כתם הנפט: האם קדאפי ישתלט על BP?
לוב ומדינות המפרץ לוטשות עין אל ענקית הנפט הבריטית שגרמה לאסון במפרץ מקסיקו. הפרשה עלולה לעלות לחברה 100 מיליארד דולר וממשלת בריטניה כבר החלה להיערך לפשיטת רגל של החברה
האם מועמר קדאפי ישתלט על בריטיש פטרוליום (BP) הקורסת? מצבה של ענקית הנפט בכי רע מאז אסון הנפט שפקד את מפרץ מקסיקו בעקבות פיצוץ אסדת הקידוח לפני חודשיים. בממשלת בריטניה נערכים כבר לגרוע מכל, פשיטת רגל של החברה.
- כתם הנפט: מבצע ענק לחילוץ 70 אלף ביצי צבי ים
- ה"כתב" של BP לא רואה שום דליפת נפט במפרץ
- מאמצי ההשתלטות על כתם הנפט עולים ביוקר
לנוכח קריסת BP בבורסה החלו חברות נפט מתחרות לגשש ולבדוק אפשרות לרכוש חלקים של החברה, ולמעשה לחלק אותה ביניהן. כך, למשל, רמזה ענקית הנפט הצרפתית טוטאל, על אפשרות לשקול רכישת חלקים מהחברה הבריטית המסתבכת. גם חברות כמו "של" ו"אקסון" עשויות לשקול כניסה כדי לנצל את מצבה הקשה של BP. גם קרנות ממשלתיות במדינות המפרץ שוקלות כניסה לחברה, ואפילו מועמר קדאפי ולוב שוקלים לנסות ולהשתלט על חלקים מהחברה. BP טוענת מצידה כי היא אינה מתכוונת בשלב זה להוציא מכרז על מניות חדשות.
עיקר וטפל
דליפה? זיהום? מנכ"ל BP השתתף במירוץ יאכטות
AP
טוני הייוורד השפיל עיניים ואמר לציבור האמריקני ביום חמישי שהוא מתנצל על דליפת הנפט הגדולה. ואז, במקום לשוב למפרץ לטפל בזיהום - הוא חזר לאנגליה להשתתף במירוץ יאכטות יוקרתי. דובר BP: זה היה הבילוי הראשון שלו עם משפחתו מאז החל המשבר
בשיחות בין גורמי ממשלה בריטים ממשרד האוצר ובכירי מחלקת העסקים שלה, הועלה החשש שענקית הנפט אכן תקרוס. "הממשלה צריכה להיות מוכנה לכל תרחיש אפשרי", אמר אתמול מקור המקורב לשיחות החשאיות לעיתון הלונדוני.
כן נטען כי בממשלה גם שוקלים את האפשרות להתערב כדי להציל את החברה אם יתברר שהיא על סף פשיטת רגל. מקרה כזה ידמה להתערבות הממשלתית להצלת המערכת הבנקאית העולמית בשיא המשבר הכלכלי העולמי.
שלשום חשפה BP את הנתונים האחרונים לגבי עלויות דליפת הנפט - 3.12 מיליארד דולר, הסכום אותו החברה נאלצה עד כה להוציא כדי לשאת בנזקים. מדובר במאמצים הבלתי פוסקים לנקות את הים מכמויות הנפט הענקיות שנשפכו ולבלום את המשך הדליפה. המאמצים נחלו עד עכשיו כישלון חרוץ.
הסכום הזה הוא ככל הנראה רק קצה הקרחון מכל העליות שעוד יונחתו על BP. היא תיאלץ להתמודד עם תביעות ענק של תעשיית הדיג הגדולה של המדינות הגובלות במפרץ, עם תשלום פיצויים למשפחות ולקופות המדינה, עם המשך התיקונים והניקיון, ועוד. החברה כבר הבטיחה לשלם 20 מיליארד דולר לקרן פיצויים גדולה, כדי לנסות ולהרוויח זמן ומרחב תמרון אל מול הלחץ הציבורי האדיר בארה"ב והלחץ הרציף והחזק שמפעיל עליה הממשל האמריקני. מומחים מעריכים כי הסכום הסופי ינוע בין בין 30 ל-100 מיליארד דולר.
אסון הנפט הוגדר כגדול בהיסטוריה של ארה"ב ואחד הקשים אי פעם בעולם. מאז פיצוץ אסדת הקידוח דיפווטר הורייזן ב-22 באפריל, שהוביל לדליפה הגדולה, צנחה מניית BP ביותר מ-50%, וערכה הנוכחי עומד כעת על 100 מיליארד דולר. אנליסטים ברחבי העולם עדיין שומרים על אופטימיות ומאמינים כי החברה תצליח איכשהו להיחלץ בכוחות עצמה מהמצב ולחזור למסלול השגשוג בשנים הבאות. מי שעתידו נראה שחור הוא מנכ"ל החברה, טוני הייוורד. הקולות הקוראים להתפטרותו הולכים וגוברים, בשל הביקורת הקשה על הדרך הכושלת בה ניהל עד כה את המשבר החמור.
במקביל, בעוד בממשל האמריקני לא מפסיקים לבקר בחריפות את BP ולהאשים את ראשיה באסון הגדול, נראה שמאחורי הקלעים העסקים בינתיים כרגיל: אתמול חשף ה"וושינגטון פוסט" כי הצבא האמריקני חידש עם החברה חוזי ענק בהיקף של 980 מיליון דולר לאספקת דלק לכוחות האמריקנים.
הכתבה התפרסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"
שליט לוב מועמר קדאפי
צילום: רויטרס
הכתם במפרץ. אסון נפט הגדול בתולדות ארה"ב
צילום: AP
מומלצים