גירוש ילדים למרות ההמלצות: "ישי מעל כולם?"
הוועדה גיבשה במשך חודשים קריטריונים - ילדים שמעל חמש שנים בארץ יוכלו להישאר, השאר יגורשו. אבל שר הפנים צפוי לשנות את ההחלטה שתוגש להכרעה, ולהחמיר את הדרישות. שר הרווחה הרצוג: "זה יהיה עוול חמור בלי הצדקה". גם בארגון למען הילדים כועסים: "נחצו כל הקווים האדומים"
מה יעלה בגורלם של ילדי העובדים הזרים? גם אחרי שהוועדה המיוחדת שעל מינויה הורה ראש הממשלה נתניהו סיכמה את דיוניה והעבירה המלצות, יותר מאלף ילדים עדיין לא יודעים לאן ילכו אחרי החופש הגדול. שר הפנים, אלי ישי, צפוי לערוך בימים הקרובים שינויים בטיוטת ההמלצות לפני שתוגש לממשלה - ומעוניין לגרש כשני שלישים מהילדים. שר הרווחה, שאמור להיות בין מאשרי ההחלטה הסופית, מתנגד לכך נחרצות.
"כל סטייה מהדו"ח תהיה פגיעה בלתי סבירה ועוול חמור שאין לו שום הצדקה", אמר היום (ו') השר יצחק (בוז'י) הרצוג. "אם יהיה צורך נדרוש דיון בממשלה. יתרה מכך, חוות הדעת בוועדה מקצועיות לחלוטין ורואות את טובת הילד כערך נעלה".
אחרי חודשים ארוכים, הוועדה המקצועית שעירבה נציגים מכמה משרדים סיכמה אתמול את דיוניה וגיבשה את מסמך ההמלצות. על פי הקריטריונים שגובשו, יקבלו מעמד קבע ילדים הרשומים במערכת חינוך,
אשר נמצאים בארץ מעל חמש שנים, דוברי עברית ושהוריהם נכנסו באופן חוקי. מי שלא יעמוד בקריטריונים, יגורש תוך חודש מיום קבלת ההחלטה.
עוד נקבע בקריטריונים כי שר הפנים רשאי להעניק רישיון לישיבת ארעי בישראל להורי הילד וכן לאחיו, ובלבד שאלה מתגוררים עמו. רישיון הישיבה הארעי בישראל יוארך לילדים הזכאים עד גיל 21, אז יוכלו להגיש בקשה לרישיון לישיבת קבע.
על פי הערכות יש בארץ יותר מאלף ילדי עובדים זרים, אך אף אחד לא יודע מהו המספר המדויק. הנתונים על מספרם נאספים מטיפות חלב ומערכות נוספות אליהם הם רשומים בעיריות תל-אביב וערד. יחד עם זאת, גם חברי הוועדה המקצועית התקשו לנקוב במספרים מדויקים של הילדים שיישארו או יגורשו.
ארגוני סיוע מעריכים כי כעת יש בישראל כ-476 ילדים מגיל 3-6 ו-462 ילדים בגילאי 6-12. על פי המסמך שפירסם לפני כשנה מרכז המחקר והמידע של הכנסת, נתונים שנאספו משירותי הבריאות והחינוך מעידים כי בישראל שוהים קרוב ל-1,800 ילדי מהגרי עבודה: 698 ילדים עד גיל 3, 475 ילדים בגילאי 3-6 ו-600 בגילאי 12-8.
הכדור יחזור לביבי?
בשבוע הבא אמור מנכ"ל רשות ההגירה במשרד הפנים לעבור על טיוטת ההמלצות ולהגיש את הטיוטה הסופית לשר הפנים. ככל הנראה, המנכ"ל לא ישנה אותה מהותית - אך מי שיכריע בדיוק איזו הצעת החלטה להעביר לשרים הרלוונטיים - ממשרדי החינוך, הרווחה והמשפטים - יהיה שר הפנים, אלי ישי.
על פי הגורמים המקורבים לוועדה, ישי פועל לכך שכשני שלישים מהילדים יגורשו וכשליש יישארו. אם השרים יסכימו עם הצעתו, היא תובא לאישור הממשלה, ואם לא - כנראה תתגלגל שוב לפתחו של ראש הממשלה.
אגב, במשרד הפנים אמרו שאם ההחלטה לא תתקבל בשבועות הקרובים,
ייתכן שילדים נוספים ייתווספו לקריטריונים שבטיוטה ככאלו שרשאים להישאר בארץ - בשל רישום אוטומטי מראש לכיתה א' בשנת הלימודים שתחל בספטמבר 2011.
רותם אילן, העומדת בראש ארגון "ילדים ישראלים", אמרה ל-ynet: "עם כל הפרסומים, אנחנו שוכחים שמדובר בילדים שכל ידיעה שמתפרסמת מטלטלת את עולמם. הממשלה מתמהמהת ולמרות ההצהרות, נחצו כל הקווים האדומים. מגוחך שראש הממשלה מקים ועדה מקצועית ושר הפנים שוב מחליט שהוא מעל הממשלה.
"אנחנו קוראים לראש הממשלה להתחשב בעולמם הרגשי של הילדים ולקחת אחריות על המצב שהמדינה יצרה ולהכריע", הוסיפה אילן.