שתף קטע נבחר
 

קריסה בוול סטריט: המדדים ננעלו בירידות חדות

משבר החובות באירופה והאבטלה הגבוהה בארה"ב נותנים את אותותיהם בשוק. מדד הנאסד"ק צלל ב-3.8% ומדד ה-S&P500 נמצא ברמה הנמוכה ביותר השנה. הכלכלן פול קרוגמן הזהיר היום משפל כלכלי נוסף: "תקופות של שיפור לא מספיקות כדי לתקן את הנזקים של הנפילה הראשונית"

בארה"ב לא רואים עתיד ורוד. מדד אמון הצרכנים, המתפרסם מדי חודש בארה"ב ונחשב למדד המשקף את האופטימיות שחש האמריקני הממוצע בנוגע לכלכלה ואת הנכונות שלו להוציא כסף ולתרום לצמיחה, ירד החודש בשיעור חד מן המשוער. בתגובה, נרשמו היום ירידות שערים של יותר מ-2.5% בשלושת המדדים המרכזיים בבורסה שבניו יורק. 

 

מדד הדאו-ג'ונס ירד ב-2.65% לרמה של 9,870.30 נקודות. מדד הנאסד"ק ירד ב-3.85% לרמה של 2,135.18 נקודות.מדד ה-S&P500 ירד ב-3.1% לרמה של 1,041.24 נקודות.

 

הדירוג של אמון הצרכנים בכלכלה האמריקנית ירד בחודש יוני בכמעט 10 נקודות, מ-62.7 בסוף מאי ל-52.9 כעת. זוהי ירידה ראשונה לאחר שלושה חודשים רצופים של עלייה בדירוג, וכלכלנים, שצפו ירידה על רקע נתוני האבטלה בארה"ב והמצב הכלכלי באירופה, הופתעו מהירידה החדה.

 

המדדים בוול סטריט הגיבו בירידות חדות, למרות שגם בלי מדד אמון הצרכנים היו לה, לבורסה בניו יורק, די והותר סיבות למגמה שלילית. ירדות נרשמו היום גם באסיה וגם באירופה, שם עוררו הפגנות המוניות ביוון ובספרד ספק לגבי יעילותה של תכנית החילוץ שהגו מנהיגי האיחוד, על מנת לחלץ את המדינות הללו מחובותיהן.

 

גם באסיה לא ליקקו המשקיעים דבש. בסין הורידה חברת המחקר "קונפרנס בורד" את מדד האינדיקטורים המובילים באפריל לרמה של 0.3% לעומת הקריאה הקודמת – 1.7%. "זה ממש כמו להגיד לבן אדם 'זכית בלוטו' ואחר כך לבוא ולהגיד לו שבעצם הוא זה שחייב למפעל הפיס" הגדיר זאת כלכלן המאקרו של כלל פיננסים אמיר כהנוביץ'. "הנתון החדש עשוי לאותת על התמתנות הצמיחה הסינית וגורר את בורסות העולם לירידות" הוא הוסיף. במרס עלה המדד ב-1.2%.

 

הודעה זו הובילה לירידות חדות באסיה ובאירופה. "השוק עדיין מנסה לעכל את כל נתוני המאקרו שנחתו עלינו בשבועיים האחרונים" אמר היום ג'ייסון תה מסידני לסוכנות הידיעות בלומברג. "השווקים מעריכים כי הצמיחה תהיה איטית מהצפוי בגלל רמת המינוף הגבוהה". "אין שום טריגר לעליות" הסביר אחד האנליסטים בסין. "אני לא רואה שום סיבה לעליות כל עוד הממשלה לא משחררת את הרסן מעל השוק" הוא הוסיף.

 

פול קרוגמן, חתן פרס נובל לכלכלה שהשתתף בפסגה הכלכלית של "כלכליסט" ופסגות בשבוע שעבר, מעריך כי העולם עומד בפני שפל כלכלי נוסף בעקבות הקיצוצים הנרחבים שמבצעות הממשלות ברחבי העולם. "גם המיתון הארוך במאה ה-19 וגם השפל הכלכלי של המאה ה-20 לא התאפיינו בעתות של ירידה בלתי פוסקת של התוצר", מסביר קרוגמן בטור שפרסם אתמול בעיתון "ניו יורק טיימס". "למרות זאת, אותן תקופות של שיפור לא הספיקו כדי לתקן את הנזקים של הנפילה הראשונית, הן התאפיינו בנסיגות".

 

חרף הירידות מנסים נשיא ארה"ב, ברק אובמה ונגיד הבנק הפדרלי, בן ברננקי, לחזק מעט את אמון המשקיעים. אחרי שיצאו מפגישה משותפת, טענו השניים כי הכלכלה האמריקנית עדיין בתהליך של התאוששות. למרות זאת לא הסתירו אובמה וברננקי מהציבור את הערכותיהם כי קשיים עדיין ניצבים בפני הכלכלה הגדולה בעולם.


פורסם לראשונה 29/06/2010 19:13

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים