שתף קטע נבחר
 

זוהר גושן: "ההליך הפלילי הוא כבר עונש"

יו"ר רשות ני"ע חזר ודיבר בכנס הדירקטורים של המי"ל על הנושא שהוא מקדם - אכיפה מינהלית כתחליף לאכיפה פלילית. לדבריו, "ההליך הפלילי הוא כבר עונש. הוא מאוד דרמטי"

"להיות דירקטור זה אתגר לא פשוט. הייתי שם. מצד אחד צריך לתרום ערך ניהולי, להיות שותף לגיבוש המדיניות העסקית, ולהתוות את הכיוון העסקי להנהלה. מצד שני צריך להיות מפקח, קצת האיש הרע במובן של לשאול שאלות קשות או לא לאשר שכר למישהו שמבקש, או לדרוש את הפחתתו". כך אמר היום פרופ' זוהר גושן, יו"ר רשות ני"ע, בכנס הדירקטורים של המי"ל.

 

לדברי גושן, "מדובר במצב לא פשוט - צריך לעמוד מול ההנהלה ובעל השליטה ומול דירקטורים אחרים שנמצאים יחד איתך. האתגר הזה עם זאת הוא אפשרי ומי שרוצה לעמוד בו עומד בו. תפקיד רשות ני"ע הוא לחזק את הדירקטורים ולהעניק להם כוח ויכולת עמידה. מצד שני הרשות נזהרת לא לייצר שיתוק בדירקטוריון כך שרוב זמנו עיסוק ברגולציה תחת סרבול בירוקרטי", פותח גושן.

 

גושן חזר ועסק בנושא האכיפה המינהלית שמאד קרוב לליבו : "ההליך הפלילי הוא כבר עונש, הוא מאד דרמטי, החל בחקירה ושלביה, עבור להליכי המשפט שנמשכים שנים והליכי הערעור הארוכים. גם אם האדם יצא זכאי מדובר בעונש. גם אם יוצא אחראי ומגיע לך כל מסלול הייסורים הזה, מבחינת שוק ההון הפער בין המועד של האירוע למועד הסנקציה פוגע ביכולת ההרתעה.

 

"הכלי הפלילי הוא טיפול באמצעות גרזן. ברוב המקרים של אחריות דירקטורים, מדובר ברשלנות, במחדלים, בהעדר פיקוח. יש מקרי קיצון של דירקטורים ששותפים לגניבות ולמעילות. רוב האנשים בדירקטוריון הם נורמטיבים. הכשלים הללו לא מתאים להדביק להם אחריות פלילית ולכן ראוי שתהיה אכיפה מינהלית" הוא מסביר.

 

 

לדברי גושן, "רשות ני"ע פעלה בנתיבים לא פורמלים בהעדר כלים פליליים. דוגמת מקרה בזק ומקרה חברת תעודות הסל הדס כאשר הרשות הרחיקה דירקטורים מתפקידם בצורה לא פורמלית. ההליכים הללו לא שקופים ולא עומדים לבקרה ולביקורת. כאן נכנס לתמונה כלי האכיפה המינהלית. לא ייתכן שנמשיך להיות בעולם של אי אפשר לעשות כלום או גרזן הפלילים. האכיפה המינהלית תאפשר מתן קנסות והרחקה מעיסוק. זה יאפשר טיפול מידתי והתאמת הסנקציה לאירוע".

 

גושן הוסיף: "המודל שבחרנו לאכיפה מינהלית מאד מאוזן, הסתכלנו על המודל הקיים בארה"ב שהוא מאד אפקטיבי אך קיצוני יותר. מי שמחליט בארה"ב מי פותח באכיפה מינהלית הוא הסגל המקצועית של הרשות. שיבוש חקירה מינהלית כפוף לסנקציות בדומה לכל חקירה אחרת, וגם כשאתה נמצא בתוך ההליך המנהלי אתה עדיין חשוף להליך הפלילי שיכול לפעול במקביל. השופט המינהלי בארה"ב הוא שכיר של רשות ני"ע. אנחנו בחרנו במודל מעודן בהרבה. ההליך המינהלי הוא חלופי להליך הפלילי".

 

 

גושן התייחס בהקשר זה לשכר הבכירים: "האחריות המוטלת על הדירקטורים כוללת פיקוח על שכר הבכירים. האכיפה המינהלית תבדוק תקינות הליכים של הדירקטורים בנושאים אלו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זוהר גושן
צילום: מאיר אזולאי
יוסי בכר
צילום: סיוון פרג'
מומלצים