רצית להכיר ברשת וקיבלת ספאם? קבל פיצוי!
בתי משפט שדנו בתביעות שהגישו גולשים שהיו רשומים באתרי היכרויות וקיבלו דואר ספאם לאחר ניתוקם, פסקו לטובת התובעים. השופטים קבעו באופן ברור: דואר מציק שווה פיצויים
האתרים למציאת בני זוג ברשת האינטרנט צברו פופולריות רבה בשנים האחרונות. רווקים, גרושים וגם נשואים מחפשים בני זוג למטרות רציניות או אחרות. עם היכנסו לתוקף של "חוק הספאם", עולה השאלה האם אתרים אלו יכולים להמשיך לשלוח הודעות גם לגולשים שחדלו להיות לקוחותיהם, וביקשו מהם שלא לעשות כן? בתי המשפט דנו לאחרונה בכמה מקרים מעניינים בנושא, וקבעו בצורה חד-משמעית: אם הנמען הודיע לאתר ההיכרויות שהוא לא מעוניין לקבל יותר הודעות, והאתר המשיך לשלוח - הוא יחויב בפיצויים.
"חוק הספאם"- סעיף 30א. לחוק התקשורת (בזק ושידורים), התשמ"ב-1982, אשר נכנס לתוקף בדצמבר 2008 נועד לשים סוף לתופעה של קבלת דואר פרסומי שאנו לא חפצים בו, כלומר: פנייה של גופים שונים, ביניהם חברות מסחריות לנמעני דואר אלקטרוני במסגרתה הם מציעים לנמענים הצעות שירות שונות, גם לאחר שהנמען כבר לא מעוניין בכך, ולאחר ששלח הודעה מתאימה או הודעת סירוב.
מטרת החוק היא, בין היתר, להרתיע את שולחי הפרסום על ידי הטלת סנקציות. החוק מאפשר לבית המשפט לפסוק פיצויים עונשיים ללא הוכחת נזק בסכום של עד 1,000 שקלים עבור כל פרסום. סעיף 30א. ל"חוק הספאם" קובע כי המשגר דבר פרסומת בפקס, במייל ובאמצעים האחרים המנויים בחוק, ללא הסכמה מראש ובכתב של הנמען – מפר בכך את הוראות החוק. "דבר פרסומת" מוגדר כ"מסר שמופץ באופן מסחרי שמטרתו לעודד רכישת מוצר או שירות או לעודד השקעת כספים בדרך אחרת".
המחוקק רוצה להרתיע גופים מסחריים
ביהמ"ש לתביעות קטנות בבאר-שבע דן לאחרונה בתביעה של אדם בשם יוסף לוי נגד חב' "בליינד דייט". התביעה הוגשה מכח סעיף 30 א. ל"חוק הספאם". לטענת התובע, הוא ביקש מ"בליינד דייט" להסיר את שמו מרשימת התפוצה שלה, וקיבל אישור לכך ב-9 באוגוסט 2009, אולם, לאחר מכן נשלחו אליו 6 הודעות מאתר "בליינד דייט". על-כן, ביקש לוי כי ביהמ"ש יפסוק לו פיצוי.
השופט אור אדם קבע כי ההודעות שנשלחו לתובע הן הודעות אישיות בעקבות פניה לאתר על ידי לקוחה אל התובע, ולכן ספק אם מדובר ב"דבר פרסומת" כהגדרתו בחוק, שמטרתו לעודד רכישת מוצר או שירות. "נראה לי כי כוונת המחוקק בחקיקת סעיף חשוב זה הייתה להרתיע גופים מסחריים מלשלוח הודעות פרסומת בתפוצה רחבה. בענייננו מדובר בהודעות אישיות", כתב השופט בפסק הדין.
"יחד עם זאת", קבע השופט. "הפנה התובע לסעיפים בחוק הגנת הפרטיות וללא ספק לאחר שהודיע לנתבעת על רצונו להימחק מרשימת התפוצה, לא היה מקום לשלוח הודעות אישיות כפי שנשלחו". בנסיבות אלה, נפסק כי יש מקום לפצותו.
בהתאם לכך, חויבה "בליינד דייט" לשלם לתובע פיצוי של 1,000 שקלים. בנוסף, חויבה החברה בתשלום הוצאות משפט של 200 שקלים. (ת"ק 1771-09 לוי יוסף נ' בלינד דייט בע"מ)
בפסק דין אחר שניתן באותו היום (20.6.2010) בביהמ"ש לתביעות קטנות בבאר-שבע, קיבל יוסף לוי פיצוי נוסף בסך 1,000 שקלים. התביעה הוגשה נגד חב' גלובל נטוורקס אי.סי.אי בע"מ, חברה המפעילה אתרי אינטרנט, ביניהם אתרי הכרויות, מכח "חוק הספאם".
