סרי-לנקה: הפגנות ושביתת רעב נגד חקירת האו"ם
לפני כחודש החליט מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, על הקמת ועדה שתבחן את הנסיבות שהובילו לרצח יותר מ-7,000 טמילים בחודשים האחרונים של מלחמת האזרחים בסרי-לנקה. באקט מחאתי החליט שר השיכון לפתוח בשביתת רעב "עד המוות". מאות הצטרפו אליו וגרמו לסגירת משרדי האו"ם בבירה קולומבו
ועדת החקירה של האו"ם הבוחנת את הנסיבות שהובילו לרצח של יותר מ-7,000 טמילים בחודשים האחרונים של מלחמת האזרחים בסרי-לנקה, נתקלת בהתנגדות קשה לעבודתה. הפגנות מול משרדי האו"ם בבירה קולומבו גרמו לכליאתם של העובדים למשך כמה שעות ובעקבות כך הורה מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, על החזרת נציגו הבכיר במדינה לניו-יורק.
לפני כחודש החליט באן למנות פאנל מומחים בינלאומי אשר יבדוק חשדות כבדים להתעללות ומעשי רצח המוניים בחודשים שלפני כניעת ארגון "הנמרים הטמילים" וסיום מלחמת 26 השנים בינם לבין ממשלת סרי-לנקה.
לוועדה אין מנדט להסיק מסקנות אישיות ביחס לבכירים, ועיקר מטרתה הוא לבחון אם הממשל בסרי-לנקה, ובראשו הנשיא מהינדה רג'פסקה, עמד בסטנדרטים לשמירה על זכויות אדם אליהם התחייב במהלך ביקור מזכ"ל האו"ם במאי 2009.
למרות שלא מדובר בוועדת חקירה בעלת סמכויות להעניש, בסרי-לנקה זועמים על עצם קיומה. באקט מחאתי החליט שר השיכון, ווימאל ויראוונסה, לפתוח בשביתת רעב. כדי להקל מהלחץ הבינלאומי המופעל על סרי-לנקה, החליט ויראוונסה להתפטר מתפקידו, אולם רג'פסקה דחה את בקשתו.
ויראוונסה שוהה מזה יומיים מול משרדי האו"ם בקולומבו, ולדבריו בכוונתו לשבות "עד המוות" או עד שהאו"ם יחליט לפרק את הוועדה מיוזמתו. אל ויראוונסה הצטרפו ביומיים האחרונים מאות מפגינים, שמנעו מעובדי האו"ם להיכנס לבניין ואלה שנכנסו - נכלאו בפנים למשך כמה שעות.
בעקבות האירועים, קרא אמש באן לממשלת סרי-לנקה לנקוט צעדים דחופים להשבת הסדר סביב משרדי האו"ם, והורה לנציגו הבכיר במדינה, ניל בונה, לשוב לניו-יורק. בעקבות כך, נסגרו משרדי תוכנית הפיתוח האזורית של האו"ם בסרי-לנקה המשרתים תוכניות פיתוח ב-37 מדינות באסיה ובפאסיפיק.
גם ארה"ב וכמה מדינות אירופיות הביעו חוסר נחת מ"המצור" על משרדי האו"ם בקולומבו. בהודעות שפורסמו בוושינגטון ובבריסל כונו האירועים מול משרדי האו"ם "הפרה של הנורמות הבינלאומית, המזיקות למוניטין של סרי-לנקה בעולם".