עתירה: לתת לעזתית ללמוד על זכויות אדם בגדה
ישראל אינה מאפשרת לעורכת דין מעזה לעבור ללמוד לתואר שני בזכויות אדם ודמוקרטיה בביר-זית. בעתירה לבג"ץ נטען כי ההחלטה מנוגדת לפסיקה קודמת
את השיעור הראשון על זכויות אדם, עורכת הדין מעזה לומדת בדרך הקשה: עו"ד פאטמה שריף, עורכת דין מעזה, מבקשת לצאת ללימודים באוניברסיטת ביר-זית שליד רמאללה כדי ללמוד לתואר שני בתחום זכויות האדם ולימודי דמוקרטיה. בישראל מסרבים - כי היא אינה עומדת בקריטריונים.
בעתירה שהגישה אתמול (יום ד') עמותת "גישה- מרכז לשמירה על הזכות לנוע" נטען כי הרשויות בישראל דחו את בקשתה של שריף (29) בטענה כי "בניגוד להצהרות ישראל על הקלות משמעותיות בסגר האזרחי, בישראל מסרבים להתיר לה לצאת ללימודים, ומאשרים זאת רק במקרים הומניטריים וחריגים".
מהעתירה עולה כי שריף, שלמדה משפטים בעזה, עובדת היום כעורכת דין במרכז אל מיזאן לזכויות אדם, עמותה לא מפלגתית ששמה לה למטרה לקדם זכויות אדם ודמוקרטיה ברצועת עזה ולטפל בהפרות אלו.
"רוצה להעלות את המודעות בעזה לזכויות אדם"
בעקבות העתירה אמרה שריף: "ברצוני לחזור לעזה לאחר תום לימודי התואר השני כדי להעלות את המודעות של החברה בעזה לזכויות האדם. אני מאמינה גדולה בכך שלכל אדם ישנן זכויות שעליו להיות מודע להן ולפגיעה בהן, בין אם מתוך החברה שלו ובין אם מחוצה לה".
לטענת העמותה בה עובדת שריף, היות שאין בנמצא תוכנית אקדמית רלוונטית בעזה, היא נרשמה ללימודים באוניברסיטת ביר זית מתוך כוונה לשוב לעזה בתום לימודיה, שם מחכה לה משרתה בעמותת אל-מיזאן.
בעתירה נטען, כי מאז שנת 2000 מטילה ישראל איסור גורף על יציאת צעירים פלסטינים מרצועת עזה לגדה המערבית לצורך לימודים באוניברסיטאות פלסטיניות בגדה.
לטענת עמותת גישה, בניגוד לפסיקת בג"ץ משנת 2007 שקבע כי יש לשקול לאפשר לסטודנטים מעזה המבקשים ללמוד בגדה המערבית לעשות כן "במקרים שלפתרונם עשויים להיוודע השלכות אנושיות חיוביות",
למיטב ידיעתה של העמותה, מאז מתן פסק הדין לא נתנה ישראל לאף סטודנט תושב עזה היתר כניסה לישראל לצורך מעבר ללימודים בגדה המערבית.
"לו היתה בקשתה נבדקת פרטנית", נכתב בעתירה, "הרי שאין ספק כי היתה מאושרת, הן בשל אישיותה והשכלתה, הן בשל תוכנית הלימודים שבחרה לה, הן בשל השימוש המבורך שהיא עתידה לעשות בכלים שתרכוש במסגרת הלימודים ברצועת עזה, עת תשוב אליה לאחר תום הלימודים".
Read this article in English