צ'פמן, אנה צ'פמן. סיפורה של המרגלת הלוהטת
פעילותה הענפה ברשתות החברתיות של אחת הנאשמות בריגול לטובת רוסיה בארצות הברית חושפת מעט מהאופן שבו יצרה קשרים עם אנשי עסקים וממשל. בין היתר, נפגשה עם הכלכלן שחזה את המשבר הכלכלי ובילתה באירוע יוקרתי בסטנפורד
מכריה של אנה צ'פמן, אחת מבין 11 העצורים בפרשת המרגלים הרוסים בארצות הברית, סברו שמדובר בצעירה רוסיה שהגיעה לניו יורק כדי לממש את החלום האמריקני - קריירה, כסף וחיי חברה סוערים. אך חקירת ה-FBI שהובילה לחשיפת רשת הסוכנים הסמויים ממוסקבה גילתה כי צ'פמן הצליחה ליצור קשרים עם אנשי עסקים וגורמים בממשל האמריקני.
אחד מהם, לפי אתר האינטרנט של העיתון "פייננשל טיימס", הוא הכלכלן נוריאל רוביני, בעבר יועץ בכיר לממשל האמריקני ואחד מחוזי המשבר הכלכלי העולמי. רוביני הודה כי פגש את צ'פמן בכמה הזדמנויות באירועים חברתיים, שבעקבותיהם היא הציע לו חברות ברשת החברתית "פייסבוק". עם זאת, הוא אמר כי מעולם לא נפגש עמה ביחידות.
פרשת המרגלים מרוסיה - כל העדכונים ב-ynet
- אובמה ידע לפני ביקור מדבדב
- פוטין: "ארה"ב יצאה משליטה"
- רוסיה: סתירות בדיווח, עיתוי אלגנטי
- דרכוני בריטניה ואירלנד שוב זויפו
- אחד החשודים נעצר בקפריסין
פעילותה הענפה של צ'פמן ברשתות חברתיות היא שהובילה במידה רבה להתעניינות התקשורתית הגוברת במי שמכונה "הפאם-פטאל" של רשת הריגול שעוררה את זכרונות המלחמה הקרה בשני צדי האוקיינוס. תמונות מתוך הפרופילים שלה ב"פייסבוק", "לינקדאין" וברשתות חברתיות רוסיות מציגות צעירה מפתה ושאפתנית שמרבה לפקוד מסיבות ואירועי חברתיים.
צ'פמן מספרת על חייה בעיר הגדולה
עד שנפלה לידיו של סוכן הבולשת הפדראלית בבית קפה במנהטן, היא הספיקה לשכור דירה סמוך לוול סטריט, ליצור קשרים עסקיים ולהקים סוכנות נדל"ן, המתחזקת אתר אינטרנט המציע נכסים ברוסיה, ספרד, בולגריה ומדינות נוספות. "אוהבת מיזמי היי-טק פורצי דרך ובניית צוותים בעלי תשוקה לתחום", היא כתבה בפרופיל שלה ב"לינקדאין".
הסכימה להעביר דרכון מזויף - ונתפסה
בין עבודות העבר שלה היא מציינת חברת השקעות וקרן גידור בלונדון. לפני כן, היא קיבלה תואר שני בכלכלה מאוניברסיטה רוסית. בחודש מרס האחרון, צולמה היפיפייה הרוסית בכינוס הטכנולוגיה העולמי באוניברסיטת סטנפורד - אירוע שמחיר הכניסה אליו הוא אלף דולר. בסרטונים, שאחד מהם הגיע לאתר "יו-טיוב", היא מספרת על ההזדמנויות הרבות בארה"ב.
דיוויד הרטמן, בעלים של חברת נדל"ן בניו יורק ומכר של צ'פמן, תיאר אותה כ"חביבה, מקצועית מאוד וחברותית". הרטמן סיפר שהופתע מאוד לגלות על עיסוקה האמיתי של ידידתו. "לא ידעתי על שום דבר פרוע שקשור אליה", הוא אמר.
התביעה האמריקנית האשימה את צ'פמן ועשרה בני אדם נוספים בניסיון לחדור לחוגים של מקבלי ההחלטות בוושינגטון, תוך שהם מצהירים על עצמם כאזרחים אמריקנים. הסוכנים אף צוו לחיות כזוגות נשואים ואפילו ללדת ילדים ולהפוך למשפחה. גורם במשרד המשפטים אמר כי הראיות נגד צ'פמן חד-משמעיות והסביר כי היא עברה הכשרה "יוצאת מהכלל".
אנה והעיר. חיי חברה סוערים (צילום: AP)
לטענת התביעה, רוב הנאשמים הם רוסים שחיו בארה"ב בזהות בדויה של אזרחים אמריקנים וקנדים. חלקם גויסו על -ידי סוכנות הביון הרוסית כבר בתחילת שנות ה-90, אולם לא ברור איזה מידע העבירו למוסקבה ועד כמה הוא הועיל. רוב הפרטים שפורסמו נוגעים לדרכי העברת המידע בין הסוכנים, שכמו לקוחות מסרטי ריגול הוליוודיים.
לפי מסמכי בית המשפט, צ'פמן התכתבה עם סוכן נוסף שהיה תחת מעקב ה-FBI באמצעות מסרים מקודדים שהועברו בין המחשבים הניידים שלהם. כל המסרים הועברו בימי רביעי - עד ליום רביעי אחד בחודש יוני, בו קבע הסוכן האמריקני פגישה עם צ'פמן בבית קפה, והתחזה לעובד הקונסוליה הרוסית. כאשר צ'פמן הסכימה למלא אחר הוראותיו, לא נותר מקום לספק.
בשיחה המוקלטת ביניהם, שהתחילה ברוסית והמשיכה באנגלית, ביקש הסוכן "רומן" מצ'פמן להעביר דרכון מזויף לאשה העובדת כמרגלת. "כמובן שאוכל לעשות זאת", היא השיבה. בהמשך התעורר חשדה, והיא התקשרה לכמה מספרים ברוסיה. בשיחות הביעה חשש שזהותה נחשפה ומפעיליה ייעצו לה לתת את הדרכון שניתן לה למשטרה ולצאת מארה"ב במהירות. צ'פמן נעצרה בתחנת המשטרה בעקבות העצה.