דיכאון אחרי לידה: זה קורה גם לגברים
הם מתמודדים עם שינוי גדול בחיים ובזוגיות, נאלצים לתת תמיכה רגשית, כלכלית ואפילו לוגיסטית ולהתמודד עם החמות, שלעיתים דוחקת אותם הצידה. למרות שהם לא אלו שיולדים, גם גברים עלולים לפתח דיכאון לאחר לידה. הפסיכיאטר ד"ר אילן טל מסביר כיצד מזהים את התופעה ומהן דרכי הטיפול
דיכאון אחרי לידה הוא תופעה ידועה בקרב נשים. הן אלו שנושאות את העובר ברחמן וחשופות לשינויים ההורמונליים המתרחשים במהלך ההריון. אך הן לחלוטין לא היחידות. גם גברים חשופים לשינויים הקשורים להורות ולהתווספותו של ילד נוסף למשפחה וגם הם מגיבים לאירוע בצורה רגשית. הם אמנם לא עוברים את הלידה בעצמם, אבל דווקא בשל כך המקום הרגשי בו הם נמצאים עלול להיות מורכב יותר. הם אלו שצריכים לספק את התמיכה הרגשית לאם ולרוב גם את התמיכה הכלכלית והלוגיסטית בחודשים הראשונים. גם לעובדה שהקשר עם בת הזוג נמצא במגמת שינוי, שמתחילה במהלך ההריון ומגיעה לשיאה לאחר הלידה, יש חלק לא מבוטל בהשפעה הרגשית עליהם.
העומס הרגשי לאחר הלידה עלול לגרום לתחושת ניתוק
אם נעשה לרגע הכללה גסה נשים, כקבוצה, מגיבות בצורה אחרת מגברים לשינויים בחייהן. הן בדרך כלל יחושו יותר דיכאון וחרדה, מצבים שבאופן כללי שכיחים יותר אצל נשים לעומת הגברים. גברים, לעומת זאת, מגיבים גם הם בתחושת פחד לשינוי שחל בחייהם, אבל יהיה להם גם צורך בניתוק, אליו יתלוו לרוב תחושות של אי שקט.
ואכן, הדבר דומה גם בתהליך ההורות החדש. גם גברים וגם נשים חוששים מהשינוי, כאשר הגברים מוצאים את עצמם לחוצים ומוטרדים ממחשבות שונות הקשורות לתינוק החדש. עולות אצלם שאלות כמו האם הם מסוגלים להיות הורים, האם מה שהם עושים עם התינוק הוא בסדר ועוד.
העומס הרגשי המוטל על הגבר לאחר הלידה עלול לגרום לו לתחושות של ניתוק וריחוק. הדבר מועצם כאשר מדובר בילד ראשון ומועצם אף יותר במקרים בהם הקשר הזוגי היה בעל קשיים מלכתחילה. מה שמעצים עוד יותר את התחושות הללו הוא קשר חזק מאוד בין האם לתינוק, כזה שלא נותן לגבר מקום להיות שותף. במקרים קיצוניים תחושות הריחוק והניתוק מביאות להתפרצויות זעם ולכעסים.
חשוב לציין כי שלושת החודשים הראשונים שלאחר הלידה קשים לכל זוג. ההסתגלות למצב החדש אינה פשוטה וזה לגיטימי שיהיו חילוקי דעות. אך אם לאחר חצי שנה הדברים אינם מסתדרים בין בני הזוג או שקיים חוסר חיבור של האם או האב לתינוק, מומלץ לברר זאת יותר לעומק.
מה עלול לגרום לגברים לדיכאון לאחר לידה?
כאמור, כאשר הקשר הזוגי בעייתי מלכתחילה ההורות החדשה מסבכת עוד יותר את העניינים. כאשר מדובר, למשל, בגבר תלותי באשתו, והיא עוסקת לאחר הלידה בתינוק בלבד, הבעל עלול ללקות בדיכאון של ממש והזוגיות תיכנס למשבר חמור עוד יותר. במקרים כאלו ניתן יהיה לראות כי הגבר לוקה בתסמינים כמו עצבות, חוסר חשק, בעיות תפקוד ואפילו מחשבות אובדן במקרים קיצוניים.
גורם חשוב נוסף הוא הסבתא, אמה של האם הטריה. אם לפני הלידה היו לה יחסים טובים עם הבעל, נוכחותה יכולה להיות מבורכת. אבל אם היחסים בינה לבין הבעל לא היו טובים לפני הלידה ולמרות זאת, לאחר בואו של התינוק האם דורשת את קרבתה, נוצר מצב של מצוקה אצל האב הטרי, שנדחק הצידה, והוא עלול להגיב על כך בניתוק.
כיצד יודעים שהאב במצוקה?
- כאשר ישנם ויכוחים רבים וחוסר תקשורת בין בני הזוג.
- כאשר האב הטרי אינו מתעניין או מתרחק מהילוד.
- כאשר האב מגיב בחוסר סבלנות ואי שקט.
כיצד כדאי לנהוג?
- חשוב שבני הזוג ידברו ביניהם לקראת סוף ההיריון על השינוי שעומד לקרות ויכינו את עצמם ללידה: מומלץ לשוחח על כך שיהיו
פחות יחסי מין, להחליט מי יקום לתינוק בלילה, ועל כך שברוב המקרים האם עסוקה בתינוק.
- מומלץ לערוך הגדרות תפקידים, גם במובן הנפשי, הטכני והגיאוגרפי: בדרך כלל העניינים מסתדרים אם דואגים לשוחח מראש כמו שצריך ולהתייחס בהבנה זה לזה.
- אם הטונים בבית עולים חובה לדבר זה אל זו כבני זוג: חשוב להסביר אחד לשני מה מפריע ומה קשה במה שקורה בבית ולהציע דרכים משותפות לפתרון.
- במקרים מסויימים יש צורך בטיפול זוגי: בנוסף, אם האב סובל מאוד טיפול פסיכולוגי יכול להקל מאוד, מאחר והוא מציף את הבעיות ועוזר לפתור את הדיכאון, הניתוק והחשש.
הכותב הוא פסיכיאטר מומחה ומנהל הקליניקה לתמיכה רגשית ונפשית במרכז 'ד"ר טל'