שתף קטע נבחר

קרב על כסף וכוח: אחמדינג'אד נגד האוניברסיטה

הסיבוב הנוכחי במאבקו של נשיא איראן לשימור שלטונו מתמקד באוניברסיטת אזאד - מעוז רפורמיסטי של מיליון וחצי סטודנטים, הנתמך על ידי הנשיא לשעבר רפסנג'אני. בפרלמנט כבר נחל הנשיא מפלה, ועכשיו עובר העימות לבית המשפט

כיפוף ידיים בתוך הרפובליקה האיסלאמית. איראן נתפשת במערב בכלל ובישראל בפרט כדיקטטורה חד-מימדית ומאוחדת, אולם מאז המשבר הפוליטי שפקד אותה בקיץ שעבר, לאחר הבחירות השנויות במחלוקת לנשיאות, הקרעים הפנימיים רק גברו - והם צפים ועולים שוב ושוב על פני השטח.

 

בימים האחרונים, מתבלט העימות סביב שליטה על המוסד האקדמי העשיר במדינה, שבמרכזו, מלבד הרבה כסף, גם יוקרה ומאבק אישי ומר בין הנשיא מחמוד אחמדינג'אד לנשיא לשעבר, אכבר האשמי רפסנג'אני - אחד הפוליטיקאים החזקים והוותיקים באיראן, שהפסיד בבחירות לנשיאות ב-2005, אז נבחר אחמדינג'אד לראשונה.


העימותים בטהרן בשנה שעברה. הקרעים רק גברו (צילום: AP)

 

בשבוע שעבר דחה הפרלמנט, בראשותו של עלי לריג'אני, הצעת חוק שהגיש אחמדינג'אד, לפיה תוענק לממשלה שליטה רחבה יותר על אוניברסיטת אזאד, אחת האוניברסיטאות הגדולות בעולם שבה למעלה ממיליון וחצי סטודנטים.

באמצעות הצעת החוק קיווה אחמדינג'אד לשנות את מעמדם של נכסי האוניברסיטה, ששווים נאמד בשני מיליארד דולר, ואולי גם למנות צוות הנהלה חדש.

 

הייתה זו מכה נוספת לאחמדינ'גאד, שרבים באיראן מאמינים כי באמצעות הצעת החוק, ניסה להעניש את האוניברסיטה על תמיכתה באופוזיציה, וגם לפגוע באמצעותה ברפסנג'אני, המשמש כיום בתפקיד "יו"ר מועצת המומחים" - גוף המפקח על המנהיג העליון.

 

רפסנג'אני הוא אחד ממייסדיה של האוניברסיטה, ורבים מהיושבים בחבר המנהלים שלה נאמנים לו. אחמדינג'אד לא שכח שבבחירות לפני כשנה תמך רפסנג'אני במועמד הרפורמיסטים מיר חוסיין מוסווי, שטען כי הבחירות זויפו. מוסווי אף היה בעצמו חבר במועצת המנהלים של האוניברסיטה, עד שהודח ממנה לפני כמה חודשים.

 

קרקע פורייה לתומכי "המחאה הירוקה"

אוניברסיטת אזאד היא מעין אוניבריסטה פתוחה, שמשמשת חלופה לבני המעמד הבינוני שאינם מצליחים להתקבל לאוניברסיטאות הציבוריות-ממשלתיות, בגלל ציונים נמוכים או בגלל שאינם עומדים בדרישות פוליטיות-אידיאולוגיות. לשלטונות באיראן חשוב לשלוט על האוניברסיטאות, מאחר והקמפוסים הפכו לקרקע פורייה לתומכי "המחאה הירוקה" של הרפורמיסטים. ביום השנה לבחירות בחודש שעבר, הפגינו הסטודנטים באזאד במשך יומיים.

 

המאבק באוניברסיטה למעשה החל עוד קודם, כשאחמדינג'אד ביקש להדיח את נשיאה, עבדאללה ג'סבי, בעל ברית של רפסנג'אני.

הניסיון לא צלח. במקביל, האשימה התקשורת הנאמנה לאחמדינג'אד את הנהלת האוניברסיטה כי היא "תומכת רשמית" במוסווי, וטענה כי סגל האוניברסיטה מסייע להפגנות האופוזיציה.

  

בהמשך באה הצעת החוק של אחמדינג'אד. לאחר לאחר המכה שספגה בפרלמנט, הוציאו הנשיא ואנשיו לרחובות סטודנטים מתומכיהם, שהפגינו מול הפרלמנט נגד ההחלטה, במצג שווא נוסף של דמוקרטיה. המפגינים דרשו מהפרלמנט לחזור בו מהחלטתו ולאפשר לאוניברסיטת אזאד להמשיך לשמש מוסד פרטי הנשלט בידי חבר הנאמנים שלה. הם קראו ללריג'אני להתפטר, וכינו את סגניו "בוגדים". הוא בתגובה כינה אותם "נקמנים".

 

הסיפור עוד רחוק מסיום, וההכרעה בנושא עברה למערכת המשפט - שצפויה להכריע בנושא בשבועות הקרובים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחמדינג'אד. הסוף רחוק
צילום: רויטרס
רפסנג'אני. ממייסדי האוניברסיטה
צילום: איי פי
"נקמנים". לריג'אני
צילום: רויטרס
מוסווי. היה בעצמו במועצת המנהלים
צילום: AFP
מומלצים