ביהמ"ש בטורקיה: משאל העם על החוקה יתקיים
האופוזיציה החילונית עתרה לבית המשפט החוקתי באנקרה בבקשה לבטל את משאל העם שמתכוונת מפלגת השלטון לקיים על השינויים בחוקה. השופטים אמנם פסלו את הסעיף המאפשר לממשלה למנות שופטוים, אולם אישרו את קיום המשאל
בית המשפט החוקתי באנקרה הורה הערב (יום ד') לבטל כמה מסעיפי הרפורמה שמציעה מפלגת השלטון הטורקית בחוקה, אך אישר את יתר הסעיפים להצבעה במשאל עם - כך דיווחו אמצעי תקשורת במדינה. בין היתר בוטל הסעיף המעניק לממשלה יותר כוח במינוי שופטים ופרקליטים, דבר המותיר את הממשלה האיסלאמית עם חצי תאוותה בידה.
הרפורמה שמציעה מפלגת "הצדק והפיתוח" האיסלאמית כללה לפחות 27 סעיפים שאושרו בפרלמנט למרות התנגדות מפלגות האופוזיציה החילוניות. מטרתה של הרפורמה, בין היתר, היא לאפשר לראש ממשלה מכהן להתמודד על הנשיאות מבלי להתפטר, בניגוד לנהוג כעת.
הרפורמה, אם תאושר, אמורה לאפשר לראש הממשלה הנוכחי רג'פ טאיפ ארדואן להתמודד לנשיאות וגם לאפשר למפלגתו להקדים את הבחירות הכלליות. ואולם, סגן יו"ר מפלגת "הצדק והפיתוח", סואט קיליץ', דחה את ההערכות שהבחירות יוקדמו וטען כי החלטת בית המשפט בסוגיית השופטים חותרת תחת סמכות הפרלמנט.
הדיון על הרפורמה מעורר סערה במערכת הפוליטית הטורקית ובאחד הדיונים בפרלמנט אף הגיע לכדי החלפת מהלומות. שלושה מחוקקים - בהם שר המסחר וחבר במפלגה הכורדים - נפצעו בפניהם.
המפלגה האיסלאמית טוענת כי מדובר ברפורמה שתעמיק את הדמוקרטיה בטורקיה ותקרב אותה לעמידה בדרישות ההצטרפות לאיחוד האירופי, אך באופוזיציה טוענים כי מדובר בניסיון של האיסלאמים לשנות את מאזן הכוחות בטורקיה.
לטענת החילונים, אישור הרפורמה תביא דה-פקטו לסיומו של עידן בטורקיה, שבו הצבא נחשב לגוף העוצמתי ביותר ובעל סמכות להתערב בהחלטות פוליטיות באמצעות בתי המשפט. לדבריהם, אם ינצח ארדואן במשאל העם, יורחבו סמכויות הממשלה באופן מסוכן לאופיה החילוני של טורקיה.
ביטול הסמכות למנות שופטים ולכפות הדחת שופטים שעד-כה לא ניתן היה לפטרם, היא בהחלט הישג עבור האופוזיציה החילונית, אך נראה שהדבר יהיה רחוק מלספק אותה לאור ההחלטה על קיום המשאל עצמו.