושרות לאזרחים, לגופים פרטיים ולעובדי מדינה. ההצעה אושרה ברוב של 52 חברי כנסת וללא מתנגדים.

 

באמצעות חתימה אלקטרונית, שמוודאת את זהותו של מי שמשתמש בה, ניתן לבצע פעולות מול הממשלה ברשת, כגון מילוי טפסים ודיווחים על מסים, שאת חלקם חובה לעשות באמצעות חתימה כזו, כמו דיווח שנתי למס ההכנסה לעסקים שהמחזור שלהם עולה על ארבעה מיליון שקלים.

 

בשלב זה תקפה החלטה זו רק לכ-40 אלף בתי עסק, אולם המספר הזה צפוי לעלות בצורה משמעותית ולהגיע, בסופו של דבר, לכל בתי העסק בישראל. העלייה העצומה בביקוש לחתימה האלקטרונית – הן בשל דרישת רשות המיסים והן בשל שאיפה להכניס את שירותי ממשל זמין לפעולה בהקדם האפשרי – הובילו את המדינה לטמון ידה בשוק זה.

 

עד היום, רק חברות פרטיות היו יכולות לשמש גורם מאשר לחתימה, ובפועל רק חברת קומסיין פעלה בשוק זה.הצעת החוק מאפשרת למדינה להיות בעצמה גורם מאשר, גם באמצעות גופים שפועלים תחת הממשלה. קומסיין, חברה פרטית שהיא כיום הגורם המאשר היחיד בשוק, התנגדה למהלך. 

  

קומסיין: הרע במיעוטו

"החוק החדש הוא בבחינת פשרה המהווה מבחינתנו 'הרע במיעוטו', זאת לאחר שהצלחנו לסכל בתום מאבק ממושך את ניסיונות משרד המשפטים להתערב באופן בוטה בפעילות העסקית ובתחרות החופשית של השוק הפרטי", מסר מנכ"ל קומסיין זאב שטח לתקשורת.

 

"אנו מקווים כי החוק שהתקבל היום ישים קץ לכל ניסיון נוסף של פקידי ממשל כאלה או אחרים להביא לשינוי במצב הקיים, ובכך לפזר את ענן אי-הוודאות ששרר בשוק ומנע מחברות נוספות לקבל החלטות בדבר כניסתן לשוק זה", הוסיף שטח.

 

שטרית: המדינה לא תתחרה בשוק הפרטי

יושב ראש ועדת המדע, ח"כ מאיר שטרית שבוועדה שלו התקיימו הדיונים על החוק, מסר הערב כי "הצעת חוק זו לא הופכת את המדינה למתחרה של השוק הפרטי כפי שהיה בנוסח המקורי. היא פשוט באה להסדיר את אותם מקומות שהמדינה כגורם מאשר יכולה לבוא לקראת האזרח במיוחד במקומות הקשורים לשירותי ממשל זמין וכן במקרי חירום".

 

עוד ציין שטרית כי "ההצעה קובעת איזונים ובלמים כדי לרסן את המדינה מלהפוך למתחרה בשוק הפרטי, כל חובה שחלה על חברה פרטית שרוצה להיות גורם מאשר- חלה בעצם גם על המדינה, בשינויים המתאימים".

 

בעתיד החתימה האלקטרונית תוכל להיות משולבת בתעודות הזהות החכמות שעתידות להיות מונפקות בשנים הקרובות, עם הקמתו של המאגר הביומטרי המתוכנן.

 

השתתפו בהכנת הידיעה: אהוד קינן, ניצן סדן

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
חתימה אלקטרונית. בקרוב אצל כולנו?
צילום: עמית שאבי
מומלצים