כוכב נובח לא נושך: הכירו את קבוצת "כלבי הציד"
קבוצת כלבי הציד ידועה ליודעי ח"ן מועטים, ובכל זאת היא מקבוצות הכוכבים המרהיבות ביותר בשמיים. יגאל פת-אל מספר על השורשים המלכותיים של כלבי הציד
קבוצה זו בולטת מאוד ואפשר להבחין בצורתה גם מתוככי עיר מוארת. גם קבוצות אחרות נכנסו לפנתיאון, כגון הקסיופיאה, העגלה הקטנה וכמובן, תריסר המזלות. קיים גם הדרג השני של קבוצות כוכבים המוכרות יותר הודות למיתוסים סביבן, כגון הרקולס, אנדרומדה וכדומה.
אולם, יש הרבה קבוצות כוכבים קטנות, שספק אם איש שמע עליהן, למעט כמובן המכורים לדבר. חלקן הן קבוצות נידחות, שמרבית הכוכבים שבהן, ולעתים כולם, קשים מאוד לצפייה. לעתים, מדובר בקבוצות קטנות שמפורסמות רק בשל כוכב אחד שמעניק להן תהילת עולם. כזו היא קבוצת כלבי הציד.
כלבי ציד
קבוצה קטנה זו חוסה בצילה של העגלה הגדולה, שקל מאוד להבחין בה: מי שיביט לשמים עם רדת החשיכה יוכל להבחין בכוכבי העגלה – ארבעת הכוכבים היוצרים את העגלה ושלושת הכוכבים היוצרים את היצול – בכיוון צפון מערב.
כעת, יש למצוא את הכוכב הקיצוני של היצול ולנוע במאונך אליו, 14 מעלות לכיוון דרום מערב. קשה לטעות כיוון שאז מגיעים לכוכב בהיר יחסית, הבולט על רקע השמים דלי הכוכבים בסביבתו; זהו הכוכב אלפא בקבוצת כלבי ציד.
קבוצת כלבי ציד מסמלת את שני כלבי הציד המשמשים את רועה הדובים ברדיפתו אחר דובי הקוטב – הדובה הגדולה והדובה הקטנה, והיא מורכבת בעיקר משני כוכבים: אלפא וביתא.
כוכב מלכותי
שמו של הכוכב הראשי בקבוצה הוא קור קרולי. לשמו של הכוכב משמעות היסטורית מעניינת: השם המקורי היה קור קרולי רֶגיס מָרטיריס, לזכר המלך צ'רלס הראשון שהוצא להורג. בשנת 1725 שינה אסטרונום החצר הבריטי, אדמונד האלי, את שמו של הכוכב לקור קרולי, לבו של צ'רלס, באופן רשמי לכבוד המלך צ'רלס השני.
השם ניתן על פי עצתו של רופא החצר, סר צ'רלס סקארבורו, שטען שהכוכב התבהר באופן מיוחד בערב ה-29 במאי 1660, עת חזר המלך צ'רלס השני ללונדון.
קור קרולי הוא כוכב מעניין כיוון שהוא אחד מהכוכבים הכפולים היפים בשמים, אף על פי שאין ניגוד צבעים בין בני הזוג שלשניהם גוון צהבהב-לבן. שני הכוכבים נראים מופרדים גם בטלסקופ קטן.
המרחק האמיתי בין בני הזוג גדול פי 800 מהמרחק שבין כדור הארץ לשמש ובשל מרחק גדול זה לא הובחנה עד כה תנועתם זה סביב זה. מרחק המערכת מהשמש 110.2 שנות אור והיא מתקרבת אליה במהירות של 3 ק"מ לשנייה.
