שתף קטע נבחר

סקר: פלסטינים לא יקנו מהתנחלות, אך יעבדו בה

לפי סקר של מכון טרומן ומרכז המחקרים הפלסטיני, 72% מהפלסטינים תומכים בחרם על התנחלויות, אך 60% מתנגדים לאיסור על עבודה בהן. עוד מצא הסקר כי גם בישראל וגם ברשות עלתה התמיכה בהסדר קבע - אך האמונה שיתממש מועטה

מתפשרים בענייני צרכנות - אך לא בענייני פרנסה. 72 אחוז מהפלסטינים תומכים בחרם על מוצרים המיוצרים בהתנחלויות שהונהג באחרונה ברשות הפלסטינית, אך עם זאת - 60 מהם מתנגדים לאיסור על פלסטינים לעבוד בהתנחלויות. כך עולה מסקר משותף של מכון הרי טרומן לקידום השלום באוניברסיטה העברית והמרכז הפלסטיני למדיניות ולחקר דעת קהל ברמאללה (PSR), שתוצאותיו מתפרסמות היום (ג'). הסקר נערך בין 6 ל-16 ביוני במקביל בישראל וברשות, והקיף מגוון נושאים שעל סדר היום הישראלי-פלסטיני.

 

עוד בעניין על מוצרי ההתנחלויות, עולה מתוצאות הסקר כי 44 אחוז מהפלסטינים סבורים הוא יפגע בשיחות הקרבה עם ישראל, והאחרים חצויים בין הערכה שהוא יועיל לשיחות לבין הערכה שלא תהיה לו כלל השפעה. בקרב הישראלים, כמחצית סבורים שהחרם לא ישנה דבר, 37 אחוז סבורים שהוא יפגע בשיחות, ו-8 אחוז סבורים שהוא יועיל להן. 

 

נתח מרכזי בסקר הוקדש לשאלות הקשורות למשט לעזה והשלכותיו. בצד הפלסטיני, סבור רוב של 63 אחוז מהציבור כי הפלסטינים הם הצד ש"ניצח" באירוע. בצד הישראלי, עסוקים בעיקר במציאת האשמים למרחץ הדמים: 50 אחוז מטילים את האחריות על מארגני המשט, 28 אחוז סבורים שהדרג המדיני שהחליט על ההשתלטות הוא האחראי לתוצאות הקשות, ו-13 אחוז קובעים כי האחריות היא של הדרג הצבאי שכשל בביצוע ההשתלטות. 

 

התמיכה בצד הפלסטיני בהסדר עלתה בשנה ב-11%

הסדר מראה כי בשני הצדדים חלה עלייה בתמיכה בהסדר מדיני. הסקר מראה תמיכה גוברת, הן בציבור הישראלי והן בציבור הפלסטיני, במתווה קלינטון להסדר קבע (ההצעה של הנשיא ביל קלינטון שנדונה בוועידת קמפ-דייוויד ושיחות טאבה בסוף שנת 2000).

 

לפי הסקר, רוב הישראלים תומכים במתווה - 52 אחוז תומכים לעומת 37 אחוז מתנגדים. זו רמת תמיכה זו דומה לרמה שנמדדה בשנים 2006 עד 2008, אך גבוהה מהתמיכה ב-2009 (46 אחוז). הפלסטינים חצויים בדעתם בעניין זה - 49 אחוז תומכים במתווה, ו-49 אחוז מתנגדים - אולם זהו שינוי חיובי ביותר לעומת השנה שעברה, אז תמכו במתווה רק 38 אחוז מהפלסטינים.

 

למרות העלייה בנכונות לפשרה בקרב שני הצדדים, הן הפלסטינים והן הישראלים אינם מאמינים שתקום מדינה פלסטינית עצמאית לצד ישראל בחמש השנים הקרובות. שני שלישים מהציבור הישראלי ושני שלישים מהציבור הפלסטיני סבורים כי הסיכויים להקמת מדינה פלסטינית עצמאית נמוכים או כלל לא קיימים.

  

המדגם הפלסטיני מייצג את תושבי הגדה המערבית, רצועת עזה ומזרח ירושלים, וכלל 1,270 מרואיינים מגיל 18 ומעלה שרואיינו ב-127 מקומות בגדה וברצועת עזה, בראיונות פנים אל פנים. גודל טעות הדגימה הוא 3%. הראיונות נערכו בין 10 ל-13 ביוני 2010. הנתונים הישראלים נאספו בראיונות טלפוניים בקרב מדגם מייצג של האוכלוסייה הבוגרת בישראל (810 נשאלים). הראיונות בוצעו בעברית, ערבית ורוסית בין 6 ל- 16 ביוני 2010. גודל טעות הדגימה הוא 3.5%.

 

הסקר תוכנן ונוהל בידי פרופ' יעקב שמיר מהמכון למחקר ע"ש הרי ס' טרומן למען קידום השלום, המחלקה לתקשורת באוניברסיטה העברית ופרופ' חליל שקאקי, ראש המכון למדיניות וחקר דעת קהל (PSR) ברמאללה. הסקר נערך בתמיכת קרן פורד (קהיר) וקרן אדנאואר (ירושלים ורמאללה).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פיקוח על מוצרי התנחלויות בסופרמרקט ברמאללה
צילום: עסאם רימאווי
מומלצים