תוכנית חירום במשטרה: יחידה ל"עיר הזרים" בת"א
ל-ynet נודע כי היחידה המיוחדת אמורה להקים מערך מודיעיני ולקחת מהפליטים טביעות אצבע למאגר. "המצב בלתי נסבל - עשרות אלפים שלאף אחד אין מושג מיהם ומה הם עושים"
במשטרה לא מחכים שהמדינה תתעורר: בדיון מיוחד שנערך השבוע אצל מפכ"ל המשטרה, רב-ניצב דודי כהן, הוחלט להקים יחידה שתפעל נגד הפשיעה הגואה של הפליטים הזרים שחיים באזור מתחם לוינסקי, הסמוך לתחנה המרכזית בתל-אביב. כך נודע ל-ynet. במשטרה ממתינים לאישור האוצר כדי להוציא את התוכנית לפועל.
בדיון השתתפו גם מפקד מחוז תל-אביב ונציגי אגף המבצעים של המשטרה. הנוכחים הסכימו על הדחיפות שבהקמת היחידה המיוחדת, ובין היתר עלתה האפשרות שהיא תוקם לתקופה קצובה של כמה שנים, "עד שיימצא פיתרון לאומי לבעיית הפליטים".
בימים הקרובים תעביר המשטרה באמצעות המשרד לביטחון פנים את הכדור למגרש של משרד האוצר, בתקווה שיאושרו 80 תקנים עבור היחידה והיא תוכל לקרום עור וגידים כבר בתקופה הקרובה.
אחרי שהוקמה יחידה לטיפול בפשיעה מחבר העמים, ואחרי משטרת ההגירה, היחידה החדשה תהיה אחראית להקים מערך טביעות אצבע לזיהוי כל הפליטים ומערך מודיעין שיאפשר למשטרה להתמודד עם תופעות הפשיעה בקרב אוכלוסיית הפליטים. על פי הערכות מדובר ב-40 עד 50 אלף איש, ללא כתובת, ללא רישומים וללא תעודות זהות.
בעיית הפליטים היא בעיה לאומית שאמורה לקבל מענה ממשלתי של משרדי הפנים, הרווחה, הקליטה, והרשויות המקומיות. כידוע מדי יום מסתננים עוד ועוד פליטים, שרבים מהם מתגלגלים לאזור התחנה המרכזית הישנה בתל-אביב. במשטרה מעריכים שעשרות אלפים כבר גרים תקופה ארוכה באזור מתחם לוינסקי במקומות שאינם מתאימים למגורי אדם, חלקם ישנים ברחוב.
מתקן ברזל ליד חדרה שבו גרו פליטים (צילום: באדיבות משטרת ההגירה)
בשל העובדה שהם הוברחו לתוך ישראל, אין כל תיעוד של הפליטים, הם לא מחזיקים בתעודות ולרוב לא מוצאים עבודה. כמו כל אוכלוסייה, וכזאת שאין לה ממה להתקיים, חלק מהם פונים לפעילות פלילית שהלכה והתגברה בשנים האחרונות.
בישיבה המיוחדת השבוע אצל המפכ"ל הוצגו בפניו מספר תוכניות פעולה נגד תופעות הפשיעה. היחידה שהמתוכננת לא קשורה לתחנת המשטרה שאמורה לקום באזור התחנה המרכזית, ושאמורה לטפל בפשיעה כללית באזור.
במשטרה מודים: "אין לנו שום מידע על האזור"
"יש מצב בלתי נסבל של עשרות אלפי פליטים שלאף אחד אין מושג מיהם ומה הם עושים", אמר גורם בכיר במשטרה. "אי אפשר לגרש אותם לאותן מדינות שמהן הם ברחו, וחייבים לתת פתרונות לכך. בשל העובדה שרובם לא עובדים ולא מטופלים, חלק גדול מהם פונה לאפיקים פליליים ולנו אין היום את הכלים הנכונים לטפל בהם".
על פי התוכנית האופרטיבית שהוצגה באותה ישיבה, היחידה שתוקם תטפל אך ורק בפשיעה של הפליטים. בראש ובראשונה הוחלט על הקמת מאגר זיהוי שיאפשר למשטרה לדעת מיהו כל אדם. לצורך זאת יוזמנו הפליטים ליחידה יילקחו מהם טביעות אצבע, והם יוכנסו למאגר ה-DNA המשטרתי.
מלבד זאת, יש כוונה להקים מערך מודיעין שלם בתוך אוכלוסיית הפליטים, על ידי הפעלת מקורות שיספקו תמונת מצב לגבי גורמים פליליים באזור.
חלק אחר בתוכנית מתייחס לשיתוף הקהילה בפעילות המשטרתית על-ידי מציאת מנהיגים בקהילה, אשר יעבדו עם אותה יחידה ויעזרו לה לשמור על הסדר באזור.
"היום אין לנו שום מידע לגבי מי ומה מסתובב באזור", מסבירים במשטרה. "אם מישהו מהם עושה פשע, והוא לא נתפס על חם או על-ידי הלשנה, קשה לנו לאתר אותו, כי אין להם כתובת מגורים או תעודת זהות. התוכנית הזאת אמורה לפתור את הבעיה".
דובר המשטרה, ניצב-משנה רפי יפה, אישר את דבר התוכנית: "מדובר בתוכנית שמתגבשת ועד לאישורה הסופי אין לנו כוונה להתייחס לפרטים".
Read this article in English