שתף קטע נבחר

 

עיוורים יצאו למאבק: הצילו את שירות מורי השיקום

עמותת "מגדל אור", המספקת ל-3,500 עיוורים חניכה יומיומית שמאפשרת להם לתפקד, צברה תוך 5 שנים חוב של 8 מיליון שקל לעובדיה. ערב הכרעת ביהמ"ש בעניין, יצאו עשרות מהם להפגין. עיוורת שבאה להפגנה: "לפני המורה השיקומית, לא יצאתי מהבית, הייתי חיה-מתה. אני מתחננת - אל תהרגו אותי שוב"

היום היה יום הכרעה במשרד הרווחה. מחר (יום ה') אמור המשרד להשיב לבית המשפט, האם הוא מתכוון לסייע בכיסוי חובות הענק שנוצרו עקב אי תשלום משכורות למורות שיקומיות לעיוורים. "אנו צועקים לממשלה, צועקים לבוז'י - הצילו את השירות שלנו, כדי שנוכל להמשיך לעזור ולשקם עיוורים בישראל", קראה היום ג'קי לנדאו, יו"ר ועד מורי השיקום, בהפגנה שנערכה ברחבת הסינמטק בתל-אביב, בהשתתפות עשרות מורות ועיוורים. "הממשלה צריכה להיות עיוורת אם אינה רואה את הצדק במאבקנו", אמרה אם לעיוור שנכחה בהפגנה.


מורים, עיווירם וכלבי נחייה, בהפגנת המחאה (צילום: דודו אזולאי)

 

משרד הרווחה מפעיל את שירות השיקום החיוני לעיוורים בשיטת מיקור חוץ, באמצעות עמותה בשם "מגדל אור" - העמותה היחידה בישראל המעניקה טיפול שיקומי לעיוורים בני כל הגילאים. מטופלים בה כ-3,500 עיוורים בכל רחבי הארץ. תפקיד המורים להכשיר את העיוור ואת משפחתו בתפקוד יומיומי - אכילה, לבישת בגדים, עריכת קניות וכדומה. הם מלווים את העיוור עד להגיעו לעצמאות.

 

זה כחמש שנים, העמותה אינה עומדת בחובותיה לעובדיה, והיא מצויה כעת בהליכי פירוק. לאחר שנים של שתיקה מצד העובדים, התאגדו כמה מהם - והם תובעים כעת ממשרד הרווחה לשלם את החוב, העומד על יותר משמונה מיליון שקל. הם אינם מאיימים מפורשות בשביתה, אך רומזים שהשירות לעייורים כולו מצוי בסכנה. "אנחנו צועקים על כך שכבר חמש שנים משחקים עם המשכורות שלנו ועם תשלומי הפנסיה שלנו, ואף אחד לא יודע על זה, כי אנחנו ממשיכות לעבוד בשקט", אמרה לנדאו, העובדת בעמותה זה 32 שנה. 

 

"נהפוך לנטל על החברה"

משתתפים בהפגנה מחו על העברתו של שירות כה חיוני לעמותה חיצונית - שתפקודה התברר כלקוי ביותר - והזהירו כי ללא המורות השיקומיות, ציבור העיוורים בישראל יהפוך ל"נטל על המדינה, הסביבה והמשפחה". מזל בייניש, עיוורת שנכחה בהפגנה, הסבירה עד כמה המורים נחוצים: "לפני המורה השיקומית, לא יצאתי מהבית, הייתי חיה-מתה. היום אני חיה ומאושרת. אני מתחננת - אל תהרגו אותי שוב".

 

אחרים זקוקים למורה גם בתוך הבית. "אני מחכה למורה שיקומית שתבוא ותעזור לי בתוך הבית, ותלמד אותי פעולות יומיומיות", סיפר מוטי לוי, עיוור שפוטר ממקום עבודתו. "אם לא המורה השיקומית - כיצד אצא החוצה? אני מרגיש חסר אונים. משרד הרווחה, שקבע כי מגיעה לי מורה שיקומית, הודיע באותה נשימה: 'אין לנו אפשרות לתת לך'. מה אני יכול לעשות עם עצמי כאדם כדי שלא אהיה מנודה מהחברה?".

 

"התאלמנתי לפני 11 שנה", סיפר שי פרדה, משתתף נוסף בהפגנה. "למרות עיוורוני, אני מגדל את ילדתי לבד. בזכות המורות, וכל מה שלימדו אותי, אני גאה ומאושר. אם אני עובר דירה והמורות לא יוכלו לסייע לי בהכרת הדירה החדשה, המכולת, הרחוב - זה בפירוש גוזר עליי לחיות כלוא בביתי".

