שתף קטע נבחר
 

החברה לאיתור והשבת נכסי נספי שואה תולאם

מאז שהוקמה החברה ב-2006 כמלכ"ר התגלו בה אי־סדרים, אך מכיוון שהיא איננה חברה ממשלתית, המדינה מתקשה לפקח על הנעשה בה. בקרוב תדון הממשלה בשינוי מעמדה

החברה לאיתור והשבת נכסי נספי שואה תהפוך לחברה ממשלתית, כדי להדק את הפיקוח עליה - כך נודע ל"כלכליסט". הדבר יעלה להצבעה באחת מישיבות הממשלה הקרובות. החברה הוקמה במתכונת של מוסד ללא כוונת רווח (מלכ"ר), אלא שאף כי מדובר בחברה שמניותיה מוחזקות על ידי המדינה, היא אינה חברת ממשלתית ואינה כפופה לרשות החברות, לביקורת של משרד האוצר או לכל משרד ממשלתי אחר.

 

 

בשנה האחרונה נחשפו כמה מחדלים בדרך ההתנהלות של החברה, ובהם מחדלים בהקצאת הכספים, מינוי מקורבים והעסקת יועצים. כמה תלונות בעניין אף הגיעו למשרד ראש הממשלה ולמשרד האוצר. אחד הליקויים שנחשפו נגע לעבודות אדריכליות שבוצעו במשרדי החברה על ידי חברה ששייכת לבנו של מנכ"ל החברה, תא"ל במיל' צבי קנור. את הליקויים חשף המבקר הפנימי של החברה רו"ח גלי גנה. על רקע זה צפויה הממשלה לדון בשינוי המבנה הסטטוטורי של החברה ובתיקון החוק, כך שהחברה לא תהיה עוד מלכ"ר, כי אם חברה ממשלתית הכפופה לביקורת הדוקה יותר.  

 

בסוף 2006, לאחר שהכנסת חוקקה את "חוק הנכסים של נספי השואה", הקימה הממשלה את החברה כדי שזאת תאתר יורשים של קורבנות השואה שהחזיקו ברשותם נכס בישראל טרם מלחמת העולם השנייה, ותשיב להם את רכושם לפי שוויו הריאלי. החברה פעלה מאז לאיתור נכסים וקורבנות.

 

לפני כשנה הודיעה החברה כי איתרה קרקעות בשווי של כחצי מיליארד שקל, שנרכשו ערב מלחמת העולם השנייה בידי יהודים שנספו בשואה לאחר מכן. בחברה אמרו כי ספק אם אפשר להשיב את הקרקעות לידי יורשי הרוכשים המקוריים, מאחר שהנכסים החליפו כמה בעלים בנסיבות לא ידועות לאחר המלחמה.  

 

על פי דיווחי החברה, עד סוף 2009 הגיעו אליה כמעט 5,000 פניות, אולם רק ב־475 מקרים הוחלט להשיב את הנכסים למבקשים. בדו"ח החברה משנת 2008, שמופיע באתר האינטרנט שלה, נכתב כי החברה מנהלת ניירות ערך בשווי של כ-200 מיליון שקל, וכן כי ברשותה 170 מיליון שקל מכספי הנספים, שהוחזקו על ידי האפוטרופוס הכללי, ועשרות דירות ומגרשים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יום השואה באושוויץ
צילום: AP
מומלצים