מסדר בוקר: ערימה של פנקייקס
ארה"ב היא מעצמה גם בתחום האוכל. אחד המאכלים האהובים על האמריקאים, ולא פחות על הישראלים, הוא הפנקייקס. לכבוד יום ההולדת של האומה, רותי קינן מחממת מחבת ומלמדת איך מכינים את הלביבות החמות שנהנות לשחות בסירופ
בוקר טוב אמריקה. היום יומכם הגדול – זה המציין 234 שנה להכרזת העצמאות שלכם, אזרחי ידידתנו הגדולה שמעבר לים. יש לציין בהערכה, שעשיתם דרך לא רעה מאז השתחררתם מעול השלטון הבריטי אחרי מלחמה שנמשכה שש שנים תמימות. לנו זה לקח פחות – אבל איפה אנחנו ואיפה אתם.
אנחנו כאן, במזרח התיכון הטבול עדיין בדם, יזע ודמעות, הצבנו אתכם כמודל כמעט לכל תחומי החיים. אנו נוהים בהערצה עיוורת אחרי כל מה שאתם מייצרים – מנשק חם, טכנולוגיה מתקדמת ועד מוזיקה, אמנות ותרבות – ומאמצים בלי למצמץ כל טרנד או גל אופנתי שמגיע עד אלינו (וזה קורה מהר מאוד, לאחרונה). בעניין הזה לא פסחנו גם על התחום שבו לא יצאו לכם מוניטין מי יודע מה בעולם – האוכל.
זה התחיל בדשדוש מה, בשנות השישים, כשהמילק-ברים שקשקו כאן שייקים על בסיס חלב וגלידה, ממש כמו אצלכם, אך נאלצו להתפנות, והמשיך באון כשחמוקיהם הסקסיים של בקבוקי הקוקה-קולה הסיטו הצידה את הטמפו והתסס שלנו. הפופ-קורן כבש את אולמות הקולנוע, "מקדונלד'ס" התפשט ברחבי המדינה כפטריות אחרי גשמים שלא הגיעו. אפילו את האוכל האיטלקי גילינו דרך הפיצה שלכם. בדרך היו גם כמה כישלונות: את הדונאטס שלכם, למשל, לא כל כך הצלחנו לבלוע וגם הניסיון להשקות אותנו בקפה של "סטארבקס" נתקל בחומת רשתות הקפה שצמחו כאן באופן עצמאי ונאלץ להתקפל. את החור שבבייגל אנחנו דווקא אוהבים.
עוד משהו שלא כל כך הלך אצלנו, למרות שבאמת ניסינו, אי שם בשנות השבעים המוקדמות, הן מסעדות הדרכים בנוסח הדיינר שלכם. זה כמובן לא הפריע לאחת מיתולוגית, במקום טוב באמצע על הכביש הראשי בין תל אביב לחיפה, להפיץ את בשורת הפנקייקס לעם בציון במשך עשורים. אבל בניגוד אליכם, ארוחת הבוקר המסורתית שלנו אינה נשענת על לביבות טובלות בסירופ מתוק, אנחנו הולכים מעדיפים לפתוח את הבוקר בקפה מקומי חזק (וטוב לאין שיעור מזה שיש לכם להציע, מה לעשות), בקרואסון צרפתי מעודן שלמדנו להכין לא רע, ועזי הנפש בינינו יורדים אפילו על חומוס בפול.
אז לכבוד העצמאות שלכם, הנה מתכון מסורתי לפנקייקס, אחת מאושיות ארוחת הבוקר האמריקנית. ההכנה פחות מסובכת ממה שנראה והתוצאה כזו שממש שווה להקדיש לה בוקר של שבת או יום של חופשה. אפשר לשתף גם ילדים, הם ייהנו לסייע בהכנה ויטרפו את התוצאה.
- שימו לב לבלילה, היא צריכה להיות במרקם של שמנת סמיכה, ואם היא מסמיכה מדי במהלך ההמתנה לסיבובי הטיגון, מוסיפים עוד מעט חלב.
- כדי לבדוק אם המחבת חמה דיה בתחילת הטיגון מתיזים לתוכם טיפת מים, כשהמים מפזזים וניתזים המחבת מוכנה לטיגון.
- אחרי הטיגון עורמים את החביתיות זו על זו ואפשר לשמור על חומן כשהן מכוסות בתוך תנור בחום נמוך.
במקור האמריקני הליווי המסורתי לפנקייקס הוא חמאה וסירופ מייפל. אני מוותרת על החמאה ומחליפה את המייפל המקורי בדבש או בסילאן תמרים מקומי, פירות, אגוזים וכל תוספת מתוקה ושחיתותית אחרת (כמו רוטב שוקולד חם, למשל) מתקבלים בברכה.
ולבסוף, בשורה למי שאינם מעוניינים להשכים לטובת היתר: אפשר בהחלט ללכת על שיטת "הכינותי מראש", להקפיא את הפנקייקס כשהם ארוזים בשקית ניילון, ולפני ההגשה מפשירים ומחממים מחדש בתנור או במיקרוגל.
(צילום: ירון ברנר)
פנקייקס
המרכיבים ל-18 יחידות:
2 כוסות קמח
2 כפיות גדושות אבקת אפייה
1/2 כפית תמצית וניל אמיתי
2 כפות סוכר
¾ כפית מלח
2 ביצים גדולות
2 כוסות חלב
3 כפות שמן
אופציות להגשה:
50 גרם חמאה
סירופ מייפל, דבש או סילאן תמרים
פירות טריים או משומרים
אופן ההכנה:
- מערבבים את הקמח עם אבקת האפייה, הסוכר והמלח.
- טורפים את הביצים עם החלב ויוצקים לתערובת הקמח. מערבבים רק עד שהנוזלים נבלעים בתערובת היבשה. מוסיפים את השמן ומערבבים בעדינות.
- מחממים היטב מחבת כבדה על להבה בינונית. מורחים את המחבת במעט מאוד שמן. יוצקים כ-50 מ"ל מהבלילה בעזרת מצקת קטנה או כוס מידה, במרכז המחבת. הבלילה צריכה להתפשט לעיגול בקוטר 10 ס"מ (אפשר כמובן להיעזר בטבעות מיוחדות היוצרות עיגול מושלם. אפשר להשיג אותן בחנויות לכלי מטבח).
- מטגנים עד שפני הלביבה מתייבשים מעט ונראים עליהם גומות קטנות. הופכים ומטגנים דקה את הצד השני.
- להגשה: מניחים 3 חביתיות זו על גבי זו ועל האחרונה מניחים קוביית חמאה ויוצקים סירופ.