שתף קטע נבחר

 

טירקל עשה שריר - ונתניהו יבחן הרחבת הסמכויות

יו"ר הוועדה לבדיקת המשט לעזה דרש להוסיף לצוותה שני חברים ולהפוך אותה לממשלתית. טירקל הסביר: "אם נרצה לזמן עדים, תהיה בעיה. ועדה ציבורית היא וולונטרית" . דוברו של נתניהו: הרחבת הסמכויות והגדלת הוועדה ייבחנו בחיוב

האם אירועי המשט לעזה ייבדקו בועדת בדיקה ממשלתית? ל-ynet נודע כי ראש הממשלה בוחן להפקיד בידי חברי ועדת טירקל כוח רב יותר, זאת בשל איומיו של השופט העומד בראשה להקנות לה מעמד של ועדת חקירה ממלכתית ולהוסיף לחברי הצוות שבה עוד שני חברים. בעקבות זאת, החליט נתניהו בצהריים (יום ג') כי הנושא יידון בימים הקרובים ובשל כך, יוקפאו כל דיוני הוועדה למשך השבועיים הקרובים - עד 11 ביולי. 

 

טירקל איים להתפטר מתפקידו אם דרישותיו לא ייענו ואף הודיע על כך לשר המשפטים, יעקב נאמן. כך פורסם הערב בערוץ 2. דובר הוועדה, עופר לפלר, הכחיש זאת וטען כי טירקל לא שוקל להתפטר. הדרישה לתוספת חברים בוועדה כבר אושרה, וכעת פועלים לאתר משפטנים נוספים המתמחים בדין בינלאומי שיוכלו להיות מועמדים פוטנציאלים למלא את התפקיד.

 

ראש מערך ההסברה במשרד ראש הממשלה, ניר חפץ, אישר כי הממשלה צפויה להיענות בקרוב בחיוב לבקשה להרחיב את סמכויות הוועדה, ואת מספר החברים בה. "השופט טירקל פנה לשר המשפטים נאמן בבקשה להרחיב את סמכויות הוועדה, בתחום החיוב של עדים להופיע בפניה ובהעדתם בשבועה", נכתב בהודעה.

 

"בהיוועצות של ראש הממשלה, שר הביטחון, שר המשפטים והיועץ המשפטי לממשלה היתה תמימות דעים כי אין מניעה להיענות בחיוב לבקשה זו, ושר המשפטים יביא את הדבר להחלטת הממשלה בקרוב", כתב חפץ. "במקביל עלתה אפשרות להרחבת הרכב הוועדה, וגם נושא זה ייבחן בחיוב. ראוי להדגיש כי הרחבת סמכויות הוועדה לעיל אינה מתייחסת לחיילי צה"ל".

 

ביום חמישי שעבר נפגש טירקל עם נאמן, בעקבות בקשתו. "תחזור לראש הממשלה ולממשלה", מבקש טירקל, "ותרחיב לי את סמכויות הוועדה לוועדת בדיקה ממשלתית עם סמכויות 88 א' מוועדת חקירה ממלכתית. אני מבקש עוד שני חברים". בעניין האנשים, עד כה נזרקו כמה שמות, אך טירקל מחפש מומחים לדין בינלאומי.

 

טירקל הסביר לנאמן: "בחנתי את החומר לעומק והבנתי שאם נרצה לזמן עדים, תהיה בעיה. ועדה ציבורית זה עניין וולונטרי. צריך סמכויות כדי לזמן את העדים, ושיגיעו. יש צורך בסמכויות מורחבות. אם לא, אני לא רואה טעם להמשיך בוועדה".

 

ביום שישי נפגש טירקל ונאמן עם ראש הממשלה נתניהו ועם היועץ המשפטי וינשטיין. נאמן מציג בפניהם את דרישות טירקל, והוא מקבל תשובה חיובית. אך עקב העובדה ששר הביטחון ברק בחו"ל ושלא ניתן לסגור איתו את העניין, וגם לא ניתן להרחיב סמכויות הוועדה באמצעות הצבעה בממשלה, החליטו לחכות לשובו. במקביל, מתלבטים האם לאשר העניין בממשלה, או להשיב לעתירה לבגץ, ולהודיע שמרחיבים הסמכויות. 

 

טירקל התלבט גם האם לכנס את הוועדה ביום שני, אבל בסוף הוחלט לכנס את מושב הפתיחה ולהמתין עד להרחבת הסמכויות.

 

בבקשה דחופה אותה הגישו היום לבית המשפט עו"ד אסנת מנדל, מנהלת מחלקת הבג"צים בפרקליטות המדינה, ועו"ד דינה זילבר, הממונה על ענייני הבג"צים בפרקליטות המדינה, נכתב כי לבקשת יו"ר הוועדה, השופט יעקב טירקל, ובהתחשב בהיבטים נוספים, בוחן הדרך המדיני אפשרויות שונות ביחס לסמכויות הוועדה, דבר המשליך על נושא העתירה.

 

תגובת הפרקליטות הגיעה בעקבות העתירה אותה הגיש ארגון "גוש שלום", באמצעות עו"ד גבי לסקי, נגד הממשלה, בטענה כי מדובר בוועדת חקירה "לא רצינית וחסרת סמכות".

 

השבוע נפתחו לראשונה דיוני הוועדה, והשופט טירקל הציג את החברים בה - נשיא הטכניון לשעבר, עמוס חורב, והפרופסור למשפט בינלאומי, שבתאי רוזן. לצדם ישבו שני משקיפים זרים: וויליאם דיוויד טרימבל, המדינאי שהוביל להסכם שלום בצפון-אירלנד וקן ווטקין, הפרקליט הצבאי הראשי לשעבר בקנדה.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו. סמכויות דוחות דיונים
צילום: גיל יוחנן
השופט טירקל. הציב אולטימטום
צילום: גיל יוחנן
מומלצים