אפרת החלימה מהסרטן ופיתחה מכשיר לגילוי מוקדם
שלוש שנים אחרי שהחלימה מסרטן השד, אפרת נל עוזרת לנשים אחרות. לאחרונה הציגה את מכשיר שיעזור באיתור מוקדם של המחלה. ל"ידיעות אחרונות" היא מסבירה: "אני סוגרת מעגל"
כמה ימים לפני יום הולדתה ה40- גילתה אפרת נל (44) גוש חשוד בחזה. הרופא שלח אותה לבדיקת ממוגרפיה, אולם זו לא גילתה דבר. נל, שהרגישה צורך להמשיך ולבדוק, עברה בדיקת אולטרסאונד. ביום הולדתה קיבלה את התשובה שממנה חששה - מדובר בסרטן שד.
שנה מאוחר יותר הבריאה ואז החליטה להקדיש את השנים הקרובות לעזרה לנשים שנמצאות במצב שבו הייתה. היא נרשמה ללימודי תואר שני במנהל עסקים במרכז האקדמי רופין. בחודש שעבר זכה דגם של מכשיר שמיועד לגילוי מוקדם של המחלה, שאותו פיתחה, בתחרות ביזטק (המיועדת לסטודנטים מפתחים מכל הארץ) בתחום מדעי החיים.
הסטודנטים שהיו שותפים לפיתוח המכשיר (צילום: צביקה טישלר)
"אם היה מכשיר כזה, אולי הייתי יודעת קודם"
"הזכייה בתחרות מהווה עבורי סגירת מעגל," אומרת נל, ונזכרת ברגעים הקשים לפני ארבע שנים: "אילו היה אז מכשיר כמו זה שאני רוצה לפתח, אולי הייתי יודעת קודם. הרבה נשים אינן מאובחנות בזמן עקב חוסר היכולת של אמצעי הזיהוי הקיימים כיום לאבחן בזמן נשים צעירות שאינן בקבוצת הסיכון."
כיום קיימות שלוש בדיקות נפוצות לגילוי סרטן השד. בדיקות הממוגרפיה והאולטרסאונד הן אלה שבהן נעשה השימוש השכיח ביותר, ואילו בדיקת הMRI- (תהודה מגנטית,( שהיא האמינה ביותר, יקרה מאוד ולא נמצאת בכל המרפאות. נוצר מצב שבו נשים נאלצות לחכות זמן רב בתור לבדיקה, המתנה שיכולה לעלות ביוקר ושאותה רצתה נל לחסוך.
נל גיבשה סביבה קבוצה שכללה את הדס גבע, ענבל גוטמן ושחר פלד. יחד הם המציאו מכשיר שנקרא "MyBK" (שומר השד שלי.( מדובר במכשיר שייראה כמו משאבה קטנה, ושישאב מעט נוזל מהשד (בצורה הדומה לפעולת יניקה של תינוק) ויבדוק ביומרקרים - סמנים ביולוגיים ספציפיים המזוהים בתוך נוזל השד של האישה לגידול סרטני.
בדומה לבדיקת הריון, המכשיר אמור לבשר בתוך דקות ספורות אם התגלו תאים סרטניים בנוזל. "כשהחומר הכימי במכשיר יפגוש את הממצא הסרטני הוא ייתן סימן כמו שינוי צבע, שיראה שמדובר בגידול סרטני," מסבירה נל. "החזון שלנו הוא
שהמכשיר יהיה אצל כל אישה בבית - אבל חייבים לעבור דרך המרפאות ולכן מתחילים בהליך של קליניקה."
ומתי אפשר יהיה להגיע לבדיקה שגרתית אצל רופא נשים באמצעות המכשיר? לדבריה של נל, השאיפה היא לצאת לשוק בעוד כחמש שנים.
"אנחנו מקווים שאישה תוכל להגיע לקליניקה אצל גינקולוג ולעשות בדיקה שגרתית פשוטה. כעשר שנים אחר כך אנחנו רוצים להגיע לשלבים של מכירה ביתית."
בינתיים מתכוננים נל וחבריה להתמודדות בתחרות עולמית בתחום וכמובן נערכים לגייס כספים ומשאבים לפיתוח המכשיר. אך עוד קודם הספיקו חברי הקבוצה לקבל הודעה משמחת: הפיתוח שלהם זכה במקום הראשון בקטגוריית ביוטכנולוגיה ומדעי החיים בחסות אינטל.