שתף קטע נבחר

 

נתניהו אצל אובמה: "יותר צלמים מאשר באוסקר"

ראש הממשלה יתארח היום בבית הלבן ל"פגישת פיוס", ועשוי לחשוף תוכנית מדינית שגיבש יחד עם ברק - שכבר הוצגה לפרס. לאור הנסיבות, החיבוק הפעם יהיה חם, וגם מישל תפגוש את שרה. אבל איך יצליחו המנהיגים להתחמק מההקפאה הבוערת?

כשבנימין נתניהו יצעד היום (ג') לתוך החדר הסגלגל, הוא בוודאי ייזכר בפעם הקודמת שבה ביקר בבית הלבן. לפני כמה חודשים, ברק אובמה אירח אותו בלי שום טקס, באופן שנתפס כמשפיל. היום, התמונה תהיה אחרת, בכל המובנים. "יהיו הרבה מצלמות הפעם", התבדח השגריר בוושינגטון, מייקל אורן, "יותר מאשר בטקס האוסקר".

 

בארה"ב מעריכים שהפגנת האחדות הזו חשובה הן לתהליך השלום במזרח התיכון והן לשיקולים הפוליטיים של שני הצדדים. "פגישת פיוס", הגדירו זאת ב"וושינגטון פוסט". ויכול להיות שלנתניהו תהיה מתנת פיוס שבוושינגטון ישמחו לפחות להציץ בה.


בנימין ושרה נתניהו, אמש במטוס לארה"ב (צילום: עמוס בן-גרשום, לע"מ)

 

במערכת הפוליטית בישראל אמרו אמש כי נתניהו גיבש מתווה להסדר עם הפלסטינים יחד עם שר הביטחון, אהוד ברק, שהוצג גם לנשיא המדינה, שמעון פרס.

פרטי התוכנית לא ידועים לפי שעה, אך היא כוללת התייחסות לגושי ההתנחלויות, לנושא גבולות הקבע, סידורי ביטחון ולוחות זמנים לביצוע. ייתכן מאוד שהיא תוצג לאובמה, שמצפה בקוצר רוח להתקדמות.

 

אובמה לא שינה את האסטרטגיה שלו - חתירה לוחצת לכיוון פיתרון של שתי מדינות, אבל הטקטיקה השתנתה. לא עוד לחץ פומבי להפסקת הבנייה בהתנחלויות. הנשיא האמריקני שילם מחיר מדיני ופוליטי כבד על הצעד שהעלה את אבו מאזן על עץ גבוה, מנע התקדמות בתהליך המדיני והרגיז את יהודי ארה"ב, מתומכיו הנאמנים.

 

תחילתה של ידידות?

נתניהו יתארח הפעם בבית ההארחה הרשמי, ה"בלייר האוס", ומשם יגיע לפגישה בארבע עיניים שתחל ב-18:00 שעון ישראל. כעבור שעה מתוכנן תקתוק המצלמות וההצהרות, ובהמשך הערב יוועד ראש הממשלה עם מזכירת המדינה הילרי קלינטון.

 

הציפייה היום תהיה לראות כיצד ייצאו אובמה ונתניהו לתקשורת מבלי להתקל בנושא המשך ההקפאה. לטובת המשא ומתן ולטובת בחירות הביניים לקונגרס בנובמבר, הם ישתדלו שלא לדבר עליו בפומבי. אם נתניהו יבטיח שלא יהיו "פרובוקציות" ויצליח לעמוד במילה, נראה שמבחינת אובמה ואולי אפילו אבו מאזן, זה בסדר.


אובמה ונתניהו בבית הלבן, מאי 2009 (צילום: משה מילנר, לע"מ)

 

לקראת הפגישה נשאלו בכירים בבית הלבן על ההקפאה. דן שפירו, ראש הדסק המזרח תיכוני, אמר ש"הקפאת ההתנחלויות שראש הממשלה הכריז בסתיו היתה משמעותית ואנחנו חושבים שהיא תרמה להתקדמות עד כה". ומה יהיה עכשיו? "אני חושב שההתמקדות שלנו בפגישה הזו היא במידה רבה על מעבר לשיחות ישירות ועל תכנים שכוסו בשיחות הקירבה. אני מצפה שזה יהיה הנושא העיקרי של השיחות".

 

מאז הפיצוץ סביב ביקורו של סגן הנשיא ג'ו ביידן בישראל, נתניהו התציח לבלום בנייה יהודית והריסה ערבית במזרח ירושלים ואובמה מצדו אישר סיוע מיוחד של 205 מיליון דולר להשלמת פרויקט ההגנה מרקטות. מערכות הביטחון של שתי המדינות מנהלות דיאלוג הדוק ביותר סביב האיום האיראני, בעוד אובמה הצליח במהלך דיפלומטי לא פשוט להעביר במועצת הביטחון סנקציות נגד איראן וחתם על סנקציות משלימות אמריקניות, "החריפות אי פעם".

 

פרשת המשט היתה מבחן למערכת היחסים המתהווה, והציבה את אובמה בדילמה. למרות הצטרפות להצהרה מעורפלת של מועצת הביטחון בנושא חקירה שקופה ועצמאית,

ארה"ב הגנה על זכותה של ישראל לנהל את החקירה הזו. ממשל אובמה ממשיך להגן על ישראל בפומבי כשכל העולם מגנה אותה ומאחורי הקלעים סייע לישראל להקל את המצוקה הבינלאומית, בתמורה להקלות במצור על עזה. 

 

מרטין אינדיק, השגריר לשעבר בישראל והמקורב לממשל הנוכחי, אומר שלמרבה ההפתעה אובמה ונתניהו מתחילים לפתח יחסי עבודה יעילים, וכל אחד מהם מתחיל לגלות רגישות לדאגות הלגיטימיות של השני. האם ייתכן שנחזה היום בתחילתה של ידידות מדינית מופלאה?

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה שילם מחיר - ושינה טקטיקה, לא אסטרטגיה
צילום: רויטרס
מישל אובמה. תפגוש את שרה
צילום: רויטרס
הנשיא פרס. עודכן במתווה של רה"מ
צילום: חגי אהרון
מומלצים