ישראל מתייבשת? לטענת הערבים ישראל מייבשת
בוועידת שרי המים של מדינות ערב שהתכנסו בקהיר, האשים הנציג הירדני את ישראל ב"גניבת מים" בשטחים, בלבנון ובגולן. הוא קרא לפתוח בקמפיין להבהרת זכויות המים של הערבים
בעבר היה נהוג לומר כי המלחמה הבאה במזרח התיכון תהיה על מים. מאז הועלה משפט זה לאוויר נמצאו סיבות נוספות למלחמות באזור, אם כי נושא המים אינו יורד מסדר היום וגם לא צפוי לרדת בעתיד הנראה לעין.
המחסור במים במזרח התיכון מאיים על כל המדינות באזור. המדינות העשירות דוגמת סעודיה ומדינת איחוד האמירויות מצאו פתרון בהשקעה של מיליארדי דולרים בהקמת מתקני התפלת מים.
כיום אזור המזרח התיכון אחראי על כ-75% מיכולת התפלת המים העולמית. להבדיל ממדינות המפרץ העשירות, נמצאות המדינות הפחות עשירות בבעיה - שכן התפלת המים נחשבת יקרה יחסית.
כדי לדון במשבר התכנסה בקהיר ועידת שרי המים וההשקיה של מדינות ערב, בהשתתפות מזכ"ל הליגה הערבית, עמר מוסא, שכיבד את האירוע בנוכחותו. במהלך הדיונים הופנתה אצבע מאשימה כלפי ישראל על כך שהיא מייבשת את המדינות השכנות ו"גונבת מים ערביים".
אינג' מוחמד נג'אר, שר ההשקיה והמים הירדני, קרא במהלך נאומו למדינות ערב לשלב ידיים כדי להתמודד עם "הגניבות" הישראליות. לדבריו, ישראל מנצלת 80% מהמים בשטחי הגדה המערבית וכן 30% ממי התהום בלבנון. עוד הוא ציין כי "גניבות" מים מתבצעות על ידי ישראל בגולן.
נג'אר הדגיש את חומרת מצב המים באזור באומרו ש-70% מהמים באזור מגיעים מחוצה לו. עוד הוא ציין כי כמויות המשקעים באזור מהוות 2% מכלל כמות המשקעים העולמית. הוא קרא לעמיתיו להתחיל בקמפיין בינלאומי שיבהיר את זכויות המים של הערבים.
הדיונים מתנהלים בצל הערכות על ביקוש גובר למים במדינות ערב נוכח הגידול המהיר של האוכלוסייה והפיתוח הכלכלי העובר עליהן. מחקרים שפורסמו באחרונה בעולם הערבי דיברו על השקעה של 200-100 מיליארד דולר לפחות במהלך 15 השנים הקרובות במגזר המים במדינות ערב וזאת כדי לענות על הביקוש העולה בהתמדה.
בכינוסים בנושאי מים שנערכו בחודשים האחרונים באזור, דרשו מומחים מהממשלות באזור לקצץ או להפסיק לחלוטין את הסובסידיה על מחירי המים כדי להקטין את הצריכה והבזבוז.
דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת)