טרשת עורקים: איך אפשר לעכב את התקדמותה?
היא עשויה ממרבצי שומן ותאי דלקת ועלולה לגרום להתקפי לב, לאירועים מוחיים ואפילו לאימפוטנציה ושיטיון. היועץ המומחה לתוספי תזונה ד"ר אודי בר מסביר כיצד נגרמת טרשת עורקים ומה ניתן לעשות כדי להאט את קצב התקדמותה
טרשת עורקים היא תהליך פרוגרסיבי שאינו פוסח על איש מאתנו ברמה כזו או אחרת. התהליך מתרחש כאשר במהלך שנות חיינו נערם על גבי העורקים רובד טרשתי העשוי ממרבצי שומן (כולסטרול) ותאי דלקת שונים. אותו רובד הופך בהמשך למסויד וקשה.
התופעות שעלולות להיגרם מטרשת העורקים הן רבות, וחלקן אף עלולות לגרום לסכנת חיים, אך באמצעות שינויים תזונתיים, נטילת ויטמינים, תוספי תזונה ותרופות ניתן לעצור את התקדמות הטרשת ולהפחית את הסיכון.
הגילוי: לרוב רק בזמן אירועים מסכני חיים
ניתן לזהות את תחילת התהוותו של הרובד הטרשתי על דפנות העורקים פעמים רבות כבר בשלהי גיל העשרה, ולעיתים אפילו בילדות. אך לרוב אנו ערים לקיומה של התופעה רק לאחר שתהליך בנייתה התקדם מאוד. בשלב זה לרוב כבר נגרמה היצרות ניכרת ומשמעותית בכלי הדם, אותה אנחנו יכולים לזהות כאשר היא מתרחשת באחד מעורקי התרדמת שבצווארנו, אז היא נשמעת כאיוושה ברורה בעת הנחת סטטוסקופ על הצוואר.
אך גילוי ההיצרות עלול להתרחש בעקבות אירועים, חלקם אף מסכני חיים, שמתרחשים בעקבותיה. כך, למשל, היא עלולה לגרום לתעוקת חזה (אנגינה פקטוריס) בעת מאמץ או להתקף לב. השניים נגרמים כאשר העורקים הכליליים, המספקים דם טרי לשריר הלב, נחסמים לאט לאט, עד לחסימה מלאה או כמעט מלאה.
אולם, פרט לתרחישים הללו לרבדים טרשתיים יש השפעה נוספת וסמויה יותר מן העין, אשר עלולה לפגום בצורה קשה בבריאותנו ובתפקודנו היומיומי. טרשת עורקים היא סיבה נפוצה לאימפוטנציה ולפגיעה במנגנון הזקפה בגברים, בשל הפגיעה באספקת הדם התקינה לאיבר המין. היא גם הסיבה לצליעה לסירוגין, הבאה לידי ביטוי בכאבי רגליים עזים המופיעים בזמן ההליכה ומאלצים את הסובל מהם לעצור ולנוח.
גם תופעת השיטיון, אותה פגיעה קשה ובלתי הפיכה בתפקודי המוח והזיכרון, עלולה להיווצר מאותו תהליך טרשתי מתקדם, שעלול ליצור אוטמים קטנים ברקמת המוח, הגורמים באופן הדרגתי להופעתו. בנוסף, חסימתם המתקדמת של העורקים והעורקיקים שלנו היא המכנה המשותף השוכן בבסיס תהליכים פתולוגיים רבים המאפיינים את הגיל המבוגר, ולעיתים קרובות מהווים את הגורם הישיר למוות, מוגבלות ונכויות קשות.
סיכון נוסף ביצירת הרובד הטרשתי טמון בעובדה שהוא עלול להתנתק בחלקו מדופן כלי הדם עליו הוא שוכן ולהיסחף בזרם הדם כתסחיף. תסחיף זה מהווה פעמים רבות את הסיבה הישירה והמיידית לאירועים מוחיים או התקפי לב, לעיתים ללא כל עדות לתעוקת חזה וללא סימנים מקדימים למחלת לב וכלי דם.
האצת התהליך: מלחץ דם ועד דלקת
ההבנה שלנו כיום את המנגנון המדויק של היווצרות הרובד הטרשתי הביאה לכך שביכולתנו לעכב במידה רבה את קצב התקדמותו. לחץ דם גבוה או רמות סוכר גבוהות בדם, שאינם מטופלים כהלכה, ידועים זה מכבר כמאיצים של תהליכי טרשת עורקים.
אולם גם עם שמירה על איזון קפדני של רמות לחץ הדם והסוכר עדיין ישנם גורמים רבים נוספים המאיצים את התהוות טרשת העורקים. כיום כבר ברור כי רמות גבוהות של כולסטרול, כמו גם טריגליצרידים בדם, מהווים את חומרי הבניין הבסיסיים ביותר להיווצרותו של הרובד הטרשתי. גם תהליכי דלקת, המתווכים על ידי תאי דלקת, עלולים להאיץ את התהוות הטרשת, וחמצונו של הכולסטרול הרע הכרחי גם הוא לשם שקיעתו של הכולסטרול בדפנות כלי הדם.
פגיעה בשלמות האינטימה, הדופן הפנימית והחלקה למשעי של העורקים שלנו, מהווה פעמים רבות את ה"שריטה הראשונית" עליה הולך ונערם הרובד הטרשתי. אחד מן הגורמים הנפוצים לפגיעה מסוג זה הוא העישון, שהוא בעל תפקיד דרמטי בהתפתחותן של טרשת עורקים ומחלות לב. גורם נוסף העלול לפגוע בשלמותה של האינטימה הוא רמות גבוהות של הומוציסטאין, חומצת אמינו שנוצרת בגופנו. אם רמות ההומוציסטאין גבוהות מהתקין בגין נסיבות תורשתיות או אחרות (כאשר עישון הוא אחד מהן) עולה הסיכון להיווצרותה של טרשת עורקים.
חומצות שומן מסוג אומגה 3 מעכבות תהליכי דלקת (צילום: index open)
התאמת התזונה: הכלי הראשון בטיפול
הכלי הראשון והטבעי מכולם העומד לרשותנו הוא צמצום צריכת השומן מן החי במזון שאנו אוכלים. במקרים בהם ערכי הכולסטרול גבוהים, גם כאשר מדובר בנטייה גנטית, הם נובעים בין היתר מתפריט עשיר בבקר, עוף, חמאה ופירות ים. חומצות השומן מהבקר, העוף והגבינות השמנות מהוות חומרי גלם לכבד שלנו, איתו הוא מייצר כולסטרול, כך שלמעשה רמות כולסטרול גבוהות בדם אינן משקפות צריכת כולסטרול במזון אלא ייצור עצמי מוגבר על ידי הכבד. אגב, בניגוד למה שמקובל לחשוב העוף עלול להכיל שומן רב יותר מנתח בקר רזה, בגלל שזירתו של השומן בשריר וחוסר היכולת להפרידו, לעומת נתחי הבקר.
במקרים מסוג זה יש לעבור לדיאטה צמחונית המבוססת על חלבון מלא אותו יוצרים משילוב של קטניות ודגנים, וכן מדגים וירקות. תפריט צמחוני מסוג זה מחולל פלאים בערכי הכולסטרול, אך לעיתים הוא אינו קל ליישום ממושך.
על מנת לצמצם ערכי טריגליצרידים גבוהים יש להפחית באופן ניכר דווקא את צריכת הפחמימות במזון, כלומר הפחתה של כמות הפירות, המשקאות האלכוהוליים (רבים ממטופלי הצעירים מגיעים עם רמות טריגליצרידים גבוהות רק עקב שתייה רבה של בירה) וכמובן הלחם ומיני המתיקה.
ויטמינים ותוספי תזונה: יכולים לשפר את פרופיל השומנים
מעבר להתאמות אלו בתפריט היומי, אשר כל אחד מאיתנו יכול ליישם כפי יכולתו, עומדים לרשותנו מספר תוספי תזונה ותרופות היכולים להקל עלינו את המלאכה ולהמשיך ולשפר את פרופיל השומנים שלנו.
- קו-אנזים 10
נתחיל במהפכה האמיתית שחוללו התרופות ממשפחת הסטטינים, כגון סימבסטטין, סימבקור, קרסטור ורבות אחרות. תרופות אלו אפשרו לנו, לראשונה, לדכא באופן ניכר ודרמטי את ייצורו של הכולסטרול בכבד. הן הצליחו להפחית את רמות הכולסטרול בדם באופן שיכולנו רק לחלום אודותיו בעבר.
אולם תרופות אלה אינן מחוסרות תופעות לוואי, שחלקן עשויות להיות בלתי נסבלות ממש על ידי חלק מהמטופלים. בין תופעות הלוואי הנפוצות מהן עלולים לסבול מטופלים הנוטלים את התרופות ניתן למצוא כאבי שרירים עזים, התכווצויות שרירי השובכים ברגליים תוך כדי שינה ואפילו עליה ברמות אנזימי הכבד, העלולה להעיד על פגיעה כבדית.
אך לא תמיד ניתן להפסיק את הטיפול בתרופות, כאשר מתרחשות אותן תופעות לוואי. בקרב מטופלים שכבר עברו התקף לב, וכן בקרב סוכרתיים, נדרשת הפחתה גדולה ביותר בערכי הכולסטרול הרע, הפחתה עד לרמות שאינן פיזיולוגיות ולכן ניתן להגיע אליהן לרוב רק על ידי מינון גבוה מאוד של סטטינים. מינון זה עלול להחמיר באופן ישיר גם את תופעות הלוואי.
הבשורות הטובות הן כי ישנה דרך, עבור אותם מטופלים, לצמצם, ולעיתים אף להעלים לחלוטין, את אותן תופעות לוואי. המנגנון המעוכב בכבד, בהשראת תרופות אלו, אחראי גם לייצורו של קו-פקטור (חומר לא חלבוני שחייב להיות נוכח בכמות מתאימה כדי שהאנזים יוכל לפעול) חיוני לתהליכי ייצור האנרגיה בגופנו, קו-אנזים 10, כך שלעיתים רבות נטילת תרופות ממשפחת הסטטינים עלולה להיות מלווה גם בחולשת שרירים ניכרת. לכן, מומלץ לנוטלים תרופות מסוג זה לשלב גם קו-אנזים 10 במינון מתאים, על מנת לצמצם או להעלים לגמרי את תופעות הלוואי הבלתי נעימות.
- אומגה 3
חומצות שומן מסוג אומגה 3 ממקור דגי הים הצפוני נתגלו כבר בשנות השבעים והשמונים כגורם המקטין באופן ניכר את הסיכון למחלות לב וכלי דם בקרב האסקימואים. לימים זוהה גם המנגנון המדויק באמצעותו חומצות שומן אלה תורמות את תרומתן המגנה, באמצעות עיכוב תהליכי דלקת. כאמור, תהליכים דלקתיים הוכחו במובהק כנחוצים להיווצרותו של הרובד הטרשתי ולכן, על ידי עיכובם של תהליכים אלה מתעכב ייצורו של הרובד ובמידה מסוימת קטן הסיכון לשבירתו לרסיסים והפיכתו לתסחיף קטלני.
חומצות שומן מסוג אומגה 3 הן גם אחד הכלים היחידים המוכרים לנו כיום להפחתת רמות הטריגליצרידים בדם, גורם סיכון נוסף למחלות לב וכלי דם. בנוסף, לחומצות השומן מדגי הים הצפוני ישנה יעילות רבה במניעת הצמתת טסיות, העלולה לגרום בין היתר לפקקת וורידים עמוקה ובכך ולהחמיר את מצבם של חולים קרדיאליים או לגרום לאירועים מוחיים.
- ווטמינים מקבוצה B
רמות גבוהות של חומצת האמינו הומוציסטין בדם ניתן להפחית רק על ידי נטילת שילוב של מספר ויטמינים מקבוצת B, עליהם נמנים B12 ,B6 וחומצה פולית. לרפואה לא ידוע כיום על כל תרופה אחרת המעניקה תוצאות דומות.
בנוסף הפחתה של הכולסטרול הרע (LDL) והעלאת הכולסטרול הטוב (HDL) ניתן להשיג גם על ידי וויטמין וותיק, אשר היה אחד הכלים המרכזיים בהם השתמשה הרפואה בטרם פיתוחן של תרופות הסטטינים: הניאצין (B3). וויטמין זה, אשר זוהרו ירד לאור הצלחתן המרשימה של התרופות החדישות בהפחתת כולסטרול, אינו גורם לחולשת שרירים או לכל פגיעה כבדית, אך נטילתו עלולה להיות כרוכה בתופעת הסמקה, החולפת כעבור מספר דקות, שחומרתה משתנה בהתאם למינון ולזמן הנטילה.
מעניין לציין כי לאחרונה התגלה כי שילוב מינונים גבוהים של ניאצין, עד לשני גרם ביום, בקרב חולים הלוקים בטרשת עורקים, המתועדת באמצעות בדיקת MRI, הביאו לנסיגתו של רובד טרשתי קיים. בכך תועדה לראשונה נסיגתו של רובד מסוג זה.
- נוגדי חמצון
הכותב הוא רופא כללי, יועץ מומחה לתוספי תזונה ורפואה אסתטית