שביתת עיתונים באיטליה: "ברלוסקוני סותם פיות"
העיתונים לא מתפרסמים היום במחאה על חוק שאמור להקשות על האזנות סתר ופרסומן. "זו לא דמוקרטיה", טען רה"מ בעקבות ריבוי הציתותים, אבל גם החוקרים והשופטים נגד
החדשות היום באיטליה הן שאין חדשות. רוב העיתונים בארץ המגף לא מתפרסמים היום (ו'), וגם אתרי אינטרנט ורשתות רדיו וטלוויזיה מתוכננים להצטרף לשביתה - שהוכרזה במחאה על הצעת החוק של הממשלה בראשותו של סילביו ברלוסקוני, שאמורה להגן על הפרטיות, אך גם תקשה מאוד על חקירות אישי ציבור.
"חוק סתימת הפיות", מכנים העיתונאים את ההצעה, שלפיה תוגבל יכולתם של חוקרים ותובעים לבצע האזנות סתר, וייאסר על התקשורת לפרסם תמלילים שלהן. שוטרים יידרשו לאישור מיוחד משלושה שופטים.
תוקפם של צווי ציתות יפוג אחרי 75 ימים, ויידרש חידושם כל שלושה ימים. עיתונאי שיפרת את החוק יוכל אף להיכלא לחודש ולשלם קנס של עד 464 אלף אירו.
ברלוסקוני, שכהונתו לוותה באינספור סקנדלים - רבים מהם קשורים לסקס - היה חשוד בכמה מקרי שחיתות. כעת הוא מציג עצמו כמגן הדמוקרטיה. "מרגלים אחרי כולנו!", הוא אמר לאחרונה. "אנחנו מבינים שזו לא מדינה מתורבתת, שזו לא דמוקרטיה? אי אפשר לסבול את זה יותר".
גם צופים מהצד יבחינו שיש משהו בדבריו. איטליה מוצפת בהאזנות, שתוצאותיהן מתפרסמות חדשות לבקרים בעיתונים הסנסציוניים - לעתים בלי קשר לחקירות פליליות. אחת מהן הייתה של צעירה שטענה ששכבה עם ראש הממשלה.
סתימת פיות בצבעי הלאום. מה מסתירים מהאיטלקים? (צילום: AP)
לפי נתונים שהציג שר המשפטים, שניסח את הצעת החוק, כל שנה מאושרות יותר מ-100 אלף האזמנות סתר. זאת בהשוואה ל-20 אלף בצרפת, 5,500 בריטניה ו-1,700 בארצות הברית.
"אזרחים יחמיצו הרבה מהחדשות"
ארגונים אחרים טוענים שהנתונים מופרזים. איגוד השופטים החוקרים באיטליה אף תקף את הצעת החוק וטען ש"המאבק בפשע יהיה קשה הרבה יותר, ומערכת אכיפת החוק תוצף בבקשות ביורוקרטיות שתהפוך את עבודתה לכמעט בלתי אפשרית".
החוק המוצע לא יחול על חקירות מאפיה וטרור, אך במשטרה מציינים שיקשה מאוד על חקירות חשדות להלבנת כספים וסחר בסמים, שבמקרים רבים מובילים לפשע המאורגן.
לדברי נשיא איגוד העיתונאים, רוברטו נטאלה, "מטרתו האמיתית של החוק היא למנוע פרסומים על חקירות שיש להן השפעה פוליטית רבה, כאלו שיכולות לגום למבוכה - וכבר עשו זאת". גם ארגונים בינלאומיים, בהם "עיתונאים ללא גבולות", הצטרף למבקרים וכינה את ההצעה "רודנית".
הצעת החוק עדיין במחלוקת גם בתוך ממשלתו של ברלוסקוני, ותעלה לדיונים נוספים בפרלמנט בסוף החודש. אבל נטאלה כבר מזהיר, שאם היא תעבור - "אזרחים איטלקים יחמיצו הרבה מהחדשות". ליום אחד, זה כבר קרה.