שתף קטע נבחר

 

5 שנים לפיגועים בלונדון; קמרון לא הגיע לטקס

חלק ממשפחות ההרוגים במתקפת הטרור הגדולה שאירעה במערך הרכבת התחתית של בירת בריטניה, זועמים על החלטת ראש הממשלה שלא להופיע לטקס וכן על ההחלטה שלא להפוך את 7 ביולי ליום זיכרון לאומי. בווסטמינסטר דוחים את הטענות: "חלק מהמשפחות ביקשו לקיים טקס פרטי ללא נוכחות פקידים

בריטניה מציינת היום (יום ד') 5 שנים למתקפת הטרור בלונדון, שבה נהרגו 52 בני אדם ומאות נפצעו. הפיגועים אירעו בזה אחר זה בשלוש תחנות אנדרגראונד ובאוטובוס, ונחשבים למתקפה הקשה ביותר שידעה בירת בריטניה מאז הופגזה על-ידי הנאצים במהלך מלחמת העולם השנייה.

 

המתקפה החלה סמוך לשעה 09:00 כשפיצוץ החריד את תחנת הרכבת "אלדגייט" (Aldgate). בעקבות כך, הושבת לחלוטין מערך הרכבת התחתית בלונדון - עורק החיים של הבירה הבריטית - ואזרחים רבים נתקעו בקרונות וברציפים. כעבור זמן קצר אירע פיצוץ נוסף בתחנת "אדג'וור רואד" (Edgware Road) ומיד לאחר מכן בתחנת הענק קינגס קרוס (King's Cross). במקביל, התפוצץ מחבל מתאבד באוטובוס דו-קומתי בכיכר ראסל. מאוחר יותר התברר שגם את הפיגועים בתחנות הרכבת ביצעו מחבלים מתאבדים.


אנדרטת ההנצחה בהייד פארק, היום (צילום: רויטרס) 

  

מתקפת הטרור בלונדון אירעה פחות מיממה אחרי שבריטניה זכתה באופן מפתיע באירוח אולמפיאדת 2012, והרסה את החגיגות בממלכה המאוחדת. גורמי הביטחון מסרו כי ארגון בשם "אל-קאעידה באירופה" לקח אחריות לפיגועים וכי אין להם קשר לזכייתה של בריטניה באירוח המשחקים.

 

ראש הממשלה, דיוויד קמרון, הופיע היום בפרלמנט הבריטי באירוע לציון מתקפת הטרור ואמר כי הפיגועים בלונדון היו "יום נוראי אך גם יום שישמש כסמל לאומץ ולגבורה של העם הבריטי". קמרון לא השתתף בטקסים הרשמיים לזכר ההרוגים, דבר שהוסיף לתסכול חלק מהמשפחות, שזועמות על ההחלטה שלא לקבוע את ה-7 ביולי כיום זיכרון לאומי. 

 

גרהאם פולקס, בנו של דיוויד פולקס, שנהרג בפיגוע בתחנת אדג'וור אמר כי יום השנה החמישי למתקפת הטרור הוא יום סימבולי וכי היעדרותם של קמרון ושל ראש העיר לונדון, בוריס ג'ונסון, מהטקס המרכזי - מאכזבת מאוד. גורמים בממשלת בריטניה דחו את הטענות ואמרו כי חלק ממשפחות ההרוגים פנו אל הרשויות בבקשה שלא ישלחו נציגים, על-מנת לאפשר להם התייחדות פרטית עם יקיריהן.

 

מאז המתקפה, שתפסה את שירותי הביטחון של בריטניה "עם המכנסיים למטה", שיפרה מאוד הממלכה את שיטות המעקב אחר חשודים בטרור ואת מערך ההתרעה שלה.

 בחודש ינואר הופיע בפרלמנט ראש ה-MI-5, ג'ונתן אוונס, ואמר כי המשטרה החשאית הבריטית עוקבת אחרי "מאות תיקים" וציין כי בבריטניה חיים כ-2,000 חשודים בטרור או בקשרים לארגוני טרור. אוונס ציין גם כי החמרת הענישה והפעילות נגד מעוזי אל-קאעידה בפקיסטן ובמקומות אחרים הביאו לירידה דרמטית במספר מזימות הטרור באי הבריטי. 

 

בשנה שעברה אמרו כמה חברי פרלמנט בבריטניה כי משטרת לונדון וגורמי הביטחון במדינה החמיצו ככל הנראה את האפשרות לזהות את אלה שעמדו מאחורי מתקפת הטרור. זאת, למרות שאחד המפגעים היה תחת מעקב של שירותי המודיעין מאז 2001 אך נזנח לטובת איומים אחרים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ביקורת מצד המשפחות
צילום: רויטרס
מניחים זרים בתחנת אלדגייט
צילום: רויטרס
קמרון. העדיף לנאום בפרלמנט
צילום: AP
מומלצים