התקבצויות מרהיבות במערכת השמש
לילות הקיץ החמים הם הזדמנות מצוינת להפנות מבט לשמיים ולצפות בהתקבצויות המיוחדות שיראו השבוע במערכת השמש. הירח הנולד יפגוש את נוגה ורגולוס, וגם תחנת החלל מוסרת לכם דרישת שלום חמה
השבוע יעמוד בסימן התקבצויות במערכת השמש, שייראו בשעות הערב. ביום ראשון, 11 ביולי, הירח
יהיה במולדו. ב-12 ביולי, לאחר השקיעה, יימצא הסהר הדקיק של הירח 5 מעלות דרומית מערבית לכוכב חמה, שזה עתה הפך לכוכב ערב.
במצב זה פחות מיממה עברה מאז שהירח היה במולד ולכן קשה מאוד, אם כי עדיין אפשרי למי שממש יתאמץ, לראות את הירח. כדי לראות אותו בכל זאת יש לדעת בדיוק היכן הוא ממוקם ולסרוק את השמים מעל האופק המערבי עם משקפת ובתנאי שהאופק נקי לחלוטין מאובך ועננים.
למחרת היום, הירח יתמלא קמעה וימצא כ- 10 מעלות דרומית מזרחית לכוכב חמה. כעת קל יותר להבחין בחרמש הירח וממנו לנוע לכיוון צפון מערב כדי לנסות ולאתר את כוכב חמה. המעבר הקרוב ביו השניים יחול בחצות שבין ה-12 ל-13 ביולי, אלא שאז שני הגופים ימצאו מתחת לאופק עבור צופה בישראל.
הירח ימשיך במסעו על פני גלגל המזלות ובשעות הערב של ה-14 ביולי תראה התקבצות משולשת, מרהיבה מעל האופק המערבי כאשר הירח, נוגה ורגולוס (הכוכב הבהיר בקבוצת אריה) ייצרו משולש שווה צלעות, שהירח הוא קודקודו הדרומי ונוגה קודקודו המזרחי. אורכה של כל צלע הוא כ-6 מעלות.
מסעות הירח
הירח ממשיך בתנועתו בשמים ולמחרת היום ב-15 ביולי הוא יוצר משולש שווה שוקיים גדול, שהירח הוא קודקודו הדרומי, נוגה קודקודו המערבי ומאדים קודקודו המזרחי.
למחרת היום, ב-16 בחודש, הירח ינוע מזרחה ויוצר משולש שווה שוקיים וישר זווית, קטן יותר מהמשולש שנוצר יממה קודם לכן, בין הירח, מאדים ושבתאי, כאשר מאדים הוא הקודקוד המערבי ושבתאי – המזרחי.
אגב, בתאריך זה יימצא האסטרואיד ווסטה, הרביעי במספר שהתגלה, בדיוק 6 מעלות צפונית למאדים. ווסטה הוא אסטרואיד בהיר יחסית ואפשר לראותו במשקפת שדה. ווסטה התגלה בשנת 1807 על ידי אולברס והוא מקיף את השמש אחת ל-1325.8 ימים במסלול כמעט מעגלי.
כעת הוא מצוי במרחק של 300 מיליון ק"מ מכדור הארץ ונע מזרחה מקבוצת אריה אל קבוצת בתולה. ווסטה הוא בין האסטרואידים הגדולים וקוטרו נאמד בכ-500 ק"מ, אם כי עדיין זעיר ביחס לגודלם של כוכבי הלכת ואפילו ביחס לירח שלנו. לכן, גם בטלסקופים גדולים הוא לא ייראה יותר מאשר נקודת אור הנעה בינות לכוכבי השבת.
מעברים בהירים של תחנת החלל בשמי ישראל
השבוע ייראו כמה מעברים בהירים של תחנת החלל:המעבר הראשון ייראה ביום שלישי 13 ביולי. התחנה תעלה מעל האופק הצפון-מערבי בשעה 21:28:35, תחצה את כל קבוצת הדובה הגדולה ותעלם בצל כדור הארץ בשעה 21:33:18, כמעט בזניט.
למחרת, ב-14 ביולי, יחולו שני מעברים: הראשון יתחיל בשעה 20:19 כשתחנת החלל תעלה מעל האופק הצפון-צפון מערבי ותנוע סמוך לאופק הצפון מזרחי, עד שתעלם בצל כדור הארץ בשעה 20:27.
פחות משעתיים לאחר מכן, יחול מעבר נוסף, ועל אף שהוא יהיה חיוור יותר מקודמו הוא יהיה מעניין יותר, כיוון שבמהלכו תחלוף תחנת החלל בין כוכב הלכת מאדים ושבתאי. החללית תתעה מעל האופק המערבי-צפון-מערבי בשעה 21:55, תחלוף כמה מעלות דרומית לנוגה הסמוך מאוד לאופק בשעה 21:57, ותעלם בצל כדור הארץ בשעה 21:58:36 מעט מזרחית לשבתאי.
המעבר הבולט האחרון לשבוע זה ייראה ב-15 ביולי, כאשר החללית תעלה מעל האופק הצפון-מערבי בשעה 20:45:52, תחצה את קבוצת רועה הדובים ותעלם בצל כדור הארץ בשעה 20:52:22.
מפת כוכבים מסתובבת להורדה ומידע נוסף על התצפית בירח ובכוכבי הלכת ואירועים אסטרונומיים נוספים אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי.
ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים, מנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים, יו"ר האגודה הישראלית לאסטרונומיה ומנהל פורום אסטרונומיה ב- YNET.
הירח מתקבץ
צילום: נאס"א