מאחורי הגב של ליברמן: פואד ושר החוץ הטורקי
בדרך למשבר קואליציוני? בן אליעזר נפגש עם שר החוץ הטורקי דבוטאולו בידיעתם של נתניהו וברק, שבירכו על הפגישה. ליברמן לא ידע על קיומה והגיב בזעם: "זו פגיעה קשה באמון בין שר החוץ לראש הממשלה, ובכל הנורמות של מנהל תקין". נתניהו: אי העדכון נבע מסיבה טכנית, שיתוף הפעולה עם ליברמן מלא
המפגש הראשון בין בכירים ישראלים לטורקים מאז פרשת המשט יוביל למשבר קואליציוני? בנימין בן-אליעזר נפגש היום (ד') באירופה עם שר החוץ הטורקי, שר החוץ אביגדור ליברמן לא ידע על כך והגיב בכעס רב. "זו פגיעה קשה באמון עם ראש הממשלה", אמר לאחר שנודע לו דבר הפגישה החשאית.
שר התמ"ת בן-אליעזר שוחח היום עם שר החוץ הטורקי, אחמט דבוטאולו, בידיעתם ובברכתם של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ושל שר הביטחון, אהוד ברק. ליברמן, לעומת זאת, לא קיבל עדכון על קיומה של הפגישה פורצת הדרך, הראשונה בין שר ישראלי לבכיר טורקי מאז תקיפת המשט לעזה. דבר המפגש פורסם לראשונה בערוץ 2.
"שר החוץ לא ידע על הפגישה", נמסר בשמו מלשכתו. "הוא רואה בחומרה רבה את העובדה שהדבר נעשה בלי לעדכן את משרד החוץ. זו פגיעה קשה באמון בין שר החוץ לראש הממשלה, ובכל הנורמות של מנהל תקין. ליברמן מתכוון לברר את העניין עד תום".
בלשכת ראש הממשלה טענו כי ליברמן לא עודכן מסיבה טכנית בלבד. "השר בן אליעזר דיווח לנתניהו על פנייה אליו מצד אישיות טורקית לגבי פגישה בלתי רשמית", נכתב בהודעה. "ראש הממשלה לא ראה מניעה לקיום פגישה כזו, לאחר שבשבועות האחרונים היו יוזמות שונות למגעים עם טורקיה, בידיעת משרד החוץ. אי העדכון לגבי הפגישה המסויימת הזו נבע מסיבה טכנית בלבד. נתניהו עובד בשיתוף פעולה מלא עם שר החוץ ליברמן ויברר עמו את פרטי המקרה".
לאחרונה עלתה מחדש האופציה שקדימה תצטרף לממשלה, וגם הנשיא שמעון פרס ניסה לקדם את הרעיון בפגישות שערך עם ראש הממשלה נתניהו ועם יו"ר האופוזיציה, ציפי לבני. עם זאת, בשבוע שעבר אמר ליברמן כי גם בספטמבר, עם תום הקפאת הבנייה, הקואליציה לא תשתנה. "המבחן האמיתי של המדינה יתרחש בספטמבר עם תום ההקפאה, אבל מבחינתי אין חלופה לקואליציה", אמר אז.
ליברמן היה ממובילי הקו הנוקשה נגד טורקיה. "זו טעות לחשוב שאפשר לשנות את העמדה הטורקית כלפי ישראל בעוד מאמץ או מחווה", אמר שר החוץ החודש. "הסיבה היא שבהנהגה הטורקית התרחש שינוי אסטרטגי, שנובע מתמורות עמוקות בחברה".
אתמול התראיין ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, לתחנת הטלוויזיה הציבורית בארצות-הברית, PBS, ואמר כי טורקיה נותרה "חברה של ישראל", אך ממשלתו של בנימין נתניהו היא "המחסום העיקרי בפני שלום במזרח התיכון".
בראיון קרא ארדואן לממשל האמריקני ליטול את ההובלה בנקיטת צעדים נגד ישראל, בעקבות עצירת המשט לעזה שבו נהרגו תשעה אזרחים טורקים: "הממשל צריך ליטול פיקוד על המצב, כי אזרח אמריקני היה מעורב", אמר אז. בין ההרוגים אכן היה טורקי שהחזיק גם באזרחות אמריקנית.
שלשום אמר ארדואן כי טורקיה סגרה את המרחב האווירי שלה בפני טיסות ישראליות. בשולי ועידת ה-G20 בקנדה הוא ציין כי ישראל תוכל לשוב ולטוס בשמיה כשתיענה לדרישות שהציבה לה: מתן פיצויים לנפגעים, הקמת ועדת חקירה בינלאומית והסרת המצור מעזה. בהמשך הבהיר גורם טורקי כי ה"סגר" האווירי מופעל נגד טיסות ישראליות צבאיות בלבד, ולא נגד טיסות מסחריות.
Read this article in English