שתף קטע נבחר

 

אובמה: אם אירופה לא תושיט יד, טורקיה תתרחק

הנשיא האמריקני הזהיר את עמיתיו בצד השני של האוקיאנוס האטלנטי כי אם העם הטורקי לא "ירגיש שהוא חלק מהמשפחה האירופית, זה טבעי שיחפשו בריתות במקומות אחרים"

נשיא ארצות הברית סבור שטורקיה עלולה לכרות בריתות מחוץ למערב אם האיחוד האירופי ימשיך לגרור את רגליו בקבלתה לגוש המדינות. ברק אובמה אמר בראיון שפורסם היום (ה') כי פרנסי האיחוד ינהגו בחוכמה אם יאפשרו לאנקרה לקבל חברות מלאה.

 

בראיון לעיתון האיטלקי "קוריירה דלה סרה" דן אובמה במתיחות שהתגלעה בין אנקרה למערב בתקופה האחרונה. "אני מכיר בעובדה שזה מצית רגשות עזים באירופה. אני לא חושב שההתקדמת האיטית או שהרתיעה האירופית הן הגורמים העיקריים או היחידים לכמה מהשינויים שבהם הבחנו לאחרונה בגישתה של טורקיה".

 

עם זאת, הוא טען שעמיתיו במערב יכולים להשפיע בהתנהגותם על דעת הקהל במדינה המוסלמית. "זה ימלא תפקיד בלתי נמנע בגיבוש הדרך שבה

העם טורקי רואה את אירופה. אם הם לא ירגישו שהם חלק מהמשפחה האירופית, זה אך טבעי שהם יחפשו בריתות במקומות אחרים".

 

הממשלות החילוניות ששלטו בטורקיה לאורך השנים חששו לרקום בריתות עם מדינות מוסלמיות שכנות, ובמלחמה הקרה ניצבו לצד המערב באופן חד-משמעי. אולם מאז עלייתה לשלטון של הממשלה האיסלאמית בראשות רג'פ טאיפ ארדואן פועלת טורקיה להדק את הקשרים עם איראן, סוריה ושאר המזרח התיכון - על חשבון הקשרים החמים עם ישראל.

 

עמדה בוטה נשמעה באחרונה מפי שר ההגנה האמריקני, רוברט גייטס, שהאשים את האיחוד האירופי בהתרחקות טורקיה מהמערב. "באופן אישי אני חושב שאם יש אמת בטענה שטורקיה פונה מזרחה, הסיבה לכך, לדעתי, נעוצה גם בכך

שהיא נדחפה ונדחפה על ידי כמה גורמים באירופה המסרבים להעניק לטורקיה את הקשר האורגני למערב שבו חפצה טורקיה", אמר גייטס.

 

טורקיה פעלה במשך עשרות שנים להתקרב לאירופה, והמגעים להצטרפות לאיחוד האירופי נפתחו באופן רשמי בשנת 2005. אולם המשא ומתן התעכב שוב ושוב בשל דרישתן של כמה מהמדינות שאנקרה תקבל חברוּת חלקית בלבד. מפלגות הימין באירופה חוששות מהקשיים שעלולים להתעורר בשל שילוב מדינה מוסלמית בגוש 27 המדינות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פסימי. אובמה
צילום: AP
פונה מזרחה. ארדואן עם אסד
צילום: AP
מומלצים