שתף קטע נבחר

העליון בארה"ב: קורבנות יכולים לתבוע את הוותיקן

השופטים החליטו שלא להתערב בשאלה האם לוותיקן יש חסינות משפטית מפני תביעות של קורבנות התעללות מינית

בית המשפט העליון בארצות הברית סירב אתמול (ב') לדון בשאלה האם לוותיקן יש חסינות משפטית מפני תביעות של אנשים שעברו התעללות מינית על-ידי כמרים בעת שהיו קטינים. החלטת בית המשפט תאפשר את המשך הדיון בתביעה שהוגשה בשנת 2002 ודוחה את טענת הכנסייה הקתולית לחסינות.

 

תובע ששמו לא פורסם טען בתביעתו כי הוא עבר התעללות מינית בכמה מקרים בשנות ה-60, בעת שהיה בן 16, על-ידי הכומר אנדרו רונאן. לפי מסמכי בית המשפט, רונאן תקף מינית ילדים באמצע שנות ה-50 באירלנד, ולאחר מכן בשיקגו. מאוחר יותר הוא הועבר לכנסייה בעיר פורטלנד שבמדינת אורגון, שם לכאורה התעלל במגיש התביעה.

 

רונאן עצמו הלך לעולמו ב-1992. בוותיקן טענו כי חוק החסינות לישויות זרות, שנחקק בארה"ב בשנות ה-70, מגן עליהם מפני תביעות בבתי משפט אמריקניים, המכירים בוותיקן כמדינה ריבונית. אך החוק כולל כמה הסתייגויות, והתביעה הצליחה לשכנע את בית המשפט לערעורים כי רונאן אמנם הועסק על-ידי הוותיקן, אך היה עליו לפעול לפי חוקי מדינת אורגון.

 

בחודשים האחרונים חלה עלייה חדה במספר ההאשמות נגד כמרים קתולים בארה"ב ואירופה. ההאשמות הובילו להתפטרותם של בישופים באירלנד, בלגיה וגרמניה ולמשבר חמור בכנסייה, שהאפיפיור בנדיקטוס ה-16 מתקשה להתמודד איתו.

 

ממשל אובמה תמך בעמדת הוותיקן, כאשר התיק המדובר עלה לדיון בבית המשפט לערעורים. למרות זאת, פרקליטי הממשל החליטו בסופו של דבר שהתערבות בית המשפט העליון "אינה נדרשת בשלב זה", ואיפשרו לתביעה להמשיך במאבק המשפטי נגד הוותיקן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כנסייה קתולית באירלנד (אילוסטרציה)
צילום: AP
האפיפיור בנדיקטוס
צילום: רוטירס
מומלצים