 

"ניהול כושל ובזבזנות" - עד לפירוק

אז כיצד בעצם נוצר המצב העגום? זה קרוב לשני עשורים, מאז "חוק חובת מכרזים" (1992), מופקד הטיפול ברבות מהאוכלוסיות החלשות בחברה, שלפני כן טופלו ישירות על ידי המדינה, בידי גופים חיצוניים כגון עמותות. לא פעם, מתברר כי רמת הטיפול של עמותות אלו אינה ראויה, אולם לפחות בעמותת "מגדל אור", זו אינה הבעיה. הבעיה נוצרה כשחלה ירידה חדה בתקציב העמותה.

 

בעמותה מפנים אצבע מאשימה לעבר הקיצוץ בתקציב המועבר אליה, ואילו במשרד הרווחה טוענים כי הבעיה נעוצה ב"ניהול כושל ובזבזנות". כך או כך, החוב הלך ונצבר. "בחמש השנים האחרונות לא שולמו לעובדים משכורות מלאות, לא הועברו תשלומי המעסיק לפנסיה, והופר ההסכם הקיבוצי", מסבירה לנדאו.

 

בתחילת השנה פנו המורות, בשיתוף הדוק עם משרד הרווחה ובעידודם האישי של השר יצחק הרצוג והמנכ"ל נחום איצקוביץ, אל בית המשפט המחוזי בחיפה, בבקשה למינוי מפרק זמני ל"מגדל אור", שינסה לשקם את העמותה. במרס השנה אכן התמנה מטעם בית המשפט ובהסכמת כל הצדדים מנהל ממונה מיוחד, עם סמכויות של מפרק - עו"ד נמרוד טפר.

 

עו"ד טפר הגיש כעבור חודש דו"ח, בו המליץ שהמדינה והביטוח הלאומי ישתתפו בכיסוי חלק הארי של החוב. ואולם, כדי שהעמותה תוכל להמשיך ולספק את שירותיה, קבע, לא ניתן יהיה לכבד את ההסכם הקיבוצי עם המורים, ולא יהיה מנוס מקיצוץ בשכרם, העומד כיום על 28 עד 45 שקל לשעה - לפי הוותק. לדבריו, "בימים אלו נעשה מאמץ גדול למציאת פיתרון שיאפשר לשקם את העמותה ולמצוא פתרון לחובותיה". הוא הדגיש כי בתקופת "הניהול המיוחד", עובדי העמותה מועסקים בהתאם לתנאים שאושרו על ידי בית המשפט המחוזי, ומשולמים להם מלוא השכר והתנאים הסוציאליים - "כמתחייב על פי חוק, ובניגוד למצב הדברים הקודם".

 

"מגלגלים את כישלון המדינה על גב המורות"

אולם תנאים אלו אינם מקובלים על המורים עצמם. "לצערנו התברר שתוכנית ההבראה שהכין, אינה נותנת מענה כלשהו לתביעתנו המשפטית להשבת החוב", אומרת בתיה גולדווסר, חברת ועד המורות. "לעומת זאת, היא פוגעת עוד יותר במשכורותינו". 

 

בתגובה לטענות אלה, אומר עו"ד טפר כי "המקורות האפשריים לפתרון החוב הינם תשלום גמלה על פי חוק מהמוסד לביטוח לאומי, או תשלום חד פעמי מן המדינה, או שילוב של השניים. הנושא נדון כיום על ידי רשויות המדינה, אשר אמורה להודיע על עמדתה לבית המשפט".

במשרד הרווחה ביקשו להדגיש כי "מאז מינוי המנהל המיוחד, משולמים לעובדי העמותה כל הזכויות הסוציאליות על פי חוק - ואף למעלה מכך. כן משולם שכרם, והכל באישורו של בית המשפט".

  

אולם המורים אינם מסתפקים עוד בתשובות אלה, והם דורשים מבית המשפט לחייב את משרד הרווחה להשתתף בכיסוי החובות. הם אף פנו לארגון "כוח לעובדים", המסייע להם להתאגד. "נוצר כשל, שלא המורות אחראיות לו", הסביר בהפגנה איש הארגון, רמי איתן. "אנו כאן כדי לומר שהאחריות מוטלת על הנהלת העמותה, ובראש ובראשונה על המדינה. זו אחריות משרד הרווחה להבטיח את המשך קיומו התקין של שירות זה. ממשלת ישראל לא יכולה לגלגל את כישלונותיהן של חברות ניהול אלו או אחרות על גב המורות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנת העיוורים, היום בצהריים
צילום: דודו אזולאי
מומלצים