שתף קטע נבחר

 

פורנסטי: סיפור אהבה בצלחות

מעצבי הפנים אוהבים לתלות על הקירות צלחות מעוטרות באיורים גראפיים סוריאליסטיים של פייטרו פורנסטי. נטשה מתאהבת בעקבותיהם ומביאה דוגמאות שהן חלופה עיצובית מקסימה לתלייה של יצירות אמנות

דווקא עכשיו שאוסף הצלחות המעוטרות התלויות בבית הורי הורד והוחלף באוסף של תרנגולי פורצלן ותרנגולות מגולפות מעץ, בישרתי לאמי שצלחות תלויות על הקיר זה שוב אין.

נתקלתי בקירות מעוטרים בצלחות וינטג' בצילומים במגזיני עיצוב. במיוחד חביבות על מעצבי הפנים לתלות על הקירות צלחות מעוטרות באיורים גראפיים סוריאליסטיים של פייטרו פורנסטי. תצוגה גראפית של 8 צלחות לבנות מעוטרות בפנים מלאכיות של אישה בשחור ולבן, עיין אחת פקוחה ושפתיים אדומות שנתלו על קיר שחור בחלל התצוגה של רנבי הום דיזיין, בכיכר המדינה בתל אביב, הצליחה לרגש אותי. השתכנעתי שלתלות צלחות על הקיר יכול להיות חלופה עיצובית מקסימה לתלייה של אמנות, במיוחד הצלחות גראפיות של פורנסטי, שכל אחת מהן היא יצירת אמנות. אני מיד משחררת קיר ופותחת קופת חיסכון.  


הבוטיק האדום של פורנסטי במילאנו. חדר תצוגה רחב ידיים, סוריאליסטי ומרשים (באדיבות רנבי)

 

לינה אהובתי

פיירו פורנסטי, אמן איטלקי, התאהב בפניה המושלמות של לינה קאבליירי, תוך כדי דפדוף במגזין צרפתי מן המאה ה – 19. הוא נתקל בפני אישה מושלמים עם תווים נשיים קלאסיים הדומים לפסל יווני. היו אלה פניה של לינה קאבליירי, זמרת אופרה, פנים שהפכו לשם נרדף למותג העיצוב האיטלקי פורנסטי את פניה המושלמות התמימות עם עיני עגל פקוחות, תרגם פורנסטי להדפסה גראפית פשוטה בשחור לבן אותה הדפיס תחילה על שש צלחות פורצלן לבנות. עם השנים תוך כדי משחק מתמיד בדמות ובאיורים בשחור ולבן נוצרו שלוש מאות וחמישים וריאציות שונות על אותן פנים תמימות מראה וביישניות שהפכו לאייקון של יופי נשי וקלאסי. 


פניה של לינה קאבליירי על צלחות, כדים וקנקנים (צילום: סטודיו LAV) 

 

תמימות בצלחת

פיירו פורנסטי שנולד ב – 1913 במילאנו החל את חייו כצייר. בצעירותו פורנסטי צייר ופיסל ועיצב חללים כדקוראטור ואף החל להתנסות בשיטות הדפסה שונות ויצר ליטוגרפיות עבור אמנים אחרים . בסדנה קטנה בויה באציני שבמילאנו יצר את כול עבודותיו יחד עם מספר מצומצם של בעלי מלאכה לעץ, מתכת ופורצלן. הסדנה הקטנה לא יכלה להכיל כמויות מוצרים מסחריות וגישה זו התאימה בדיוק לפורנסטי שחיפש לקשט מוצרי יומיום כמו קומקום, מאפרות, כדים, צלחות ועד לרהיטים בהדפסים שונים כשהוא נמשך לאמנות הסוריאליסטית סטייל דאלי ומגריט כהשראה. התגלות הפנים התמימות של לינה קאבליירי הפכה את פורנסטי למותג כשב – 1980 נפתחה החנות שלו בלונדון בשם "נושאים ווריאציות" שהחלה מוכרת את עבודותיו בקצב מסחרר בעיקר את הצלחות המאוירות עם פניה של לינה.

 

קאלט לאספנים

עד היום כל תהליך היצור נעשה ביד בידי אנשי המלאכה הרבים בסדנא לפי הוראותיו המקוריות ורק באותה השנה השתנה תהליך הדפסת הצלחות המפורסם מתהליך האבץ המקורי (הליטוגרפיה) לתהליך מודרני יותר הקרוי סריגרפיה. כשהלך לעולמו פיירו פורנסטי בשנת 1988, לקח על עצמו את מושכות ניהול המותג בנו של פורנסטי, ברנבה פורנסטי והוא ממשיך כיום את המסורת החברה. כמנהג האיטלקים, הוא החל לעבוד בסדנא עם אביו ב – 1982, בדור שני שירש מותג נחשב קלאסי, ברנבה פונה לנישות חדשות בתחום העיצוב כדי להחיות את המותג והשם. הוא החליט להרחיב את היקף של מוצרי פורנסטי אפילו לאריחים ופרטי אופנה שונים ויוצר שיתופי פעולה עם מעצבים רבים כפיליפ סטארק, נייג'ל קוסט ובטוני ורנון ליצירת מוצרים חדשים ומפתיעים. שיתופי פעולה שהצליחו להפיח רוח חדשה וסקרנות חוזרת לפרטים המעוצבים. עד היום יצרו למעלה מ – 11,000 אובייקטים שונים המבוססים על תווי הפניה של קאבליירי, כלים, טקסטיל, בגדים, פריטים מעוצבים לבית ורהיטים, שזכו לשבחים רבים והפכו לפרטי קאלט לאספנים.

 

ברנבה שנזכר בילדותו בשנות ה – 60 כשאביו פתח במילאנו חדר תצוגה רחב ידיים, סוריאליסטי ומרשים שהכיל עשרים ושלושה חדרים ותצוגה של עשרות אלפי פריטים מעוצבים, החליט לפתוח מחדש את היכל העיצוב של המתוג. הוא הצליח לשחזר את חוויות חדר התצוגה לבוטיק המודרני של פורנסטי במילאנו, שעוצב כמחווה לחלל המקורי בהשראת אביו שהיה בשנות ה – 60 למקדש לעיצוב סוריאליסטי חסר גבולות. 


פניה של לינה מתנוססות על התקרה בבוטיק של רנבי (צילום: באדיבות רנבי)

 

מחיר צלחת 835 שקל

מחיר כרית 590 שקל

מחיר סטנד למטריות 5829 שקל

מחיר שרפרף 4802 שקל

 

לכל כתבות העיצוב של נטשה חיימוביץ'

 


 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הומור בצלחת. לינה מציצה מחרך המנעול.
באדיבות רנבי
פייטרו פורנסטי. על רקע קיר צלחות
באדיבות רנבי
חלון הראווה של פורנסטי במילאנו
באדיבות רנבי
ספר האמנות של פורנסטי. 11 אלף פריטים שהפכו לאמנות
באדיבות רנבי
לאשה בפייסבוק
מומלצים