שתף קטע נבחר

תקרת זכוכית תיפרץ? שינוי בסבסוד מדענים עולים

משרדי הקליטה והאוצר גיבשו מתכונת חדשה לתוכנית קמ"ע, במסגרתה לא יזכו עוד מדענים עולים לתמיכה עד הפנסיה, אך יוכלו להצטרף כחברי סגל מלאים באוניברסיטאות. שרת הקליטה בעד, אך אחרים מזהירים שהשינוי רק יגביר את בריחת המוחות

הסדר חדש יאפשר להמשיך בתוכנית הסיוע למדענים עולים, שעמדה בפני סגירה - אך במתכונת שונה. תוכנית קמ"ע (קליטת מדענים עולים) מהווה קלף מיקוח בכל שנה בדיונים על תקציב המדינה. לפי ההסדר החדש אליו הגיעו משרדי הקליטה והאוצר, התוכנית, שעולה למשרד הקליטה 90 מיליון שקל בשנה, ככל הנראה תחדל להתקיים במתכונתה הנוכחית במהלך שנת 2011, ותוחלף על ידי תוכנית אחרת - שהדעות חלוקות לגבי יעילותה.

 

במסגרת התוכנית הקיימת, מקבלים מוסדות ההשכלה הגבוהה סכום של 200 אלף שקל עבור כל מדען המשולב בתוכנית, ומסכום זה ממומנים משכורתו ותקציב המחקר שלו, עד ליציאתו לפנסיה. עם זאת, הם נותרים מחוץ להסגל האקדמי של האוניברסיטאות, ולמעשה מתפקדים כעובדי מדינה, מתקציב משרד הקליטה.

 

על פי המתווה החדש שסוכם, אותם 450 מדענים הרשומים כיום בתוכנית ימשיכו לקבל את התמיכה עד ליציאתם לפנסיה, אולם מדענים חדשים ייקלטו בתוכנית אחרת, לה יהיו שני מסלולים:

  • מסלול אקדמי, שבמסגרתו יועברו תקציבים עבור מדענים עולים לאוניברסיטאות ומסגרות אקדמיות אחרות, ובתום חמש שנים יצטרכו אותם מוסדות להחליט האם לקלוט אותם לסגל או לא. במסלול זה יוכלו להשתלב עולים בני 45 ומעלה, בעלי תואר שלישי וניסיון מחקרי מוכח.
  • מסלול השתלבות בתעשייה, המיועד למדענים בעלי תואר שני שלא חלפו שלוש שנים מעלייתם ארצה והם בעלי ניסיון מדעי מוכח. מקומות העבודה יקבלו עבורם סבסוד למשך שנתיים.


מדענים עולים מפגינים נגד קיצוץ בתקציב קליטתם (צילום: גיא תורג'מן)

 

בימים הקרובים יוקם צוות מיוחד בראשות מנכ"ל משרד הקליטה, דמיטרי אפרצב, שיכלול גם נציגים ממשרד האוצר וות"ת (הוועדה לתכנון ותקצוב במערכת ההשכלה הגבוהה). צוות זה יחליט על קריטריונים למתן סבסוד למדענים בשני המסלולים, תקציב מדויק ומספר המדענים שיתקבלו.

 

לא עוד "מועדון סגור"?

המהלך גובש לכדי הצעת חוק ממשלתית בשיתוף משרדי הקליטה והאוצר, והממשלה צפויה לאשר אותה במסגרת חוק ההסדרים. שרת הקליטה, סופה לנדבר, שיבחה את המתווה החדש, ואמרה כי מדובר ב"שבירה של תקרת הזכוכית באקדמיה", שבפניה ניצבו עד כה המדענים העולים, משום שהיא תאפשר להם, לראשונה להשתלב באופן מלא בסגל האקדמי. גם במשרד האוצר ביקרו את המתכונת הנוכחית של התוכנית מסיבה זו, בטענה שהאוניברסיטאות הן "מועדון סגור", והמדינה מבזבזת הון רב על מעט מאוד אנשים.  

 

לנדבר הביעה תמיכה נלהבת בשינוי המוצע. "הבשורה הגדולה שיוצאת היום היא קודם כל שהמדענים שנמצאים כיום בקמ"ע לא ייפגעו, וימשיכו בתוכנית עד ליציאתם לפנסיה", אמרה.

"בהזדמנות זו, אני קוראת למשרד האוצר להכניס את תקציב קמ"ע לבסיס התקציב של משרד הקליטה, על מנת שתוכנית זו תמשיך לפעול מבלי שחרב הקיצוצים תתנוסס מעליה כל שנה מחדש".

 

מנגד, גורמים המעורים בתוכנית סבורים כי המדענים דווקא ייפגעו מהשינוי, משום שבתום חמש שנים, יעמדו בפני סכנת פיטורים. אותם גורמים מסבירים כי בתחומים רבים של מחקר מדעי, חמש שנים אינן זמן מספיק להערכת ההישגים, מה גם שלאוניברסיטאות אין די משאבים ותקנים עבור כולם - ולכן מחקרים רבים ייקטעו בטרם עת, והמדענים ימצאו עצמם שוב ללא עבודה. המדענים העולים, מזהירים אותם גורמים, עלולים להצטרף ל"בריחת המוחות" למוסדות האקדמיים בחו"ל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילוסטרציה
"בשורה גדולה". השרה לנדבר
צילום: מתי אלמליח
מומלצים