שתף קטע נבחר
 

אושר לקריאה ראשונה: אין לפטר נשות קבע בהריון

נציג הצבא אמר כי יש חלופה להצעת החוק האוסרת על פיטורי נשות קבע בהריון, אך סירב להגיש אותה באופן רשמי. חברי ועדת העבודה והרווחה התרגזו על בזבוז זמנם - ובמחאה אישרו את הצעת החוק

הצעת החוק האוסרת פיטורי נשים בשירות קבע בצה"ל כשהן בהריון, בחופשת לידה או בחופשה ללא תשלום לאחר לידה, מקשה על הצבא להמשיך ולהתנגד לה; ומצד שני להציג חלופת פשרה שתתקבל בוועדת העבודה והרווחה. תמונה זו השתקפה היום בישיבת הוועדה, שדנה בהצעת חוק שהוגש ביוזמת הח"כים מירי רגב, בעצמה תא"ל במיל', וחיים כץ (ליכוד), יו"ר הוועדה. 

 

 

במהלך הדיון הודיע נציג הצבא על קיומה של חלופה, אך נמנע מלהגיש אותה באופן רשמי מאחר שטרם ניתנה לה הסכמת הרמטכ"ל. גישתו של הצבא הרגיזה את ח"כ כץ. הוא תקף את הצבא שמבזבז את זמנה של הוועדה בגלל שלא הקדים להעביר לו את המידע, כדי שהוועדה לא תטריח לשווא את המוזמנים לישיבה.

 

במחאה החליטה הוועדה לאשר את הצעת החוק לקריאה ראשונה, כפי שהתגבשה עד כה, ולדחות את ההתייחסות לחלופת צה"ל לשלב הבא של הכנת החוק לקריאה שנייה ושלישית, בתנאי שעד אז היא תתגבש סופית.

 

מליאת הכנסת שתצביע בימים הקרובים על העברת החוק בקריאה ראשונה, תידרש להכריע בהצבעה בין שני נוסחים: הראשון קובע איסור מפורש על פיטורי אשת הקבע בנסיבות הנ"ל, למעט במקרים שבהם שר הביטחון הורה להתיר את חוזה הקבע לאחר ששמע את הצדדים. לפי הנוסח השני, באותם חריגים תדון ותחליט ועדה חיצונית בראשות משפטן הכשיר לכהן כשופט שלום, ולצידו נציגת הרשות לקידום מעמד האישה ונציגת הארגון הציבורי הגדול ביותר לקידום נשים בישראל – כולם במינוי שר הביטחון.

 

בשלבי החקיקה הקודמים צה"ל התנגד עקרונית להצעת החוק משני נימוקים: לעצם התקדים שענייני כוח האדם בצבא נקבעים בחקיקה ראשית ולגורם חיצוני שיבחן את אופן ניהול ענייני כוח האדם בצבא. ועדת השרים לחקיקה דחתה את ההתנגדות והעניקה לחוק את תמיכת הממשלה בתנאי שהליך החקיקה לאחר הקריאה הטרומית ייעשה בהסכמה ותיאום עם הממשלה. ערר של שר הביטחון נגד התמיכה נדחה במליאת הממשלה. ניסיונות של צה"ל לאחר מכן לגבש פשרה עם ח"כ רגב – נכשלו.

 

לקראת הקריאה הראשונה נשקלו בצה"ל שתי חלופות: להמשיך להתנגד לחוק במאמץ נוסף לשכנע את ועדת השרים לשנות את החלטתה, או לגבש הצעה המבוססת על תיקונים בהצעת החוק המקורית. החלופה הראשונה נדחתה נוכח הודעת משרד המשפטים שלא יתנגד להמשך החקיקה ומחשש שהממשלה תדחה פעם נוספת את עמדת שר הביטחון, מה שיביא לאימוץ הצעת החוק כלשונה.

 

החלופה השנייה והמועדפת, מאמצת את העיקרון להעביר לוועדה את הדיון וההכרעה בשאלת פיטורי משרתת הקבע אבל בשני תנאים. הראשון, בראש הוועדה ישב קצין בדרגת תא"ל שאינו כפוף לראש אכ"א ואחד מתוך שני חבריה יהיה גורם מטעמו של שר הביטחון. התנאי השני: פעילות הוועדה תעוגן בחוק מסגרת שלא קובע הסדרים פרטניים לגבי הליך התרת החוזה, אלא מפנה להסדרים הקיימים בצבא לעניין זה.

 

כאמור, גם החלופה המועדפת לא הוצגה היום לפרטיה ולא נדונה בהעדר הסכמה של הרמטכ"ל. בוועדה סבורים כי סיכוייה להתקבל אפסיים. זאת, מאחר שבפועל אין בה שינוי מהותי לעומת המצב הקיים. שליטת צה"ל בנשות הקבע היא בלתי מוגבלת, ומצב זה אילץ את ח"כ רגב להגן בחוק מיוחד על זכויות הנשים בהריון או לאחר לידה, בהתאם להגנה החוקית שניתנת לנשים אלה בכל מקום עבודה אזרחי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים