בהריון ואין מזגן? תרגלי יוגה
החום הלח של יולי-אוגוסט יכול להיות סיוט לא קטן לכל אחד, אבל אם את בחודש מתקדם של ההריון - זה יכול להיות כמעט בלתי אפשרי. ציפי מונט, מורה ליוגה בהריון, נותנת לכן כמה עצות פשוטות להתרעננות
חם, חם נורא, הבטן כבדה, הרגליים מתנפחות, הזיעה, העייפות. לא קל להיות בהריון בקיץ הישראלי. "הישארי ליד המזגן", אומרים לך. קל לומר. זה נחמד, מפתה במיוחד, אבל מה קורה עד המזגן במשרד, עד המזגן באוטו ואולי צריך להגיע לאוטובוס או לרכבת? ומה עם הקניות? ויש ילד קצת יותר גדול, שצריך להקפיץ מפה לשם. מה שאת צריכה עכשיו זה תרגול יוגה.
מה ליוגה ולחום המהביל? ליוגה, שיטה שפותחה לפני 3000 שנה בהודו, על ידי ה"רישים" (ה"רואים"), יש הרבה מה להציע בתקופת ההריון, במיוחד בימים החמים.
ה"רישים", תארו לכם, ישבו תחת עץ הנים והקדישו זמן ארוך מחייהם להתבוננות בתופעות הטבע, לטבע האדם, למה שהתחולל בנפשם ובגופם. נשמע פסטורלי? מה דעתכם על דרום הודו בעונת החום? משהו בסביבות אפריל. אבק, חום, 42 מעלות בצל, במידה ויש צל, 80 אחוז לחות ו... אין מזגן. הזיעה ניגרת במורד הגב, עד התחתונים, על הזיעה שניגרה לפני רבע שעה במורד הגב עד התחתונים. וכשאת יוצאת מהמקלחת היא, הזיעה, ממשיכה לזרום המורד הגב.
עיקרון בסיסי ביוגה מדבר על חשיבות התאמת התרגול לזמן, למצב המתרגל ולתנאים הסביבתיים. במסורת הוודית דיוק ההתאמה חשוב ביותר ומי שיודע בדיוק מה מתאים לכל אדם הוא האדם עצמו.
תרגול יוגה כשלעצמו הוא ההבנה שיש צורך בקבלת הנתונים העכשוויים החיצוניים והפנימיים. התבוננות ובדיקה של מה מתאים לי כרגע, במצבי הנוכחי, הוא לב תרגול היוגה הנכון. אז הנה מספר טיפים מעולם היוגה להקלה על עומס החום:
מים
אחד הדברים המומלצים ביוגה בתקופת ההריון ובלידה הוא השימוש במים. חשוב לשתות מספיק (אבל לא להעמיס מדי על המערכת) כי מחסור בנוזלים יכול להביא להתייבשות הגורמת לצירים, כך שאם היום חם במיוחד, לגמי כוס מים ועוד אחת. אם יש צירים לא ממש חזקים, נוחי. אם הצירים לא נרגעים - לכי להיבדק.
זה אולי נשמע טריוויאלי, אבל כדאי לשים לב. עוד כוס מים ועוד לגימה וחסכת לעצמך כמה שעות במיון. וכמה מפתיע לשמוע שבמוצאי יום כיפור או מוצאי ט' באב יש הרבה לידות?
נשימה מקררת
ביוגה מתרגלים תרגילי נשימה רבים. בהריון מומלץ בתקופה החמה לנשום נשימות מקררות. הלשון שלנו הינה איבר המווסת חום. תסתכלו על הכלבים בחום.
נשימת "שיטלי":
שבי או שיכבי בצורה נוחה ורפויה. חרצי מעט את הלשון וקפלי אותה לצורה יו. אם את לא יכולה לקפל אותה פשוט נגעי בעדינות עם הלשון בקדמת החיך העליון. עכשיו, קחי נשימה עמוקה דרך הלשון. הרגישי את הלשון המתקררת ואת האוויר החודר קר לגופך. בנשיפה השמיעי צליל א-א-א ארוך ועדין, כשהפה מעט פתוח. מספר נשימות כאלה עם עצירות נשימה קצרות בין שאיפה, הכנסת האויר והוצאתו, יכולות להקל מאוד על עומס החום הפנימי.
