נתניהו בניו יורק: "שיחות ישירות בקרוב מאוד"
בהופעה מול ראשי הארגונים היהודיים אמר ראש הממשלה: "אני רוצה שהשיחות עם הפלסטינים יתחילו מיד". קודם לכן נועד עם מזכ"ל האו"ם והדגיש כי כל הסדר יצטרך להבטיח שלא יירו טילים ורקטות לישראל. השניים דנו גם במשט ובהחלטה 1701
"אני רוצה שהשיחות עם הפלסטינים יתחילו מיד. אני חושב שהשיחות הישירות יתחילו בקרוב מאוד", אמר הלילה (ה') ראש הממשלה בנימין נתניהו, בהופעה בפני ועידת הנשיאים של הארגונים היהודיים בניו יורק. קודם לכן נועד עם מזכ"ל האו"ם, שהביע את תמיכתו במעבר לשיחות ישירות בין ישראל לרשות הפלסטינית.
בפגישת השניים נדונה גם התקרית הקשה במשט הטורקי לעזה, נתניהו ניסה לשכנע את באן לעכב את החלטתו על מינוי פאנל בינלאומי שיבחן את החקירות שמנהלות ישראל וטורקיה על התקרית. בקשה דומה הפנה למזכ"ל שר הביטחון, אהוד ברק, בפגישתם לפני שבועיים, והבטיח שירושלים עומדת לשנות את מדיניותה בנושא הסגר. בפגישה אמש הציג נתניהו לבאן את הצעדים החדשים.
המזכ"ל הודה לראש הממשלה על ההקלות האזרחיות בעזה. ראש הממשלה הודה למארחו על מנהיגותו וידידותו ואמר שהציבור הישראלי מוכן לקחת סיכונים למען השלום. עם זאת, הדגיש נתניהו, כל הסדר עתידי יצטרך להבטיח שלא יירו טילים ורקטות לשטח ישראל, כפי שקרה אחרי שפינינו את עזה ולבנון. בהמשך דנו השניים גם ביישום החלטה 1701 של האו"ם, בסיומה של מלחמת לבנון השנייה, כשברקע העימותים האחרונים בין אנשי חיזבאללה לכוחות יוניפי"ל.
השחקן מספר אחד. נתניהו מקבל חולצה של "ניו יורק ניקס" (צילום: רויטרס)
לפני הפגישה באו"ם נועד נתניהו עם שר ההגנה של ארצות-הברית, רוברט גייטס, ובפגישה עלה החשש הישראלי ממצב המזרח התיכון ביום שאחרי נסיגת האמריקנים מעיראק. נתניהו הביע דאגה מכך שיציאת הכוחות מעיראק, יחד עם מגמת ההתחזקות האיראנית, עלולים להוליד "חזית מזרחית" חדשה נגד ישראל.
בפגישה נידונו, בהמשך לאותו הנושא, גם יכולתיו של צה"ל להיערך למצב מסוג זה. עוד שוחחו גייטס ונתניהו על סידורי הביטחון שיינתנו לישראל במסגרת הסדר קבע עם הפלסטינים, וכן דרכים למנוע חדירת רקטות, טילים ונשק אחר לשטח המדינה הפלסטינית העתידית.
בהמשך הביקור, לראש הממשלה נתניהו מתוכננת סדרת ראיונות ברשתות הטלוויזיה המובילות בארצות-הברית.
בפגישה שערך עם נתניהו הבהיר הנשיא אובמה, בנוכחות השגרירה באו"ם סוזן רייס, כי במקרה שבמועצת הביטחון ינסו להעביר החלטה על הקמת ועדת חקירה למשט לעזה - ארצות הברית תשתמש בזכות הווטו שלה. יש לציין כי לאמריקנים אין יכולת להטיל וטו בגופים כגון העצרת הכללית של האו"ם ומועצת זכויות האדם בז'נבה. נשיא העצרת, שגריר לוב עלי טראקי, ניסה לקבוע דיון על אירועי המשט, אך לא הצליח לגייס מומחים.
תגובה פלסטינית צוננת
בינתיים, נראה כי הרוח החיובית שמנשבת בקרב המשלחת הישראלית לאחר הפגישה עם הנשיא אובמה התקבלה באופן צונן ביותר ברשות הפלסטינית ובקרב ממשלת חמאס בעזה. מחזיק תיק המו"מ באש"ף, ד"ר סאיב עריקאת, אמר כי לא תהיה חזרה למו"מ ללא הקפאה מוחלטת של ההתנחלויות.
עריקאת אמר עוד כי המעבר לשיחות הישירות נמצא בידי ראש הממשלה
נתניהו: "ברגע שהוא יסכים להפסקה מוחלטת של כל הפעילות בהתנחלויות ובכלל זה בירושלים וחידוש השיחות על סוגיות הקבע מהנקודה שבה נפסקו מול אולמרט - ניתן לעבור לשיחות הישירות".
דובר החמאס, ד"ר סמי אבו זוהרי, אמר כי בעקבות פגישת אובמה נתניהו הוכח כי אין כל סיכוי לשינוי במדיניות האמריקנית, נוכח המשך התמיכה האמריקנית בישראל. "החזרה למו"מ עם הכיבוש תהיה פשע לאומי ותעניק כיסוי לאויב להמשיך בפשעיו נגד העם הפלסטיני ומקומותיו הקדושים", הזהיר אבו זוהרי.