שתף קטע נבחר

באן: הדיבורים על סקאדים החריפו את המתיחות

מזכ"ל האו"ם טוען כי לא ברור אם הטענות על כך שסוריה ציידה את חיזבאללה בסקאדים נכונות, אך ההאשמות של ישראל "החריפו את המתח". בדו"ח למועצת הביטחון הוא האשים את ישראל ולבנון בהפרת הפסקת האש והודה כי היכולת הצבאית של חיזבאללה "איתנה" - למרות שאין כל הוכחות להברחת נשק

מזכ"ל האו"ם מזהיר כי החרפת המתח בין ישראל ללבנון עלולה להצית עימות חדש שהשלכותיו יהיו קשות. בדו"ח שהגיש אמש (יום ו') למועצת הביטחון, האשים באן קי-מון את שתי המדינות בהפרת הפסקת האש שסיימה את מלחמת לבנון השנייה בקיץ 2006.

 

באן מסר כי חיזבאללה ממשיך לשמור על "יכולת צבאית איתנה", תוך הפרת החלטות האו"ם, וקרא לארגון

ולמיליציות אחרות במדינה להניח את נשקם. את ישראל הוא האשים בטיסות יומיות בשמי לבנון, בסירוב לסגת מצפון רג'ר ובחציית "הקו הכחול" שמפריד בין שתי המדינות.

 

מזכ"ל האו"ם מתייחס בדו"ח גם לטענות שלפיהן סוריה ציידה את חיזבאללה בטילי סקאד, וכתב כי ההאשמות מצד ישראל "הובילו להחרפת המתח". לדבריו, "הרטוריקה הסלימה במהירות, וגרמה לציבור להאמין שהעימות צפוי להתחדש בקרוב". הוא ציין כי לא ברור אם הטענות בנושא, שסוריה הכחישה, אכן נכונות.


גבול ישראל-לבנון. באו"ם מודאגים מהחרפת המתח (צילום: AP)

 

בדו"ח מציין באן כי לא הגיעו לידיו ראיות המצביעות על הברחות לא חוקיות של נשק לדרום לבנון, על אף שישראל "טוענת כי חיזבאללה ממשיך לחזק את הנוכחות והיכולת הצבאית שלו, כולל באזורים בהם פועל יוניפי"ל". ישראל מתחה ביקורת על משקיפי השלום בטענה שאינם עוצרים הברחות נשק לחיזבאללה, אולם באו"ם טוענים כי האחריות לעצירת ההברחות מוטלת על הרשויות הלבנוניות.

 

עימותים מדאיגים בין יוניפי"ל לאזרחים

באן מתח ביקורת על הטיסות שישראל מבצעת בשמי לבנון, והבהיר כי מדובר בהפרה של החלטה 1701 של מועצת הביטחון. "מטוסים של צה"ל, לרוב כלי טיס בלתי מאויישים, אבל גם מספר הולך וגדל של מטוסי קרב, ממשיכים כמעט באופן יומי בהתפרצויות למרחב האווירי הלבנוני", כתב בדו"ח.

 

סוגיה נוספת שאליה התייחס באן בדו"ח היא העימותים החוזרים ונשנים בין אזרחים לבנונים לבין משקיפי השלום של יוניפי"ל. לדבריו, עימותים מסוג זה קרו לא פעם בחודשים האחרונים. דיפלומטים מערביים טוענים כי אנשי חיזבאללה מעודדים ואף משתתפים בעימותים. בדו"ח אמנם אין אישור לטענה זו, אך באן מציין כי יש סיבה "להטיל ספק במניעים של האזרחים המעורבים".

 

באן ציין כי העימות החמור ביותר אירע ב-4 במרס, כשאזרחים חסמו את דרכו של סיור משותף של יוניפי"ל

וצבא לבנון, שהגיע לאחד הכפרים בדרום כדי לחקור שימוש בנשק אוטומטי. "בזמן שביצעו סיור רגלי בכפר, שלושה אנשי יוניפי"ל נפצעו באורח קל ושני כלי רכב של יוניפי"ל ניזוקו במהלך מאבק עם אזרחים שעצרו את הסיור", נכתב בדו"ח.

 

כמה דיפלומטים במועצת הביטחון מסרו בעילום שם כי בחודשים האחרונים אירעו מספר מקרים נוספים, שבהם הושלכו אבנים לעבר משקיפי השלום. הם ציינו כי כמה מדינות במועצה מאיצות בביירות להציב חיילים נוספים דרומית לנהר הליטאני.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באן. מודאג מההתפתחויות
צילום: AP
מומלצים