שתף קטע נבחר

 

הלבנת כספים נוסח זימבבווה: כך מכבסים שטרות

חוסר התפקוד המוניטרי של זימבבווה הותיר את האזרחים עם שטרות ישנים, מתפרקים ומסריחים של דולרים אמריקניים. הבנקים מסרבים להחליף את השטרות. מה עושים? כביסה

עושים לג'ורג' וושינגטון מקלחת: הנה סיפור שיכול לקרות רק במדינה לא מתפקדת כמו זימבבווה, שהאינפלציה בה ממזמן הפסיקה להימדד והבנק המרכזי, איך נאמר, לא ממש מתפקד. אבל לפני כן הסבר קצר:

 

בכל מדינה מסודרת מחליף הבנק המרכזי אחת לתקופה את השטרות ומחליפם בשטרות מסדרות חדשות. חוץ משיפור המנגנונים נגד זיוף, יש להחלפת השטרות עוד מטרה חשובה אחת: למנוע את שחיקת השטרות כתוצאה מהשימוש ואת התפרקותם.


מכבסת תולה, מכבסת תולה... (צילום: AP)

 

בזימבבווה הוכרז הדולר האמריקני כמטבע הפעיל, לאחר שערכו של הדולר המקומי פשוט התפוגג בשל אינפלציה בלתי נתפסת של מיליארדי אחוזים. אך את השטרות האמריקניים אי אפשר להחליף, ולכן בעוד שבמקומותינו השטרות מוחלפים כל שנה וחצי לערך, בזימבבווה נשארים השטרות במחזור במשך שנים ארוכות.

 

למרות שהשטרות מחליפים המון ידיים, נשחקים, מתבלים וצוברים כתמים, בבנקים בזימבבווה מסרבים בתוקף לקבל כל שטר מודבק קרוע.

 אך יש גם בעיה אחרת: הואיל ורוב אזרחי זימבבווה נוהגים לשאת את כספם בתחתונים או בתוך הנעליים כדי להימנע משוד - השטרות סופגים ריחות שאותם ניתן רק להגדיר כבלתי נסבלים בלשון המעטה. 

 

אך אל דאגה, אזרחי המדינה האפריקנית מצאו שיטה איך לטפל בהיגיינה של הכסף שלהם. הם מכבסים את השטרות, פשוטו כמשמעו. והשטרות הפלא ופלא יוצאים נקיים, מריחים מסבון וממרכך ומוכנים לחזור אל השוק.

 

המומחים לנושא טוענים כי הכביסה הטובה ביותר היא זו שנעשית ביד ובמים חמים. אבל, גם כביסה במכונה וניקוי יבש היא אופציה טובה שלא פוגעת בסוג הנייר. האופציה שבה אסור לבחור היא כביסה עם כימיקלים, שגורמת לדהיית הצבע של המסגרת הירוקה והריבועית שעל השטרות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מסריחים ולא היגיניים
צילום: AP
מומלצים