השכרת דירות לטווח קצר: "המחירים עולים"
המצב הרגיש של הגוש האירופי הפחית את הביקושים לשכירות לטווח קצר לתיירים ברחבי הארץ, מה שלא הפריע למחירים לזנק ב-20% לעומת 2009. ואיך זה קשור לחשבון המים שלנו?
מצבו העגום של הגוש האירופי יצר מצב מעט אבסורדי בשוק השכרת הדירות לטווח קצר ברחבי ישראל. מבדיקה שערך "כלכליסט" עולה כי שוק זה סובל הקיץ מירידה בביקושים ובמספר העסקאות שנסגרות, ועם זאת רושם עלייה של עד 20% במחירים.
מסקר של לוי יצחק עולה עוד כי למרות הירידה בביקושים, היצע הדירות המושכרות לטווח קצר בחודש האחרון גדל בכ-15% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. דירות הנופש מבלות גם יותר זמן על המדף. הזמן הממוצע של דירה בשוק הקיץ הוא 31 יום, כמעט כפול לעומת המתנה ממוצעת של 19 יום בקיץ אשתקד.
העלייה במחירים, בשיעורים הנעים בין 5% ל-20%, בולטת במיוחד לאור עלייה מתונה יותר, בין 1% ל-10%, בשוק ההשכרה לטווח ארוך בהשוואה בין קיץ 2010 לקיץ הקודם. מאחורי הזינוק החריג במחירי השכירות לטווח הקצר, המתנגש עם הירידה בביקוש והתגברות התחרות בצד ההיצע, עומדת התייקרות השירותים הנלווים בארץ.
במחירה של דירת נופש המושכרת לתקופה של ימים ספורים עד חודשיים מגולמים חשבונות המים, החשמל, הארנונה ולעתים אף עלות הכביסה של המצעים. התייקרות המים בישראל בשנה האחרונה, לצד ייקור הארנונה במרבית ערי המרכז, הם הגורמים להעלאת מחירי הדירות לתיירים בשיעור גבוה יותר משוק השכירות "הרגיל".
לדברי יובל אטד, מנכ"ל לוח WinWin "אנשים הופכים את דירותיהם למלונות בוטיק קטנים, מה שמאפשר להם לגבות דמי שכירות גבוהים הרבה יותר בתקופת התיירות החמה. דירות תל אביביות מוצעות היום להשכרה לתקופה קצרה במחיר כפול".
הירידה בביקושים לדירות נופש בקיץ הנוכחי הורגשה בערי המעגל השני של תל אביב, בהן נתניה ואשדוד. "הביקוש לא מתקרב למה שהיה בשנה שעברה, אז החלו ביקושים גבוהים כבר באפריל", אומרת שוש ערער, זכיינית אנגלו-סכסון בנתניה.
לדבריה, המשבר הכלכלי פגע באפשרויות של הצרפתים, שהם הלקוחות המרכזיים בעיר, להזמין דירות. "מחירו של קוטג' באוגוסט מזנק ל-8,000 אירו", היא מסבירה.
בת"א העסקים כרגיל
גם באשדוד המתווכים המקומיים מביעים אכזבה מקיץ 2010. "הצרפתים מגיעים פחות, ולעומת זאת אנשים ממשיכים לדרוש אותם מחירים", מדווח שלומי אביחצירא, זכיין אנגלו-סכסון בעיר.
תחושה דומה יש גם במגרשי הגולף בקיסריה. "יש ירידה בביקושים כיוון שקהל היעד מגיע בעיקר מאירופה, וכשהמצב שם קשה, נעשה יותר קשה לזרוק 60 אלף דולר בחודש. המחירים לא יורדים, אבל משפחות מבקשות לשכור וילות לעשרה ימים במקום לחודש", אומרת אירית הלוי ממשרד התיווך CAESAREA4U.
ובינתיים בשתי ערי הבירה של ישראל, הרשמית והתרבותית - העסקים כרגיל. לדברי המתווכת התל אביבית אבישג כהן, "הביקושים עדיין בשיאם. יש נדידה של צרפתים שחשבו בהתחלה שאין הבדל בין אשדוד לתל אביב והיום הם מבינים את הניואנסים".
גם בירושלים המתווכים מרוצים: "התיירים מעדיפים לא לשלם 150 דולר ללילה במלון, אלא לשכור דירת ארבעה חדרים ב-1,000 דולר לשבוע לכל המשפחה", אומרת עליזה פרידלנד, זכיינית רי/מקס חזון בעיר.