האם התקנת "מוביל-איי" תהפוך לחוק?
ביום ראשון הקרוב תחליט הממשלה האם לקדם הצעת חוק של ח"כ מאיר שטרית, לפיה החל ב-2011 יחויב כל רכב מעל משקל של 3.5 טון בהתקנת מערכת להתרעה מפני תאונות. המערכת מיוצרת על-ידי חברת מוביל-איי הישראלית, שדווקא מצהירה כי היא מתנגדת ליוזמת החקיקה
ביום ראשון הקרוב (4.7), תדון ועדת השרים לענייני חקיקה בהצעת חוק פרטית של ח"כ מאיר שטרית, לפיה כל רכב במשקל 3.5 טון ויותר יחויב החל ב-2011 בהתקנת מערכת להתרעה מפני תאונות. המערכת המוזכרת בהצעת החוק היא מתוצרת חברת מוביל-איי הישראלית, והיא מתריעה מפני קירבה מסוכנת לכלי רכב או עצמים, וכן מפני סטייה לא מבוקרת מנתיב הנסיעה.
בדברי ההסבר של הצעת החוק, כותב ח"כ שטרית כי "לרוב, הנהגים בכלי רכב אלו (במשקל של יותר מ-3.5 טון) נוסעים הרבה שעות ולעיתים קרובות התאונה מתבצעת כתוצאה מעייפות. המערכות הללו אשר יותקנו, ימנעו סטייה של כלי הרכב בין הנתיבים". ראוי להזכיר כי הצעות חוק דומות הוגשו בשנה שעברה, על-ידי חברי הכנסת ישראל חסון ומשה מטלון.
יש לציין כי מנכ"ל מוביל-איי, צבי ליטמן, אמר לאחרונה כי הוא מתנגד לחקיקה המחייבת את התקנת המערכת. "אנו מתנגדים ליוזמת חקיקה כזו. את המכשיר הזה צריך למכור באמצעות הוזלת מחיריו ובזכות יעילותו", דברי ליטמן. למעשה, יוזמת החקיקה אף הייתה אחת הסיבות להפסקת חוזה ההתקשרות הבלעדי של מוביל-איי עם המפיצה של המערכת בישראל, חברת אייוקס.
המערכת של מוביל-איי מוצעת כיום על-ידי כמה יצרניות רכב - כמו ב.מ.וו וג'נרל מוטורס - בחלק מדגמי המכוניות שהן משווקות. עם זאת, מידת יעילות המערכת במניעת תאונות או בצמצום משמעותי של נזקיהן, לא הוכחה עד כה באופן חד-משמעי במחקרים בלתי-תלויים. זאת, בניגוד למערכת מסוג בקרת יציבות אלקטרונית, שיעילותה הוכחה במספר מחקרים בינלאומיים שנערכו בשנים האחרונות.
ראוי להזכיר כי על-פי החלטת שר התחבורה לשעבר, שאול מופז, כל המכוניות הפרטיות הנמכרות בישראל החל ב-1 בינואר 2010, מחויבות בהתקנת בקרת יציבות אלקטרונית.
יוזם הצעת החוק, מאיר שטרית
צילום: גיל יוחנן