ואם אין מזגן - לכי לבריכה או לים
לשחיה יתרונות רבים מאוד כשהעובר גדל ברחם. משקלך גדל ומתווסף עומס על עמוד השדרה. כדאי לנסות להפחית עומסים. לכי לבריכה או לים (כמובן שצריך לשים לך שהבריכה תחת פיקוח ונקייה, עד כמה שהדבר ניתן לבדיקה).
צפה במים: ציפה על המים מנטרלת חלקית את המשקל וגופך יודה לך על המנוחה הזמנית. שחיית חתירה (מומלצת) או חזה, הינה פעילות המגבירה את חילוף החומרים ואת פעימות הלב באופן המתון והזורם ביותר. חילוף החומרים ברגליים, הזרמת דם והחזר ורידי טוב ברגליים, יכול להקל על בצקות, ורידים וכמובן על עומס המשקל שנושאות הרגליים במהלך היום.
שחית גב או חתירה גם משחררת עומסים מהגב התחתון. כאבים בגב התחתון נובעים משינויים בעמוד השידרה, הנובעים מהבטן הגדלה ומההורמונים. גדילת העקומה המותנית גורמת ללחץ בין החוליות המותניות. בשחיית גב או חתירה אנחנו מנטרלות מעט את השקע הזה בגב התחתון. שימי לב, אם את לא יודעת לשחות גב או חתירה ואת שוחה חזה, השתדלי מאוד לשמור בכל זאת על גב תחתון ישר. זאת אומרת, לא להגדיל את השקע המותני בגב. זה מצריך עבודת מודעות גדולה בשחיה, אבל ביוגה זה הענין: המודעות.
נשימות במים: נושא הנשימות בהריון ובלידה ידוע ומדובר ומתורגל בכל תרגול יוגה ובכל קורס הכנה ללידה. הנשימה תוך כדי שחיה הינה עמוקה יותר והדגש הוא על הנשיפה. כאשר מרוקנים את כל האוויר מהריאות, קיימת הזדמנות פז לאוויר טרי רב חדש לרענן אותנו, לשפר את משק החמצן בגופנו ולשפר את תחושתנו ותחושת העובר.
בנשיפה - הוצאת האויר - הסרעפת עולה כלפי מעלה כך שאברי הבטן הפנימיים הנמצאים במצב דחוס רוב תקופת ההריון בגלל הרחם הגדל, מתרווחים מעט ומשתפר תיפקודם. כאשר נושמים בתשומת לב וזה הדבר שקורה באופן טבעי בשחיה מתונה, גלי המוח נרגעים ויכולתנו להתרכז ולהישאר בנינוחות גדלה.
נשימה תורמת גם לזיכרון! טוב, ברור שהזיכרון ברח לנו בהריון (מה, לא מצאת את עצמך נוסעת באוטומט שלך ל... ביתך הישן, זה שעזבת לפני חמש שנים?). כל שבב ובדל אנרגיה בגופנו מופנה לעובר, כך שהזיכרון יישאר בצד עד שיחזור. ובכל זאת, כדי שלא נהיה ממש סניליות, שליטה על הנשימה גורמת ולו במעט לשיפור הזיכרון בהריון.
כדי לשכנע אתכן שממש כדאי לתרגל נשימות בכלל ובשחיה בפרט, נזכיר לכן שבקורס ההכנה ללידה דיברו על הנשימה בלידה. יש חשיבות גדולה מאוד לשליטה וריכוז בנשימות בזמן הלידה. נשימות עוזרות מאוד בשיכוך הכאב בזמן הצירים, אבל צריך לתרגל את זה. נשימות עמוקות ובעיקר נשיפות ארוכות, שוב, בגלל הטעמים שהזכרנו, מסייעות מאוד להרפיה ולריכוז ולהגברת אספקת החמצן, הכה קריטית בלידה. תרגול נשימות בבריכה, בתוך מים, הינו דרך מאוד נעימה ומרגיעה. ותוך כדי תרגול נשימה ושחיה גם תרגלת לקראת הלידה.
- ציפי מונט
, מורה ליוגה להריון. דולה - מלווה בהריון ובלידה.