בכיר מדיני: הסכם תוך שנה? 13 שנה לא הספיקו
נתניהו אמר בניו-יורק כי מבחינתו אפשר להגיע להסכם שלום כבר ב-2011, אבל בירושלים הסקפטיות שולטת. "אולמרט משך את המו"מ 3 שנים והשיחות אחרי אוסלו ארכו 13 שנה. לא ברור על מה מבוססת הערכת ראש הממשלה", אמר בכיר מדיני
לוח זמנים צפוף? במערכת המדינית שנותרה בירושלים לא מאמינים כי ניתן להגיע להסכם שלום תוך שנה. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, אמר בתשובה לשאלה כי מבחינתו אפשר להגיע להסכם עם הפלסטינים כבר ב-2011, אבל בכיר מדיני שהיה שותף למשאים ומתנים הקודמים סבור כי הסיכוי לכך נמוך.
"אולמרט משך את המשא ומתן שלוש שנים. לפני כן, במשך 13 שנים דיברו עם הפלסטינים מאז אוסלו, ולא הגיעו להסכם. לא ברור על מה מבסס ראש הממשלה את הערכתו, אולי על הרצון לרצות את ארצות-הברית על קבלת הפנים שקיבל בוושינגטון מהנשיא אובמה", אמר הבכיר בעקבות דברי נתניהו בניו-יורק.
בתוך שבועות אחדים יחל כנראה המשא ומתן הישיר בין נתניהו לאבו-מאזן. הנשיא הפלסטיני ירצה כנראה להתחיל מהמקום בו סיים עם אולמרט - נכונות לפשרה טריטוריאלית נרחבת שכוללת כ-94 אחוזים מהשטח, עם חילופי שטחים בנגב המערבי והבקעה, נכונות לפשרה בירושלים ואפילו החזרת כמה אלפי פליטים כמחווה.
נתניהו, מאידך, רוצה מדינה פלסטינית מפורזת, פתרון לעזה ונוכחות צה"לית בבקעת הירדן. "מנקודת פתיחה כזאת לא ברור על מה מבסס ראש הממשלה את ההערכה שניתן להגיע להסכם שלום בתוך שנה, אלא אם הוא רוצה לרצות את מארחיו", אמר מדינאי סקפטי בירושלים.
במכון לקשרי חוץ בניו יורק ענה נתניהו לשאלה האם אפשר להגיע להסכם שלום תוך שנה, והשיב: "אם זה תלוי בי - כן. אני לא יכול לדבר בשמו של אבו מאזן. זה צריך לעמוד במבחן בזמן אמת. כדי לשנות את המציאות צריך להביא חבילה שיש בה בטחון ותחושה של תקווה לשני העמים. אני מקווה שאבו מאזן יקבל את אותה החלטה. הוא מנהיג פלסטיני חשוב ואני מקווה שיחד עם אובמה נבצע את המשימה".
שרת החוץ לשעבר, ציפי לבני, ניהלה שיחות אינטנסיביות עם אבו-עלא במשך חודשים ארוכים. מדובר באותו משא ומתן פרטני שיצטרך נתניהו לנהל על הגבולות, הפליטים וסוגיית הביטחון. משא ומתן זה לא נסתיים בהצלחה כזכור, ואצל לבני ואולמרט היתה נכונות גבוהה לפשרות.
הקואליציה של נתניהו, ובה בכירי השביעייה, צפויה לעכב את תהליך המשא ומתן. ארבעה משבעת השרים - ליברמן, יעלון, ישי ובגין - אינם מאמינים בפריצת דרך. הם ודאי אינם תומכים בעוד מחוות ישראליות. ארבעתם, ולא מן הנמנע שגם ראש הממשלה עצמו, סבורים כי הם מחויבים לסיום ההקפאה בספטמבר הקרוב. במערכת המדינית בירושלים אומרים כי הבנייה בשטחים תעכב, שלא לומר תטרפד, את המשא ומתן הישיר.