מה חושב מ"מ ראש העיר אשדוד על ערבים?
במפגש אקראי בין פעילת שמאל לבין ממלא מקום ראש העירייה מישראל ביתנו, הציעה הראשונה לערוך בעירו מפגש עם ערבים-ישראלים דוברי רוסית. הוא סירב ושטח באוזניה את משנתו, בעוד היא מיהרה לעדכן בדבר עיתונאים זרים ושגריר
גזענות בוטה או פרובוקציה מתוכננת? ד"ר אלה שאינסקיה, מדענית בכירה במכון ויצמן ברחובות ופעילת שמאל, הגיעה לאירוע שנערך בשגרירות רוסיה בישראל - שם נתקלה בסגן ראש עיריית אשדוד, בוריס גיטרמן. היא פנתה אל האחרון, שנבחר לתפקידו מטעם "ישראל ביתנו", והחליטה להציע לו לשתף עמה פעולה בין אוכלוסיית עולי ברית-המועצות בעירו לבין ערבים-ישראלים דוברי רוסית.
שאינסקיה, חברת הנהלת "בצלם" ופעילה בשורת ארגוני שמאל, ובהם "פרופיל חדש" המעניק תמיכה לסרבני שירות ו"קוליאציית נשים למען השלום", אחד הבולטים במאבק נגד המצור על עזה, הסבירה כי "מאות ערבים-ישראלים שלמדו ברוסיה דוברים את השפה וחלקם אף נישאו לרוסיות. לאחרונה ביקרנו את חלקם באום אל-פחם, שם קיבלו אותנו באופן יפה מאוד ועמדנו מקרוב על תרבותם. לכן, חשבנו לקיים מפגש כזה עם תושבי אשדוד".
ד"ר אלה שאינסקיה. אום אל-פחם תגיע לאשדוד? (צילום עצמי)
לטענת שאינסקיה, כשהציגה את הדברים לגיטרמן - נדהמה לנוכח תגובתו החריפה. "הוא התבטא בצורה בוטה ומבישה ואמר שאינו סובל ערבים ולא נותן בהם אמון, ועל-כן לא ישתף פעולה. הוא גם אמר שהוא לא אוהב אותם, וגם לא מוצא הבדלים בין ערבים-ישראלים לבין פלסטינים", טענה שאינסקיה.
ואולם, גיטרמן תיאר תמונה מעט שונה מזו שציירה שאינסקיה. הוא הבהיר כי חילופי הדברים ביניהם נאמרו במפגש פרטי, ואמר כי "היא אמרה לי שהיא חברה בארגוני שמאל. עניתי לה שהגעתי לאירוע בשגרירות כאדם פרטי ולא במסגרת תפקידי הציבורי ובאופן מנומס, ציינתי כי דעותיי הפוכות משלה. שאלתי אותה גם אם היא זוכרת שלא לפני יותר מדי זמן נפלו קסאמים באשדוד וסבלנו, כשאני לא בטוח שבאום אל-פחם הצטערו מדי על זה".
הוא אף ציין כי לא התקבלה כל פנייה רשמית מטעם עיריית אום אל-פחם בניסיון להסדיר את הנושא, והבהיר כי "גם אם הייתה כזאת הייתי בוודאי משיב להם בשלילה. מבחינתי, היא יכולה לעשות מה שהיא רוצה, אבל כל זמן שאני ממלא מקום ראש העיר - זה חד-משמעית לא יקרה. הסיבה היא לכך היא ירי הקסאמים וחברת-הכנסת הזאת (חנין זועבי) שעשתה את הפרובוקציה במשט וגם כך שלא מחזירים את גלעד שליט".
התקשורת העולמית כבר עודכנה
לנוכח אותם הדברים, מיהרה שאינסקיה להודיעה כי בכוונתה להציג את הדברים בפורומים בינלאומיים. מאז התקרית היא הספיקה לעדכן בדבר כמה עיתונאים זרים ואף יידעה את שגריר בלארוס בישראל,
במה שהגדירה "דברים שאמר נציג רשמי של עיריית אשדוד".
"מה נעשה? נתנהג כאילו שום דבר לא קורה? נמשיך ונשתוק גם כאשר שר החוץ מצהיר שהוא מסכים לצירוף קדימה לממשלה בתנאי שהיא תתמוך בתוכנית חילופי השטחים יחד עם טרנספר של אזרחי ישראל הערבים?", שאלה. "גיטרמן הוא נושא כליו של ליברמן, שטוען כי עבורו אין הבדל בין ערביי ישראל לבין חמאס".
לפחות את החלק האחרון, אישר גיטרמן בעצמו. "כבר 36 שנים שאני נמצא בארץ ועד עכשיו לא זיהיתי הבדל ביניהם. בעיריית אשדוד אין סיעה ערבית כי אין תושבים ערבים. חברת-הכנסת הזאת (חנין זועבי) מתנהגת בחוצפה וצריך לזרוק אותה מכל המדרגות. אני לא אוהב אותם ולא ממש מוצא את ההבדל. אז לעשות 'יום אום אל-פחם' באשדוד?", תהה.