הצעת חוק: דמי אבטלה רטרואקטיבית
שתי הצעות חוק של המוסד לביטוח לאומי, זכו היום לתמיכת הממשלה. הראשונה תאפשר למובטלים חדשים לחפש עבודה במשך שלושה חודשים, מבלי להתייצב בלשכה, ולקבל דמי אבטלה רטרואקטיבית עבור תקופת החיפוש. השנייה מעלה את תקרת השכר שתחתיה ניתן לקבל קצבת אלמנים
וועדת השרים לחקיקה אישרה ביום א' שתי הצעות חוק של המוסד לביטוח לאומי. את שתיהן הוביל שר הרווחה יצחק הרצוג. הבשורה החשובה יוצאת היום לציבור המובטלים: עד היום מובטלים חדשים היו חייבים להתייצב מיד בלשכת התעסוקה בכדי להתחיל לקבל את קצבת הביטוח הלאומי.
טיוטת החוק שזכתה לתמיכת השרים, מאפשרת למובטלים החדשים לחפש עבודה ולא להתייצב בלשכה למשך 90 יום. במידה ולא ימצאו עבודה חדשה במשך שלושה חודשים, יקבלו את הכסף רטרואקטיבית, לאחר התייצבותם בלשכת העבודה. בכך מקווים בביטוח הלאומי לעודד את המובטלים לחפש עבודה מבלי לפגוע בזכויותיהם.
מנכ"ל ביטוח הלאומי אסתר דומיניסיני אמרה, כי "אין ספק שהצעד הזה יעניק מוטיבציה נוספת לחפש עבודה ורק לאחר מכן לפנות לקבלת הקצבה". בנוסף, אושרה היום הצעת החוק לתיקון חוק הביטוח הלאומי, המשפרת את מצבם של האלמנים, מקרבת את זכויותיהם לאלו של האלמנות ומיטיבה את מצבם הכלכלי של הזכאים החדשים ב-1100 שקל בממוצע לחודש.
את הצעת החוק יזמו ח"כ חיים כץ וח"כ דוד אזולאי בנוסח אשר גובש על ידי השר הרצוג, חברי הכנסת המציעים ונציגי האוצר כך שההצעה תעלה לקריאה טרומית כבר ביום ד' הקרוב. מדובר בשינוי משמעותי. עד היום רק אלמנים אשר השתכרו עד כ-57% מהשכר הממוצע במשק זכו לקבל את הקצבה אשר במלואה הינה כ-1800 שקל בחודש. לאחר השינוי אלמנים אשר משתכרים עד 75% מהשכר הממוצע במשק יזכו גם הם ליהנות מקצבת השארים.
משרד האוצר התנגד באופן עקרוני וממושך לכל שינוי בסוגיה זו במשך שנים, ואף איים כי יקטין את מעגל הזכאות לקצבת השארים לאלמנות אם יוגדל מעגל הזכאים של האלמנים. השר הרצוג ומנכ"ל המוסד לביטוח לאומי, דומיניסיני, גישרו במשך החודשים האחרונים בין חברי הכנסת המציעים לבין נציגי משרד האוצר, מו"מ שהגיע היום לפריצת דרך משמעותית.
לדברי השר הרצוג "מדובר בהישג חשוב אשר מכיר בתרומתן של הנשים בהכנסות למשק הבית וכתוצאה מכך לפיצוי לו זכאים האלמנים בהתאלמנותם ובכך מהווה תיקון עוול היסטורי כלפי האלמנים. צעד זה הוא צעד נוסף בדרך להשוואה עתידית מלאה בזכאות לקצבת שארים של האלמנים לזו של האלמנות".
עלות אישור הצעה זו כעשרות מיליוני שקלים בשנה. יו"ר וועדת העבודה והרווחה בכנסת ויוזם החוק, ח"כ חיים כץ אמר היום "לאחר שהצלחתי לשכנע את הממשלה לתמוך בחוק, בכוונתי לפעול במהירות האפשרית על מנת לסיים את הליכי החקיקה. מדובר בבשורה של ממש לאלמנים שחוו אפלייה במן הדין ומן הצדק לתקנה!"