לטענת לוי, הוא הודיע לחברה במייל ב-3 באוגוסט 2009, כי הוא מבקש להפסיק לשלוח לו הודעות, אך למרות זאת הוא המשיך לקבל הודעות, כאשר באחת מהן, הודעה מה-22 בספטמבר 2009, גם נלווה מסר שיווקי. השופט אור אדם קבע, כי לגבי שאר ההודעות, שלא היה בהן מסר שיווקי, עולה ספק אם מדובר בדבר פרסומת לפי סעיף 30 א. לחוק התקשורת, אך ללא ספק, יש בהן פגיעה בפרטיות בהתאם לסעיף 17 ו לחוק הגנת הפרטיות.
על כן, חויבה חברת גלובל נטוורקס אי.סי.אי בע"מ לשלם לתובע פיצוי של 1,000 שקלים. בנוסף, חויבה החברה לשלם לתובע הוצאות משפט של 200 שקלים. (ת"ק 1770-09 לוי יוסף נ' גלובל נטוורקס אי.סי.אי בע"מ). כמו בפסק הדין הקודם, אנו רואים, כי ביהמ"ש הולך לקראת התובע, ופוסק לזכותו פיצוי במקרה שקיבל ספאם על אף שביקש להפסיק לקבל הודעות במייל מהחברה.
9 הודעות ספאם - 4,500 שקל פיצויים
ואם עסקינן בתביעות נגד חב' גלובל נטוורקס א.סי.אי בע"מ, כאן המקום לציין, כי זו לא התביעה היחידה שהוגשה נגדה לאחרונה בעניין דואר זבל. לפני חודשים ספורים, ביהמ"ש לתביעות קטנות ברחובות קיבל חלקית תביעה שהוגשה על ידי רופא שיניים שסרב לקבל מייל פרסומי מחב' גלובל, המפעילה אתרי אינטרנט, ביניהם גם אתר היכרויות למימוש פנטזיות מיניות, אשר ההודעות הנשלחות מהאתר לחבריו נושאות אופי מיני.
התובע ביקש להסיר את שמו מרשימת התפוצה, אך החברה המשיכה לשלוח לו 7 הודעות מייל, וזאת למרות 4 הודעות סירוב ששלח לה. התובע טען כי נגרמה לו עוגמת נפש רבה, בין היתר בשל העובדה שבת זוגו (אותה הכיר לאחר שנרשם לאתר לתקופת נסיון) ראתה את אחת ההודעות שנשלחו אליו ונפגעה, וביקש פיצוי של 11,000 שקלים הכולל: 7,000 שקלים עבור 7 הודעות וכן 4,000 שקלים בשל עוגמת נפש ונזקים ביחסיו הזוגיים.
לאחר הגשת התביעה, החברה המשיכה לשלוח לתובע הודעות, ובשל כך התובע החליט להגיש כתב תביעה מתוקן והגדיל את סכום התביעה ל-13,000 שקלים. השופט גדעון ברק קבע כי החברה אכן המשיכה לשלוח לתובע הודעות גם לאחר שהודיע - ולא פעם אחת - על סירובו להמשיך לקבל הודעות, ולכן, יש מקום לקבל את תביעתו, אך אין לחייב את החברה במלוא סכום התביעה.
השופט החליט להעמיד את הפיצוי על סך של 500 שקלים לכל פרסום, ומכיון שהוכחו 9 פרסומים לאחר משלוח הודעת סירוב, חויבה החברה לשלם לתובע סכום של 4,500 שקלים. (ת"ק 13729-11-09 מידן נ' גלובל נטוורקס אי.סי.איי בע"מ).
בפסק דין זה הפיצוי היה גבוה יותר, שכן התובע הוכיח מספר רב של פעמים שבהן קיבל פרסומים שלא חפץ בהם, וביהמ"ש פסק לו פיצוי בגין כל פרסום ופרסום.
לסיכום, אם אתם רשומים באחד מאתרי ההיכרויות הפופולריים ברשת, ובשלב כלשהו מסיבה זו או אחרת מעוניינים להפסיק את הקשר עימם, שלחו להם הודעה מתאימה והסירו את עצמכם מרשימת התפוצה. עשיתם את כל הנדרש על פי החוק ולמרות זאת המשכתם לקבל "דואר זבל"? תוכלו לקבל פיצוי בביהמ"ש ללא הוכחת נזק.
עו"ד אורנית אבני-גורטלר , עוסקת בכתיבה ועריכה משפטית.
יובהר, כי המידע המוצג בכתבה הינו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחברת אינה נושאת באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.