ישראל לאו"ם: מנעו מהספינה הלובית לצאת לעזה
שגרירת ישראל באו"ם הגישה מכתב רשמי למזכ"ל האו"ם ולנשיא מועצת הביטחון בו היא הבהירה, כי יש דרכים אחרות להעביר את הסיוע ההומניטרי לעזה. לדבריה, "הכוונות המוצהרות של המשימה הזו נראות עוד יותר שנויות במחלוקת ופרובוקטיביות", לאחר שישראל הקלה בסגר על עזה
בזמן שביוון נעשות ההכנות האחרונות לקראת צאתה של הספינה הלובית, שיזם ארגונו של בנו של שליט לוב, מועמר קדאפי, ובה פעילים ו-2,000 טונות של סיוע הומניטרי המיועד לרצועת עזה - ביקשה אמש (יום ו') ישראל ממזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, לנסות ולמנוע מהמשט לצאת לדרך.
שגרירת ישראל באו"ם, גבריאלה שלו, התריעה בפני המזכ"ל שהאו"ם צריך לפעול למנוע את יציאת המשט. היא העלתה את הנושא בפגישה בניו-יורק עם באן ועוזריו הבכירים.
מעמיסים ציוד על הספינה (צילום: AP)
במקביל, הגישה ישראל מכתב רשמי לנשיא מועצת הביטחון, למזכ"ל האו"ם ולנשיא העצרת - הלובי עלי טראקי. ישראל הבהירה במכתב שיש דרכים מסודרות להעביר את הסיוע ההומניטרי לעזה, שנתקבלו בברכה על ידי מוסדות האו"ם והקוורטט.
"אני מבקשת להביא לתשומת לבך התפתחות שגורמת דאגה חמורה לממשלתי" כתבה שלו. "נראה שהספינה 'מולדובן', שהוחכרה על-ידי ארגון לובי, מתכננת לצאת בשבת מיוון במטרה מוצהרת לסייע לעזה. למרות המטרה המוצהרת של המשימה, אנחנו מודאגים עמוקות שהאופי האמיתי של הפעולה נותר מפוקפק. ישראל חוזרת על מחויבותה שהסיוע ההומניטרי יועבר דרך ערוצים מבוססים".
השגרירה כתבה עוד לבאן על ההקלות בסגר, עליהם החליטה לאחרונה ממשלת ישראל: "הכוונות המוצהרות של המשימה הזו נראות עוד יותר שנויות במחלוקת ופרובוקטיביות, בהתחשב באמצעים שישראל נקטה באחרונה כדי להבטיח ולהגביר את זרימת הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה".
היא הזכירה למזכ"ל האו"ם שהוא והקוורטט בירכו על הצעדים שישראל נקטה. "הקוורטט הצהיר בפירוש שמי שרוצה להביא סיוע הומניטרי לעזה, צריך לעשות זאת דרך הערוצים שנקבעו. לרוע המזל, אלה המעורבים בספינה במימון לובי מחבלים במאמץ ההומניטרי האמיתי", כתבה שלו והזהירה ש"ישראל שומרת את הזכות על פי החוק הבינלאומי למנוע מהספינה להפר את הסגר הימי על רצועת עזה".
במכתב של ישראל לבכירי האו"ם נאמר, כי בהתחשב בנסיבות ישראל קוראת לקהילה הבינלאומית להפעיל את השפעתה על ממשלת לוב, להפגין אחריות ולמנוע מהספינה לצאת לעזה. "ישראל מצפה מהקהילה הבינלאומית לפעול למנוע מהספינה הזו לצאת לדרך", כתבה השגרירה שלו.
הספינה הלובית אמורה לצאת כשעל סיפונה 27 איש. מנוף כבר העמיס את המטען שכולל שקי אורז וסוכר, וכן שמן תירס וממרחי זיתים - רובם נתרמו על-ידי חברות וארגוני צדקה ביוון.