עסקת הריגול: רוסיה וארה"ב גירשו את הסוכנים
אחרי שעשרת הסוכנים הרוסים שנעצרו בארה"ב הודו במיוחס להם וגורשו מתחומיה, נדרשו 4 מרגלים שנכלאו ברוסיה לעשות את אותו הדבר - ואז קיבלו חנינה. גורם אמריקני ניצל את ההזדמנות להבהיר: מעצר הסוכנים - אזהרה לשאר הממשלות
העסקה הגדולה ביותר מאז המלחמה הקרה : עשרת החשודים במעורבות ברשת הריגול הרוסית הובאו אמש (ה') לבית המשפט בניו יורק, שם הודו באחד מסעיפי האישום נגדם, כחלק מעסקת חילופי המרגלים שנרקמה בין וושינגטון למוסקבה. אחרי שמסרו את ההודאה, שופט הורה רשמית על גירושם, והם צפויים לעזוב את ארצות הברית בשעות הקרובות.
שעה קלה אחרי ההודעה על גירוש עשרת הסוכנים, הודיע כצפוי הקרמלין כי נשיא רוסיה, דמיטרי מדבדב, חתם על חנינה לארבעה מרגלים שישוחררו בתמורה, אחרי שהודו באשמה. גורם אמריקני רשמי אמר הלילה כי ארבעת האסירים הוחזקו ב"תנאים קשים בצורה יוצאת דופן", והדגיש כי מעצר עשרת הסוכנים בארה"ב חייב לשמש אזהרה לממשלות אחרות בעולם.
פרשת המרגלים מרוסיה - כל העדכונים ב-ynet
- עסקת המרגלים: רוסיה העבירה מרגל לוינה
- המרגל: תייר שביקר בעבר במוסקבה
- מדבדב לאובמה: היחסים לא ייפגעו
- "המרגלת הלוהטת" התרועעה עם ישראלי?
- FBI עקב אחר רשת הריגול במשך עשור
הפרשה התפוצצה בשבוע שעבר, כשעשרת הסוכנים הרוסים נעצרו על-ידי הבולשת הפדרלית של ארה"ב בתום חקירה שנמשכה שנים. בארה"ב טענו כי הם היו חלק מרשת ריגול שפעלה לחדור לתפקידי מפתח ולאסוף מידע עבור מוסקבה. חשוד נוסף נעצר בקפריסין, שוחרר בערבות ונעלם. אתמול דווח לראשונה שנציגי שתי המדינות פועלים לגבש רשימה של מרגלים שכלואים ברוסיה וישוחררו בתמורה לעצורים בארה"ב.
לפי הדיווחים, בבית המשפט בניו-יורק דיברו אמש חלק מהנאשמים במבטא רוסי כבד, לעתים באנגלית רצוצה, על אף ששהו בארה"ב במשך שנים.
קבלת פנים צנועה בשדה התעופה
עם ההודעה על החנינה שהעניקה בעצמה לארבעת המרגלים מסרה רוסיה רשמית גם את שמות הארבעה, כולם אזרחיה: אלכסנדר זפורוז'סקי, גנדי וסילנקו, סרגיי סקריפל ואיגור סוטיאגין. בימים האחרונים דווח כי סקריפל הוא קצין לשעבר במודיעין הצבאי הרוסי וזפורוז'סקי הוא איש המודיעין הזר הרוסי.
לפי הדיווחים, סוטיאגין כבר שוחרר מרוסיה והועבר לאוסטריה. הוא מומחה לטכנולוגיית נשק גרעיני, והורשע באשמת ריגול
ב-2004, אז נשלח ל-15 שנות מאסר בפועל. כתב האישום ברוסיה ייחס לו מסירת מידע צבאי מסווג לחברה בריטית. לטענת התביעה במוסקבה, החברה למעשה פעלה בשליחות סוכנות הביון המרכזית של ארה"ב (CIA).
בהודעת משרד החוץ הרוסי הלילה נמסר כי עסקת החילופים מתבצעת למען "שיפור הקשרים בין ארה"ב לרוסיה, וכדי לתת להם דינמיקות חדשות". עשרת הסוכנים הרוסים שישובו לארצם, אגב, לא צפויים לזכות לקבלת פנים של גיבורים ברוסיה, משום שסביר להניח שהקרמלין יבקש להשכיח במהרה את האירוע המביך ולהימנע מגרימת נזק נוסף ליחסים עם וושינגטון.