אבו-מאזן: מחכים להתקדמות לפני שיחות ישירות
דוברו של אבו-מאזן אמר, בעקבות פגישת אובמה-נתניהו, כי יש צורך בעוד התקדמות בנושאי מפתח לפני המעבר לשיחות ישירות. במקביל, דובר הממשלה הפלסטינית אמר ל-ynet, כי החיוכים בפגישה היו ריק למצלמות: "מקווים שבשיחות האמיתיות אובמה יילחץ על ישראל"
בלשכת אבו-מאזן עקבו אחר פגישת אובמה-נתניהו אמש (יום ג') בבית הלבן - הם לא התרשמו מהחיוכים למצלמות ואמרו כי הם מקווים שהנשיא האמריקני לחץ על ראש הממשלה הישראלי, בנוגע למשא-ומתן בין ישראל לפלסטינים.
הנשיא הפלסטיני אבו-מאזן סבור שצריכה להיעשות עוד התקדמות בשיחות הקירבה, לפני המעבר לשיחות ישירות. כך אמר דוברו, נביל אבו רודינה. "הנשיא אבו-מאזן מחוייבים להסכמים עם נשיא ארצות הברית ברק אובמה, ומדגיש כי יש צורך בעוד התקדמות בנושאי מפתח לפני המעבר לשיחות ישירות".
בשיחה עם סוכנות הידיעות הצרפתית, אמר אבו רודינה: "ההנהגה הפלסטינית ממתינה לתשובות בנושא ביטחון הגבולות לפני שתיכנס לשיחות ישירות".
אובמה ונתניהו לאחר הפגישה (צילום: AFP)
במקביל, דובר הממשלה הפלסטינית, ד"ר ראסן חטיב, אמר ל-ynet כי הוא לא מתרגש מהאווירה הידידותית שבה התנהלה השיחה או מהמחמאות שהרעיף הנשיא אובמה על ראש הממשלה נתניהו. "ייתכן שהמחמאות האלה הן צורך של יחסי ציבור או צורך ליחסי ארצות-הברית עם ישראל. אנחנו מקווים שבשיחות האמיתיות, הנשיא אובמה יילחץ על ישראל שלא לחדש את הבנייה בהתנחלויות ולהפגין יותר מחויבות לתהליך וצעדים בוני אמון, כפי שהנשיא בעצמו אמר בתום הפגישה".
לגבי השיחות הישירות, שנתניהו ואובמה הסכימו לגביהן, הוא אמר כי גם הפלסטינים מעוניינים בשיחות כאלו. אבל חטיב הוסיף, כי כדי להגיע לשיחות האלה יש צורך שישראל תשדר סימנים רציניים יותר וגם שתבצע צעדים בוני אמון - כמו הפסקת הפעילות בהתנחלויות והרחבת הסמכות של הרשות הפלסטינית לאיזורים נוספים. "המעבר לשיחות הישירות דורש שני סוגי סימנים: האחד רצינות בשיחות הקירבה, והשני - מחויבות ישראלית לכבד את התחיבויותיה לתהליך המדיני".
"לא יהיה שיחות ישירות ללא הפסקת הבנייה"
דובר הממשלה הפלסטינית אמר עוד, כי בנוגע לשיחות הקירבה, הציגו הפלסטינים רעיונות ואף פתרונות לסוגיית הגבולות והביטחון, "אבל עד כה ישראל לא התייחסה בכלל ברצינות לשיחות הקירבה, וזהו שלב חשוב לפני המעבר לשיחות הישירות".
בנוגע לכיבוד ההתחייבויות בתהליך המדיני, אמר ד"ר חטיב כי "הכוונה בעיקר להפסקת הפעילות בהתנחלויות, בעיקר בירושלים, הפסקת הפלישות לתוך הערים והיישובים הפלסטינים והפסקת המצור על הרצועה - לא רק בדיבורים, אלא במעשים וכן הרחבת סמכויות הרשות לאיזורים נוספים".
דובר הממשלה הפלסטינית הוסיף, כי אם הקריאות של שרים בממשלת ישראל לחדש את הבנייה בהתנחלויות אחרי תום תקופת ההקפאה יתממשו - לא ניתן יהיה לנהל משא ומתן. "קשה לשלב בין ההתנחלויות והמשא ומתן, כי המשא ומתן הוא בעיקר על הגבולות וההתנחלויות והבניה בהן קובעת באופן חד-צדדי את המצב בשטח ולכן הפסקת הבניה בהתנחלויות היא דרישה חשובה לקיום משא-ומתן משמעותי".
הנשיא אובמה אמר בתום הפגישה בבית הלבן, שנמשכה 40 דקות מעבר למתוכנן, כי מדובר ב"פרק נוסף ביחסים המופלאים
בין המדינות". הוא חזר פעמיים על כך שהפגישה הייתה "מצוינת" והכחיש לחלוטין את הטענות על הידרדרות ביחסין בין וושינגטון לירושלים. בסוף הפגישה הוא אף ליווה את נתניהו למכוניתו, במחווה יוצאת דופן.
אובמה אמר בתום הפגישה כי הוא מאמין שישראל מעוניינת בשלום וכי היא רצינית בכוונותיה לשוב לשיחות הישירות עם פלסטינים, שהוא מקווה שיתחילו לפני ספטמבר. הוא לא העלה את הנושא הארכת הקפאת הבנייה ביהודה ושומרון, רמז שלא יפגע בעמימות הגרעינית של ישראל והבטיח להמשיך בלחץ על איראן.
Read this article in English