לסכם על תנאי גירושים, כדי להישאר ביחד
"הסכם שלום בית לחילופין גירושים" הוא הסכם משפטי שקובע את תנאי חזרתם של הצדדים זה לזה. אם נסיון החזרה לא צולח, הופך ההסכם להסכם גירושים מחייב לכל דבר וחוסך התדיינות
המושג "שלום בית" מוכר כמעט לכל הזוגות הנשואים. בשביל לקיים אותו באופן אמיתי, שני בני הזוג צריכים לרצות בו ולהסכים לעבודה, לעיתים כמעט סיזיפית לאורך שנות הנישואים, כדי לשמר אותו. כשמשיגים שלום בית, היתרונות ברורים: בני הזוג מאושרים יותר, והילדים זוכים למסגרת משפחתית יציבה.
אבל רצון לחיות על מי מנוחות לחוד ומציאות לחוד. לפעמים, אחרי מספר שנות נישואים ותמהיל של שחיקה בעבודה, בזוגיות, ילדים, פיתויים מבחוץ וקשיים כלכליים ואחרים, הנישואים עולים על שרטון.
חיים ונעמה (שמות בדויים) היו נשואים 15 שנה. נעמה, שהיתה בחופשת לידה, התחילה לשים לב שחיים חוזר מאוחר בלילות ומספר על ישיבות ארוכות במשרד. היא חשה בריחוק שהוא החל להפגין כלפיה.
באחד הלילות, בעודה מניקה, הבהב לפתע הטלפון הנייד של חיים בהתרעה על קבלת הודעה חדשה. נעמה פתחה ונדהמה לראות את השאלה: "גם אתה מתגעגע אליי כמו שאני אליך?" נעמה לא חשבה פעמיים והשיבה בחיוב.
לאחר התכתבות של מספר הודעות, הסכימה נעמה בשמו של חיים, שבאותה עת ישן במיטתו, להיפגש כשעה קלה לאחר מכן בחוף הים של תל אביב. כשחיים הגיע למשרד למחרת בבוקר הוא זכה לקיתונות רותחים מאחת העובדות, שכעסה שלא הגיע לפגישה הלילית.
אם ניסיון החזרה לא צולח, ההסכם הופך להסכם גירושים
לנעמה התברר שמי שבעלה מנהל איתה רומן זה מספר חודשים היא אחת העובדות הוותיקות במשרד, אותה היא מכירה באופן אישי. כמה ימים לאחר מכן חיים עזב את הבית. זמן לא ארוך אחר כך הוא הבין שעשה טעות וביקש לחזור הביתה. בתום הליך גישור קצר, השניים חתמו על "הסכם שלום בית לחילופין גירושים" וחזרו לחיות יחד.
לא מדובר בשיקוי קסם המאפשר לבני הזוג לשוב זה לזרועות זה לאחר משבר קשה. הסכם שלום בית לחילופין גירושים הוא הסכם משפטי שקובע את תנאי חזרתם של הצדדים. אם נסיון החזרה לא צולח, הופך ההסכם להסכם גירושים מחייב לכל דבר וחוסך ניהול הליך גירושים משפטי ארוך ומתיש בבתי המשפט או בבתי הדין הרבניים. גם החשש מי יגיש ראשון תביעת גירושים נעלם, שכן ההסכם מחייב את שני בני הזוג.
ההסכם מנסח את תנאי החזרה לשלום הבית עליו החליטו בני הזוג יחד ומקיף את נושא המשאבים המשותפים והזכויות הסוציאליות. קיימים בו ניסוחים כמו של הסכם גירושים שנעשה מראש למקרה שהחזרה לחיות יחד לא תצלח, למשל לגבי זכויות בני הזוג בנכסים שצברו עם השנים.
ההסכם יכול לקבוע אפילו מה יהיה גובה דמי המזונות שישולמו לאשה והילדים בעת הפרידה, כיצד יחולק הבית המשותף, מה יהיו הסדרי הראייה של הילדים, איזו מכונית תישאר בידי מי וכל פרט ועניין אחר בו נוגעים בעת הליך הגירושים.
הזדמנות לחשוב שוב על ההשלכות של הפרידה
היתרונות בעריכת הסכם כזה נעוצים דווקא בעובדה שהוא נערך כשמנסים שוב לפני שמחליטים לפרק את החבילה. ניסוח התנאים נעשה כשפני שני הצדדים לשלום ברוח חיובית שהופכת את בני הזוג לרגישים יותר זה לזה ואת ההסכם להוגן ונכון יותר.
ההסכם שנחתם על ידי בני הזוג מהווה עבורם משענת של ביטחון בתקופת ניסיון החזרה לחיים משותפים, אבל גם תמריץ אמיתי לשיקום מערכת היחסים, שכן החיים של היום שאחרי ידועים וברורים לשניהם. אם הניסיון נכשל מקבל ההסכם תוקף מיידי של הסכם גירושים.
דבר נוסף שקורה הוא שבזמן העבודה על ההסכם והחתימה עליו נוצרת הפוגה בחיי הנישואים שנותנת לבני הזוג זמן לבדוק האם הם באמת רוצים או יכולים לצאת מהמערכת הזוגית שבנו יחדיו במשך השנים. הוא מאפשר להם לשקול שוב את המצב הרגשי וגם הכלכלי אליו יובילו הגירושים.
כך, למשל, גבר שרוצה לעזוב את הבית יכול פתאום לגלות שמבחינה כלכלית הדבר הופך ללא כדאי עבורו, ובתמורה לשינוי דעתו לגבי פירוק החבילה - כולם מרוויחים. הוא מחליט לא לעזוב את הבית, והאשה זוכה בבן זוגה מחדש, או להפך.
שיפור תנאים
בנוסף, ההסכם מאפשר לבן זוג אחד להשתמש בו ככלי לשינוי תנאים מול בן הזוג שסרח. במקרה שלנו, נעמה התנתה את חזרתו של חיים הביתה בכך שירשום אותה כבעלת זכות שווה בדירה בה הם חיים, דבר שלא היתה זכאית לו קודם לכן בשל חתימתה על הסכם ממון שציין כי שאינה בעלת זכויות בנכס.
מכתב רשום, בתוספת אישור מסירה, הופך את ההסכם להסכם גירושים מחייב, ללא תלאות ההליך המשפטי או ההלכתי. הוא נותן הזדמנות לחשוב על הכל שוב, ואם לנישואים יש סיכוי, הוא נותן את האפשרות לשקם אותם.
- עו"ד לורי גייזלר מתמחה בדיני משפחה ומעמד אישי