כוכב ממגנט
הכוכב הבהיר מבין השניים הוא גם כוכב משתנה מיוחד במינו, שקוטרו גדול פי 4.1 מקוטר השמש והוא אבטיפוס לכוכבים משתנים בעלי שדה מגנטי חזק. השדה משפיע על הרכב היסודות בשכבותיו העליונות ועל השינויים בבהירותו כתוצאה מהפרעות מגנטיות הנוצרות עקב נוכחות כתמי שמש ענקיים על פניו.
יש רק כמה עשרות בודדות של כוכבים ידועים שמשנים את אורם בגלל שינויים בשדה המגנטי שלהם. גם לשמש שלנו שדה מגנטי וכתמי שמש שמספרם משתנה במחזוריות של 11 שנה, אך היא אינה משנה את עצמת אורה בעוצמה כזו כתוצאה מכך.
גלקסיית המערבולת
האובייקט היפה ביותר בקבוצה הוא גם אחד היפים בשמים: זו הגלקסיה המצוינת במספר הקטלוגי M51 או בשמה העממי: גלקסיית המערבולת.
גלקסיה זו, השוכנת 3.5 מעלות מדרום-מערב לכוכב המצוי בקצה היצול של הדובה הגדולה, היא בין המפורסמות והיפות בשמים ואחת הדוגמאות הטובות ביותר לגלקסיה ספירלית שנראית ממבט-על ולגלקסיה אינטראקטיבית.
גלקסיה זו מעניינת במיוחד כי בקצה של אחת מזרועותיה נראית גלקסיה קטנה, נטולת צורה מוגדרת. נראה, שהגלקסיה הקטנה נעה בקרבת M51 ומושכת אליה את אחת הזרועות.
הדמיות מחשב מראות שמעבר של גלקסיה לא סדירה סמוך לגלקסיה אחרת עשוי ליצור מבנה מפותח של זרועות בגלקסיה הספירלית, בגלל כוחות הגאות שהיא מפעילה על הגלקסיה.
לזיהוי קבוצת העגלה הגדולה וכלבי ציד אפשר להיעזר במפת כוכבים מסתובבת המראה את מיקומן של קבוצות הכוכבים בהתאם לתאריך ולשעה.
השבוע במערכת השמש
השבוע עומד בסימן התמעטותו של הירח המצוי ברבע האחרון שלו ביום ראשון ה- 4 ביולי. כוכב חמה שהתקבץ עם השמש לא מזמן מתחיל להתרחק אט-אט מזרחה מהשמש, ומבסס את מעמדו ככוכב ערב, אם כי בשבוע זה עדיין קשה לצפות בו.
כוכב חמה חולף 5 מעלות דרומית לפולוקס שבתאומים ב-6 ביולי. נוגה ממשיך להיות כוכב הערב ונראה בוהק מיד לאחר השקיעה בכיוון מערב.
מאדים המתרחק מכדור הארץ נע אט אט מזרחה לכיוון שבתאי, העטור בטבעותיו ומלווה בירחיו הבהירים וממשיך להוות את האטרקציה של שעות הערב והלילה. צדק הזורח לאחר חצות ממשיך להתרחק מזרחה מאורנוס לאחר ההתקבצות האחרונה בין השניים.
אחד האירועים החשובים המתרחשים במערכת השמש השבוע קשור דווקא לביתנו הקט – כדור הארץ – שימצא במרחק הרחוק ביותר לשמש במסלולו ב-6 ביולי. אמנם אנו נמצאים בשיא הקיץ, אבל יש לזכור שבחצי הכדור הדרומי שורר חורף. קל להיזכר בעובדה זו כאשר צופים במשחקי המונדיאל המלווים לעתים בגשם עז ולמראה השחקנים היושבים מכורבלים בשמיכות על הספסל.
מפת כוכבים מסתובבת להורדה ומידע נוסף על התצפית בירח ובכוכבי הלכת ואירועים אסטרונומיים נוספים אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי.
ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים, מנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים, יו"ר האגודה הישראלית לאסטרונומיה ומנהל פורום אסטרונומיה ב- YNET.